Stadioane vechi şi noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România dispune de arene care, de-a lungul anilor, au găzduit partide importante fie ale echipei naţionale, fie ale cluburilor. Unele au fost demolate, altele sunt în renovare. Pe stadionul ACU din Arad s-a disputat primul meci de fotbal din România. Medgidia, Scorniceşti, Mediaş sau Severin sunt oraşe ce au arene cu o capacitate impresionantă.

Vă mai aduceţi aminte de stadionul din Scorniceşti? Construit în 1986 la ordinul şi din ambiţia fostului dictator Nicolae Ceauşescu, stadionul, cu o capacitate de 18.000 de locuri, este azi în paragină.

Sau, ştiţi că stadionul ACU din Arad a găzduit primul meci de fotbal din România? Sau că un oraş cu 50.000 de locuitori, precum Medgidia, dispune de o arenă cu 33.000 de locuri?

Cotidianul „Adevărul“ vă propune un serial în care vor fi prezentate mai multe stadioane din România. Unele au găzduit partide memorabile, fie ale echipei naţionale, fie ale unor formaţii de club. În prezent, majoritatea sunt în paragină sau în renovare.

Un exemplu elocvent este cel al Stadionului Naţional, din Complexul „Lia Manoliu“. După foarte mulţi ani, Bucureştiul se pare că va avea un stadion modern, precum cele din marile capitale europene. Au fost multe discuţii şi chiar scandaluri iscate în jurul noului proiect, mai ales că viitoarea arenă va fi una exclusiv dedicată fotbalului.

Un caz inedit îl întâlnim în Craiova, acolo unde conducerea clubului oltean doreşte construirea unui stadion nou. Istorica arenă „Ion Oblemenco“, locul de naştere practic al „Craiovei Maxima“, va rămâne în paragină, cel mai probabil.

Urmărind acest material, observăm că, într-o perioadă în care se face tapaj pe lipsa infrastructurii din ţara noastră, mai există stadioane care, cosmetizate, ar putea arăta impecabil.

Problema este că unele dintre acestea au fost construite în oraşe care nu au izbutit să formeze şi să păstreze, de-a lungul anilor, echipe de fotbal care să facă şi performanţă.

Un nou Stadion Naţional în 2010

Construită în 1953, cea mai mare arenă a ţării a găzduit majoritatea me­ciurilor memorabile din ultimele cinci decenii. Stadionul a fost demolat în 2008 pentru a face loc noii arene de cinci stele proiectate de ingineri germani.

Stadionul „Ion Moina“, „leagănul“ lui „U“ Cluj

image


Arena pe care juca Universitatea Cluj-Napoca a fost demolată la finalul anului trecut. Inaugurat în 1961, stadionul s-a îndreptat treptat spre ruină, astfel că în sezonul 2007 - 2008 al Ligii I a putut găzdui doar 10.000 de spectatori, deşi capacitatea sa era de 28.000 de locuri. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a câştigat licitaţia pentru ridicarea unui nou complex sportiv.

Arena „Ion Oblemenco“, între istorie şi concurenţă

image


Şefii Universităţii Craiova plănuieşte să construiască un stadion modern de 20.000 de locuri pe structura Stadionului Tineretului. Aceasta ar urma să fie noua arenă a „juveţilor“, care plănuiesc să se mute de pe Stadionul „Ion Oblemenco“. La 110 kilometri de Craiova, oraşul Drobeta Turnu-Severin are un stadion de 28.000 de locuri pe care joacă o aspirantă la promovarea în Liga I, FC Drobeta.

Stadionul CFR Arad, transformat în supermarket

image


Până la construirea stadionului UTA, meciurile din Arad se disputau pe arenele CFR şi Gloria. Stadionul CFR a fost locul unde, pe 15 august 1899, Atletic Club Arad a disputat primul meci de fotbal de pe teritoriul de astăzi al României, cu echipa Universitatea Budapesta. Acum, pe locul acelui sta­dion este construit un supermarket.

Medgidia are stadion cu 33.000 de locuri

image


Deşi nu au contribuit cu nimic notabil la istoria fotbalului românesc, oraşul Medgidia este posesorul unui stadion impresionant. Urbea din Dobrogea deţine o arenă de 33.000 de locuri, făcută în timpul construcţiei Canalului Dunăre-Marea Neagră. Pe această arenă joacă CSM Medgidia, echipă de liga a treia. De asemena, oraşul Roman are un stadion cu o capacitate de 25.000 de locuri, folosit de FC Laminorul, echipă din al treilea eşalon.

Stadionul „Ladislau Bölöni“, lăsat în paragină

image


Arena, aflată într-un stadiu avansat de degradare, a rămas practic nefolosită după desfiinţarea echipei AS Armata Târgu Mureş, în anul 2007. Stadionul care poartă numele celui mai mare jucător de fotbal dat de oraş, Ladislau Bölöni, mai este folosit doar pentru alergări pe ceea ce a fost odată pista de atletism. Stadionul Municipal din Oradea este una dintre cele mai vechi arene din România. Construit în 1924, stadionul care găzduieşte echipa FC Bihor a fost dotat cu scaune. Tribuna a doua urmează să fie demolată şi reconstruită după standarde moderne.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite