Sponsorii au început să fugă de arbitri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechile înţelegeri cu partenerii CCA s-au încheiat, iar din cauza scandalului „Mită de la Penescu“ nimeni nu mai vrea să-şi asocieze imaginea cu „cavalerii fluierului“ din România. Burger, Diadora şi Rutti au fost companiile care au sprijinit până acum arbitrajul românesc.

Mai citiţi şi:

Trei arbitri încătuşaţi, restul încă iertaţi
Penescu: ''Mi-e frică!'' Prunea: ''Îţi zic eu cine arbitrează!''
FOTBAL: Sandu: "Corpodean era agreat la UEFA"
Recursul lui Lică, Savaniu şi Corpodean, amânat
FOTBAL: Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean au fost eliberaţi


Din păcate, contractele au expirat şi nu au fost reînnoite. „Diadora a dat faliment, iar cu Burger s-a terminat contractul. Umblu şi eu după sponsori şi nu găsesc niciunul. Cine mai vrea să-şi asocieze imaginea cu arbitrii în momentul ăsta?”, s-a plâns Aron Huzu, noul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Fostul central FIFA încearcă să creeze o nouă imagine arbitrilor. „Deocamdată nu am făcut nicio modificare faţă de lotul pe care l-am preluat de la domnul Igna. Nu pot renunţa la oameni cu experienţă. Dar cazul arbitrului Ionică Serea este închis definitiv. A fost rejudecat de fosta comisie şi s-a menţinut hotărârea ca el să fie scos din circuit”, a precizat Huzu.

„Dacă vin străini, eu plec!“

Aron Huzu este categoric în ceea ce priveşte aducerea unor brigăzi străine la meciurile din Liga I. „Dacă se vor aduce arbitri din alte ţări, înseamnă că noi nu mai avem obiectul muncii, iar eu am să părăsesc comisia”, a spus preşedintele CCA.

Lui Huzu i se reproşează de către foştii săi colegi din lumea arbitrajului că, în perioada în care era în activitate, a avut magazin Samsung şi relaţii de afaceri cu George Copos, patronul echipei Rapid.

„Legat de Samsung, eram doar dealer, cum erau alţi 120 în ţară. Nu am avut niciun fel de facilitate în plus faţă de alţii, decât adaosul comercial pe care îl aveau toţi, de 10 la sută. Nu am făcut vreun compromis. Ca să vă dau un exemplu, am arbitrat un meci Rapid – Oţelul, scor 3-4, în 1996, iar la un gol al oaspeţilor am trecut peste semnalizarea asistentului pentru ofsaid şi l-am acordat”, a spus Huzu.

Diadora le dădea echipament

Firma italiană a fost sponsorul tehnic al CCA timp de două sezoane. Contractul a intrat în vigoare în vara lui 2007. Fiecare arbitru din Liga I a primit gratis şapte bluze, două şorturi, o pereche de jambiere, un trening, o geantă şi ghete. Gecile de toamnă au trebuit să şi le cumpere. Echipament Diadora au avut toţi arbitrii de la primele trei eşaloane.

Cinci trimişi în judecată

În urmă cu trei zile, Direcţia Naţională Anticorupţie a finalizat rechizitoriul în cazul „Mită pentru arbitri” de la Piteşti, iar cei implicaţi au fost trimişi în judecată. Conform acestui document, cinci arbitri sunt acuzaţi că au primit şpagă de la Cornel Penescu, patronul echipei FC Argeş.

Sorin Corpodean ar fi luat suma de 15.000 de dolari, Aurelian Bogaciu şi Lucian Dan, câte 5.000 de dolari, Marcel Savaniu, 3.000 de dolari, iar Sorin Caia, 2.000 de dolari. De asemenea, observatorul Marcel Lică este acuzat că ar fi primit 2.000 de dolari. Fostul preşedinte al CCA, Gheorghe Constantin, ar fi luat şi el suma de 20.000 de lei.

Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 29 septembrie 2009.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite