Bucureşti: Stadionul Naţional va fi gata abia în 2011. Crezi că mai avem vreo şansă la finala Europa League?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Stadionul Naţional va fi gata abia în 2011. Crezi că mai avem vreo şansă la finala Europa League?
Bucureşti: Stadionul Naţional va fi gata abia în 2011. Crezi că mai avem vreo şansă la finala Europa League?

Construcţia noului Stadion Naţional se va încheia în decembrie 2010, cu şapte luni întârziere faţă de termenul iniţial, arena urmând să fie finisată în primele luni ale lui 2011.

Mai citiţi:
Bucureşti: UEFA este cu ochii pe noi

Povestea construirii viitorului Stadion Naţional are deja un al treilea termen de finalizare, urmând ca arena să fie funcţională la începutul anului 2011. Lucrările au început, teoretic, în luna noiembrie 2007. Ridicarea propriu-zisă a arenei a inclus şi demolarea vechiului stadion, astfel că termenul de construcţie iniţial, postat la intrarea pe şantier, era luna mai 2010.  După ce a fost decopertat terenul de sub tribune, lucrurile s-au complicat, iar termenul pentru finalizarea construcţiei a mai „câştigat“ trei luni din cauza faptului că, după demolare, sub gradene s-a găsit pământ şi nu o fundaţie de beton.

Din august 2010, termenul s-a transformat însă rapid în decembrie 2010, aşa cum dau asigurări responsabilii din Primărie. „Este nevoie de lucrări suplimentare generate de nivelul ridicat al panzei freatice, dar şi condiţiile meteorologice nefavorabile au contribuit la încetinirea lucrului. Întârzierea este de aproximativ cinci luni şi se estimează că darea în folosinţă să fie la sfârşitul lui decembrie 2010. Se fac eforturi pentru recuperarea întârzierilor existente”, ne-a declarat Bogdan Hreapcă, directorul Departamentului Investiţii din cadrul Primărie Bucureşti. Conform acestuia, contrucţia stadionului, care în prezent se află la 40 la sută, nu va depăşi bugetul iniţial alocat de 140 de milioane de euro.

Finala din 2012 în pericol?

Responsabilii construirii celei mai mari arene din România spun că întârzierea lucrărilor la Stadionul Naţional nu vor afecta procedura de licenţiere în vederea finalei Ligii Europa din 2012 pe care viitorul stadion va trebuie să o găzduiască.
„Nu există riscuri în această privinţă, pentru că termenul UEFA este până în  primăvara anului 2011. Noi estimăm finalizarea lucrărilor în decembrie 2010”, a spus Hreapcă. Se pare însă că termenul din decembrie 2010 prevede finalizarea brută a lucrării, fără finalizări. Punerea scaunelor şi finisarea completă ar putea dura până în lunile aprilie-mai 2011. Conform lui Viorel Duru, directorul comisiei de Licenţiere din cadrul FRF, normele UEFA prevăd că stadionul trebuie să fie gata cu cel puţin un an înaintea finalei. Aşadar, finalizarea lucrărilor la arenă ar urma să fie la limită pentru primirea licenţei, orice altă întârziere urmând să fie foarte periculoasă.

Arenă de cinci stele

Noul Stadion Naţional va fi cotat la cinci stele UEFA, rang pe care îl mai au doar 28 de stadioane de pe continent. „Arena va fi un etalon pentru Europa de Est. Singurul stadion care se va putea compara cu al nostru va fi Lujniki din Moscova“, declara Bogdan Hreapcă la începutul anului. Şi Ucraina depune eforturi pentru modernizarea Stadionului Olimpiski din Kiev, care va trebui adus la cinci stele pentru a putea găzdui finala Campionatului European din 2012.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite