Spania este marea favorită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ibericii sunt socotiţi principalii candidaţi la câştigarea turneului final care începe astăzi la Bucureşti. Dictatura Spaniei în fotbalul mondial a fost pregătită de succesele înregistrate de naţionalele Under 19 în ultimii zece ani.

Nu e întâmplător faptul că ibericii sunt campioni mondiali şi europeni în acelaşi timp. Spania a cules roadele unui proiect pe termen lung, bazat în principal pe creşterea de jucători de la echipele de tineret. Astfel, din ultimele nouă ediţii ale Europeanului Under 19, "Furia roşie" a câştigat patru, lansând viitoarele staruri ale naţionalei mari. Drumul l-a deschis Fernando Torres în 2002, autorul golului victoriei în finala cu Germania. Destinul a făcut ca peste şase ani, atacantul lui Chelsea să marcheze din nou într-o finală cu nemţii, mult mai importantă, la Euro 2008. Spania a fost regina continentală sub 19 ani şi în 2004, 2006 şi 2007, printre numele care au ridicat trofeul în anii respectivi regăsindu-se fotbalişti precum Gerard Pique, Sergio Ramos, David Silva şi Juan Mata, toţi cu un cuvânt greu de spus anul trecut, la Mondialul sud-african.

Combinată Real - Barcelona

Şapte jucători din lotul Spaniei, majoritatea titulari, sunt produşi de centrele de copii şi juniori ale granzilor Real Madrid şi Barcelona. Pe „Bernabeu" au crescut fundaşul Carvajal, mijlocaşii Sarabia şi Alex, precum şi vârful Morata. Sezonul trecut, ultimii trei au bifat chiar prezenţe oficiale în echipa „galacticilor" lui Mourinho. „A fost o noapte fantastică, pe care n-o voi uita niciodată", a mărturisit decarul Sarabia după ce l-a înlocuit pe marele Cristiano Ronaldo într-un meci cu Auxerre din Liga Campionilor.

Dacă atacul Spaniei Under 19 pare să stea pe umerii Realului, defensiva e a Barcelonei. Astfel, stoperii Sergi Gomez şi Ignasi Miquel au crescut împreună la academia catalanilor, însă ultimul nu i-a convins pe antrenorii Barcei şi a ales să plece în Anglia, la Arsenal. Toamna trecută, Pep Guardiola a avut încredere în Gomez, oferindu-i ocazia să debuteze în tricoul blaugrana contra Sevillei în Supercupa Spaniei. Arma secretă a ibericilor la Bucureşi este un alt puşti al Barcelonei, mezinul Gerard Deulofeu (17 ani), comparat deja cu Leo Messi pentru driblingurile sale năucitoare.Per total, Spania Under 19 formează o trupă sudată, care în 2009 a luat medaliile de bronz la Campionatul Mondial Under 17 din Nigeria. Mai mult, selecţionerul Gines Melendez este un expert la această categorie de vârstă, având în palmares trei titluri europene Under 19 (în 2004, 2006 şi 2007).

"Scopul nostru nu e să câştigăm trofee, ci să creştem jucători pentru naţionala Under 21.''
Gines Melendez selecţioner Spania Under 19

Şi Gourcouff  s-a remarcat la Euro

Între 2004 şi 2007, supremaţia Spaniei la Under 19 a fost întreruptă doar de Franţa, care a luat titlul în 2005 cu Yoann Gourcuff  în lot. „Coşmarul României" a dat atunci trei goluri, toate într-un singur meci (cu Norvegia), însă şi-a arătat în premieră clasa mondială cu care ulterior a dus-o pe Bordeaux către titlul în Ligue 1.

Cu ce vedete defilează  celelalte formaţii

Adversarele tricolorilor au în componenţă fotbalişti care deja cochetează cu marile cluburi, precum Real Madrid şi Barcelona.

TURCIA
Rebelul Muhammet Demir

Naţionala Under 19 a Turciei e dependentă de golurile atacantului Muhammet Demir, care în şase selecţii la acest nivel a marcat de opt ori. De mic copil, nouarul "otomanilor" a fost o fire complicată: a fugit de la Bursaspor pentru că îi era dor de casă şi a declarat că nu vrea să joace niciodată la Fener sau Galata. În ianuarie 2011 a ajuns la Gaziantepspor, pentru care a debutat în prima echipă.

BELGIA
Hazard, nume de fotbalist

Eden Hazard este deja o vedetă în prima ligă a Franţei, jucătorul campioanei Lille fiind cotat la aproape 25 de milioane de euro şi curtat de marile echipe ale Europei. Eden are trei fraţi mai mici, toţi implicaţi în fotbal, iar cel mai mare dintre aceştia, Thorgan, e în aceste zile la Bucureşti. Legitimat la fosta echipă antrenată de Bölöni, RC Lens, Thorgan Hazard are calităţi asemănătoare cu ale fratelui său: e tehnic, îi place să fie lider şi marchează constant.

SERBIA
Lukici, rătăcit prin Bulgaria

Nenad Lukici a marcat de şase ori în cinci meciuri pentru Serbia Under 19, fiind de departe cel mai promiţător jucător al vecinilor noştri la această categorie de vârstă. Crescut la juniorii lui Partizan, Lukici a fost "furat" de bulgarii de la Lokomotiv Plovdiv, club care poate da lovitura: Manchester United, Chelsea şi Arsenal l-au ochit deja pe tânărul sârb.

CEHIA
Kalas, stoper la Chelsea

Pentru fundaşul ceh Tomas Kalas, Roman Abramovici a plătit în 2010 aproximativ şase milioane de euro celor de la Sigma Olomouc. Debutul în prima echipă a londonezilor a venit chiar în urmă cu patru zile, la amicalul Chelsea - Portsmouth (1-0), în care tehnicianul Villas-Boas a început cu cuplul de stoperi Kalas - Ivanovici. Acesta e şi motivul pentru care vedeta cehilor a venit cu întârziere în cantonamentul naţionalei. Înainte de a se apuca de fotbal, Kalas a cochetat cu atletismul, cu rezultate bune la săritura în lungime şi la 100 de metri.

GRECIA
Mavrias, jucător de Ligă

În octombrie 2010, la doar 16 ani şi opt luni, Charalampos Mavrias a jucat pentru Panathinaikos în grupele Ligii Campionilor contra lui Rubin Kazan, devenind al doilea cel mai tânăr jucător din istoria competiţiei după nigerianul Babayaro. Pe lângă numeroşii fotbalişti de la Olympiacos şi Panathinaikos, Grecia Under 19 beneficiază şi de doi stranieri: decarul Kostas Fortounis joacă la Kaiserslautern, iar vârful Vellios la Everton, ultimul debutând în această primăcară în Premier League.

IRLANDA
Echipă, nu individualităţi

Dintre cei 18 irlandezi care au venit în România, jumătate sunt legitimaţi la echipe de club din prima divizie engleză (trei la Wolverhampton, doi la Aston Villa, doi la Blackburn, unul la Arsenal şi unul la Sunderland). „Mentalitatea acestui grup de jucători e fenomenală. La noi nu există individualităţi, ci doar 18 prieteni apropiaţi", a declarat căpitanul „verzilor", fundaşul John Egan.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite