Stadioanele morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste 100 de ani, arenele de fotbal amestecă bucuria triumfului în sport cu tragedia provocată de pierderea de vieţi omeneşti.

Dezastrul de la Port Said e doar un nou episod dintr-un şir lung de evenimente tragice petrecute pe stadioanele de fotbal.

20 octombrie 1982
- O tragedie a cărei dimensiuni reale a fost ascunsă câţiva ani de regimul comunist. Spre finalul unui meci de cupele europene dintre Spartak Moscova şi Haarlem, mulţi suporteri au încercat să revină pe stadion după ce s-a înscris un gol. S-a creat o îmbulzeală cumplită în urma căreia 340 de spectatori au decedat, deşi autorităţile au spus că doar 61 de oameni au murit.

24 mai 1964 - Lima. Peru - Argentina. Meci de calificare pentru Jocurile Olimpice. La scorul de 3-1 pentru oaspeţi, cu două minute înainte de final, arbitrul le-a anulat un gol gazdelor. Fanii au creat un adevărat iad pe stadion. În această nebunie, 318 oameni şi-au pierdut viaţa, iar 500 au fost grav răniţi.

15 aprilie 1989 - 96 de oameni au pierit, zdrobiţi, din cauza unor carenţe grave de organizare petrecute în timpul semifinalei Cupei Angliei, la meciul Nottingham Forrest - Liverpool. Forţele de ordine le-au permis celor rămaşi în afara arenei „Hillsborough" să pătrundă în sectoarele deja pline, iar urmările au fost tragice.

12 martie 1988 - 93 de spectatori au decedat, iar peste 100 au fost grav răniţi din cauza unei îmbulzeli la un stadion din oraşul Kathmandu, în Nepal.

16 octombrie 1996 - Cel puţin 78 de spectatori au decedat, iar 180 au ajuns la spital în îmbulzeala creată înaintea unui meci Guatemala - Costa Rica.

23 iunie 1968 - Derby-ul River Plate - Boca Juniors s-a sfârşit tragic. Încercând să iasă de pe stadion, unii suporteri au luat-o greşit spre o poartă închisă. 74 de oameni au fost ucişi sufocaţi în mulţime, iar 150 au fost grav răniţi.

2 ianuarie 1971 - 66 de morţi şi 144 de răniţi a fost bi­lan­ţul derby-ului Rangers - Celtic. Spre finalul întâlnirii, o parte dintre cei care părăseau arena au încercat să revină pe stadion, crezând că Rangers a înscris.În îmbulzeala creată, oamenii au fost zdrobiţi şi călcaţi în picioare.

11 mai 1985 - Din cauza unei ţigări aruncate pe jos, tribuna din lemn a stadionului din Bradford a luat foc, iar 56 de spectatori au pierit.

17 februarie 1974 - În încercarea lor de a intra pe un stadion în Cairo, suporterii au demolat o poartă. 49 de oameni şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi călcaţi în picioare.

13 ianuarie 1991 - Cel puţin 40 de suporteri au murit, cei mai mulţi călcaţi în picioare, în timpul unui joc în oraşul Orkney, în Africa de Sud. Fanii au încercat să iasă de pe arenă după ce s-a încins o bătaie în tribune.

29 mai 1985 - Cel mai „celebru" dezastru petrecut pe un stadion de fotbal, nu neapărat din cauza numărului de victime, ci din cauza faptului că totul s-a petrecut la o finală a Cupei Campionilor Europeni. Disputat în Belgia, la Bruxelles, meciul dintre Liverpool şi Juventus a provocat o adevărată tragedie pe Stadionul „Heysel". După ce zidul care îi despărţea pe fanii englezi şi italieni a cedat, prăbuşindu-se, 39 de oameni au murit.

9 martie 1946 - Un perete a cedat în incinta arenei „Burden Park" din Bolton, înain­tea meciului cu Stoke din Cupa Angliei. 33 de suporteri au murit zdrobiţi sau călcaţi în picioare în panica generală, iar alţi 400 au fost grav răniţi.

5 aprilie 1902 - Partida dintre Scoţia şi Anglia, găzduită de oraşul Glasgow, s-a soldat cu 25 de morţi şi 517 răniţi după ce o tribună a Stadionului „Ibrox Park" s-a prăbuşit.

10 martie 1987 - În Libia, la Tripoli, fugăriţi de huliganii cu cuţite, 20 de suporteri au murit fie înjunghiaţi, fie zdrobiţi după ce un zid s-a prăbuşit în haosul general.

5 mai 1992 - O peluză ridicată pentru a mări capacitatea stadionului de la 8.500 la 18.000 de locuri s-a prăbuşit în timpul meciului Bastia - Marseille din Cupa Franţei. 17 persoane au decedat, iar 1.900 au ajuns la spital cu răni grave.

16 iunie 1992 - Victoria Zambiei împotriva Sudanului într-un meci de calificare pentru CM 1994 a fost umbrită de evenimentele tragice de după fluierul de final. Oamenii au murit sufocaţi şi zdrobiţi în îmbulzeală. Bilanţul: 9 morţi şi 78 de răniţi.

30 martie 1955 - Şase oameni au fost ucişi, atunci când mulţimea formată din 70.000 de oameni a încercat să forţeze intrarea pe un stadion din Santiago pentru a asista la jocul Chile - Argentina.

Click pe foto pentru a vedea câţi oameni au murit pe arenele de fotbal



6 decembrie 1976 - Haiti - Cuba. Meci de calificare la Mondialul din 1978 găzduit de Port-au-Prince. O petardă a explodat, când oaspeţii au deschis scorul. Crezând că s-a tras cu arma, spectatorii s-au speriat. De aici, evenimentele au luat-o razna: lovit de suporterii care fugeau, un soldat a căzut şi i s-a descărcat arma, ucigând o fetiţă şi un băieţel aflaţi în mulţime. Alte două persoane au murit călcate în picioare, un bărbat şi-a pierdut viaţa, când a sărit peste un gard, iar soldatul căruia i se descărcase arma s-a sinucis.

6 aprilie 1997 - Din nou, organizarea proastă a costat vieţi umane. La finalul meciului Nigeria - Egipt, disputat în Lagos, suporterii au încercat să părăsească arena, însă trei dintre cele cinci porţi erau închise! Cinci oameni au murit, iar 12 au fost internaţi la spital din cauza îmbulzelii.

25 martie 2005 - Grăbindu-se spre ieşirile Stadionului „Azadi" din Teheran pentru a celebra victoria Iranului împotriva Japoniei, 120.000 de oameni s-au călcat în picioare. Cinci persoane au murit.

4 martie 1971 - În urma unei bătăi pe un stadion din oraşul Salvador, în Brazilia, patru fani au murit, iar 1.500 au fost răniţi.

31 octombrie 1976 - Întâmplare incredibilă la Yaounde! În timpul partidei Camerun - Congo, contând pentru calificările la Mondialul din 1978, jucătorii au dat tonul violenţelor. Portarul congolez l-a atacat pe arbitru după ce acesta le-a acordat gazdelor un penalty. S-a incins o bătaie pe teren. Aflat acasă, în faţa televizorului, preşedintele Camerunului a trimis trupele speciale la stadion cu elicoptere. După intervenţia acestora, două persoane au murit. 

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite