„Stancu va sparge gheaţa pe «Anfield»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vivi Răchită, Pompiliu Stoica, Florentin Dumitru şi Daniel Opriţa, foştii stelişti care au înfruntat Liverpool în 2003, susţin că „Motanul“ va fi primul român care va marca pe terenul „cormoranilor“. Drumul de pe „Anfield“ până la „Crângul lui Bot“ e lung şi nu ţine doar de numărul de kilometri. La baza de pregătire a ploieştenilor, Răchită a strâns însă o adevărată colonie de ex-stelişti.

Daniel Opriţa (29 de ani), Florentin Dumitru (33) şi Pompiliu Stoica (34) s-au alăturat fostului lor coleg de la Steaua, Valeriu Răchită (40 de ani), în prezent, antrenor la gruparea ploieşteană, pentru a readuce Petrolul în primul eşalon, după opt ani de exil în Liga a II-a.

„Englezii au fost şocaţi"

Perioada în care fostul fundaş le ţinea piept englezilor de la Liverpool este încă proaspătă în memoria tehnicianului, chiar dacă „dubla" cu britanicii s-a disputat în 2003. „Doamne, cât a trecut. Şapte ani! Au fost nişte vremuri frumoase, puteam da lovitura atunci", şi-a amintit Vivi. După ce îi eliminaseră pe cei de la Southampton (0-0 în deplasare, 1-0 acasă), steliştii au dat piept cu celebra trupă a „cormoranilor".

„Liverpool era în etapa de formare a echipei care avea să câştige Liga Campionilor ulterior. Îmi amintesc că Piţurcă, antrenorul nostru de-atunci, a pregătit meciul până la cel mai mic detaliu. Imaginaţi-vă, dacă mi-a spus inclusiv că Sami Hyypiä, adversarul meu direct de la fazele fixe, are o detentă de 1,20 metri, de la sol. Au fost cumplite duelurile cu el. Fiind şi cu vreo 10 centimetri mai înalt ca mine, n-aveam nicio şansă de a-i fura balonul la fazele aeriene. Aşa că am folosit altă tactică. În momentul în care el sărea să lovească mingea, săream şi eu, dar în el, pentru a-l incomoda", a mărturisit actualul tehnician al Petrolului.

„În tur ne-a avantajat şi mocirla din Ghencea, englezii erau nedumeriţi, nu ştiau de ce arată aşa gazonul, credeau că s-a întâmplat vreo catastrofă. Aşa a dat gol şi Claudiu Răducanu, s-a scurs mingea aia, până a ajuns la el", a povestit Pompiliu Stoica. Daniel Opriţa a fost însă atunci unul dintre cei mai buni jucători ai roş-albaştrilor. „L-am întors pe Traoré pe toate părţile, până a căzut şi i-am pus-o pe cap lui Neaga, dar Rică a dat peste. Oricum, degeaba. O fază i-a trebuit lui, când am alunecat, şi ne-a dat gol", a spus atacantul.
După 1-1 la Bucureşti, Steaua avea să se deplaseze în oraşul celor de la The Beatles,pentru returul cu Liverpool.

„Când am ajuns acolo, parcă era altă lume. Noi eram obişnuiţi cu ce era în România, când, la un moment dat, denumeam stadionul «Piscina din Ghencea», că se inundase tot gazonul, plus vestiarele", s-a amuzat Răchită. „Când am păşit pe gazon pentru startul meciului, ni s-a făcut pielea de găină când am văzut stadionul plin, cântând imnul", şi-a amintit Florentin Dumitru. „Erau femei în vârstă, cu fulare în mână, care se manifestau exact ca nişte suporteri fanatici. Doar pe Ghencea am văzut o atmosferă asemănătoare, în zilele când suporterii încurajau frenetic echipa. Oricum, nu ne-a fost frică de ei.

A fost păcat, puteam să-i eliminăm. A avut Răducanu vreo două ocazii, Boştină una singur cu portarul... În plus, golul lor a fost precedat de un penalty neacordat pentru Steaua. Noi încă protestam când au creat ei faza singurei reuşite", a punctat Pompiliu Stoica. „A dat Kewell cu capul de lângă «piticul» de Dumitru", l-a tachinat Opriţa pe colegul său. „Păi, da, că tu te-ai întors şi nu mai ştiai pe unde să fugi de el. M-ai lăsat pe mine să sar cu el, de mi-a dat ăla cu picioarele în cap", a „sărit" imediat ca „ars" Florentin.

„Rădoi are «autograf» de la Gerrard"

„Oricum, englezii jucau dur, bărbăteşte. Puneau piciorul de parcă voiau să găurească pământul. Gerrard era liderul încă de pe-atunci. Ţipa tot timpul la colegi, îi încuraja şi dădea tonul la alunecări. Rădoi încă mai are semn de la o «talpă» de-a lui. Chiar râdeam cu el, îi spuneam că i-a dat şi lui un autograf Steven Gerrard", a mai spus Stoica.

Duelul de joi, din grupele Ligii Europa, este aşteptat cu emoţie şi de colonia stelistă de la Ploieşti. Cei patru sunt de părere că roş-albaştrii pot da lovitura, mai ales că Liverpool este într-o perioadă de regres. Cine ar putea fi eroul care să marcheze primul gol românesc pe Anfield? „Bogdan Stancu!", au răspuns foştii fotbaliştii din Ghencea. „Nu ştiu dacă e cel mai bun din Liga I, însă, cu siguranţă, e cel mai valoros de la Steaua. Are instict de golgheter şi, la ce formă are acum, cred că va puncta şi cu Liverpool", a explicat Opriţa. „Păcat că n-o să-i poată folosi pe toţi cei de la Urziceni. Eu spun că băieţii lui Ilie Dumitrescu pot câştiga în Anglia, dacă nu, măcar un egal cu goluri tot fac", a concluzionat tehnicianul „lupilor galbeni".

" Piţurcă m-a chemat şi pe mine în vară la Steaua, dar am preferat să rămân la Ploieşti. Parcă am presimţit că nu va rezista mult să lucreze cu Gigi Becali."
Vivi Răchită antrenor Petrolul

" La câte gafe face Pepe Reina, portarul celor de la Liverpool, Steaua poate să marcheze lejer, cel puţin, un gol acolo. Mai ales cu Bogdan Stancu în mare formă. "
Pompiliu Stoica fundaş Petrolul

Augustin a ratat şase ocazii pe „Anfield"!

Ionel Augustin, titular în „dubla" Dinamo - Liverpool din Cupa Campionilor, ediţia 1983 - 1984, a rememorat momente importante ale meciurilor cu englezii. „Nu ne-am speriat deloc de atmosfera de pe «Anfield». Noi eram obişnuiţi cu cuplajele de pe «23 August», unde erau 70.000 de spectatori şi un public ostil pentru că erau şi rapidişti, şi stelişti, nu numai dinamovişti. La Liverpool am avut şase ocazii clare de gol, una dintre ele singur cu portarul, şi n-am marcat! Apoi a venit golul lui Lee, care era cel mai scund de pe teren şi, culmea, a înscris cu capul fiindcă noi eram toţi concentraţi la Ian Rush", a povestit „Oneaţă".

Moldoveanu: „Am fost la un pas să-i eliminăm!"

Costică Moldoveanu, fostul mare jucător al Petrolului, echipă care i-a învins pe englezi în Cupa Campionilor, ne-a dezvăluit ce primă de meci au avut „găzarii" pentru victoria obţinută la Ploieşti. „Am primit 500 de lei. Nu erau banii de azi în fotbal. Şi cu atât mai puţin la noi. Pentru ultimul titlu ni s‑au dat 2.000 de lei, un stilou cu peniţă de aur, un ceas şi o mascotă de la Loto-Prono. Am fost la un pas să-i eliminăm pe cei de la Liverpool, după ce am pierdut cu 2-0 în Anglia şi am câştigat cu 3-1 la Ploieşti", a povestit unul dintre marcatorii partidei care s-a disputat la data de 12 octombrie 1966.

Dumitrescu: „Gigi, nu te mai lua de jucători"

După cum „Adevărul" a anunţat încă de ieri, relaţia dintre Ilie Dumitrescu şi Gigi Becali a cunoscut primele probleme după partida pierdută, sâmbătă, cu Unirea Urziceni (0-1). Atacat de latifundiar, tehnicianul stelist a evitat să-i răspundă superiorului său în conferinţa de presă. „Patronul are dreptate să fie supărat", s-a limitat să declare Dumitrescu. Totuşi, ieri, Ilie i-a făcut o vizită la palat finanţatorului din Ghencea, pentru a expune motivele înfrângerii cu trupa ialomiţeană. „Gigi, am greşit la meciul cu Unirea. Nu trebuia să-i folosesc pe cei nou veniţi. Dar nu e normal să ne critici în public. Dacă ai ceva să-mi reproşezi, spune-mi în faţă. Eu aşa procedez", i-a spus antrenorul patronului său. „Gata! De-acum încolo nu voi mai critica jucătorii şi antrenorul. Ei sunt familia mea", a sunat reacţia lui Gigi Becali.

Johnson şi Jovanovici l-au speriat pe Strizu

Tot ieri, Ilie Dumitrescu s-a întâlnit şi cu Leo Strizu, antrenorul echipei secunde fiind cel însărcinat să-i întocmească un raport despre Liver­pool, după ce a fost prezent la meciul din campionat cu Birmingham (1-1). Sursele „Adevărul" au dezvăluit că, deşi echipa lui Hodgson nu e în cea mai bună formă, Strizu a revenit din Anglia destul de îngrijorat.

„Reina şi-a revenit, a făcut un meci mare. Practic, le-a câştigat punctul. Glen Johnson e un plus pentru echipă, s-a mişcat foarte bine, iar Jovanovici, cel care a dat două goluri României cu Serbia, e decisiv. În plus, mai e şi Gerrard, care joacă tot timpul bine. Sunt foarte periculoşi la fazele fixe, unde noi suferim. În schimb, echipa clar nu traversează cea mai bună perioadă, iar Torres e doar o umbră a jucătorului care făcea furori în urmă cu un an", a sunat analiza făcută de Leo Strizu.

"Şi-a băgat dracul coada, d-aia am pierdut cu Unirea. El vrea să-mi critic oamenii, dar nu o voi mai face. Cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului şi al lui Iisus vom bate la Liverpool."
Gigi Becali patron Steaua

1 - 1

Steaua: Hamutovski - Rădoi, Răchită, Mutică, P. Stoica - Fl. Dumitru, Falemi, Aliuţă (Neaga 73), Boştină (Pitu 62) - Opriţa (Neşu 85), Cl. Răducanu.
Antrenor: Victor Piţurcă
Liverpool: Dudek - Finnan, Biscan, Hyypia, Dj. Traoré - Diouf (Le Tallec 57), D. Murphy, Gerrard, Riise - Heskey, Kewell. Antrenor: Gérard Houllier
Goluri: Cl. Răducanu 69 / Dj. Traoré 23
Stadion „Steaua": 22.000
Competiţie: Cupa UEFA, turul II
Data: 06.11.2003

1 - 0

Liverpool: Kirkland - Diao, Biscan, Hyypia, Dj. Traoré - Diouf (Heskey 69), Gerrard, Hamann - Owen ( D. Murphy 89), Kewell, Pongolle (Smicer 69).
Antrenor: Gérard Houllier
Steaua: Hamutovski - M. Rădoi, Răchită, Mutică, P. Stoica - Fl. Dumitru, Falemi (Pitu 80), Aliuţă ( Paraschiv 59), Boştină - Opriţa (Diniţă 81), Cl. Răducanu.
Antrenor: Victor Piţurcă
Gol: Kewell 49
Stadion „Anfield Road": 42.837
Competiţie: Cupa UEFA, turul II
Data: 27.11.2003

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite