Şi ei au fost cei mai buni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu numai Messi şi Ronaldo culeg laurii în fotbalul internaţional. Anul trecut, de titlul de cel mai bun jucător s-au bucurat şi alţi fotbalişti, precum Neymar şi Yaya Toure sau anonimii Djeparov şi De Rosario.

Când e vorba de superlative, ne-am obişnuit ca Messi şi Cristiano Ronaldo să culeagă toată spuma. Luni, un nou episod al rivalităţii indirecte dintre cei doi se va consuma la Zürich, când va fi decernat Balonul de Aur 2011. Este vorba despre titlul de „jucătorul anului" acordat în mod tradiţional de forul mondial în colaborare cu revista „France Football". Până să asistăm la o nouă încoronare a lui Messi, a treia oară la rând, sau la o surprinzătoare revanşă a portughezului Ronaldo, merită să facem o trecere în revistă a altor jucători care au rupt gura târgului în 2011 şi care au fost recompensaţi cu diverse premii individuale.

Neymar, steaua viitorului

În recenta finală a Campionatului Mondial al Cluburilor, Neymar n-a mişcat în faţa lui Messi, iar brazilienii de la Santos au fost surclasaţi de Barcelona cu 4-0. În ciuda acestei corecţii, Neymar este considerat în continuare viitoarea stea a fotbalului mondial, explozia sa definitivă fiind aşteptată odată cu iminentul transfer în Europa. În America de Sud nu mai are ce dovedi, primind şi râvnitul titlu de cel mai bun jucător al continentului, acordat anual, din 1986, de prestigiosul cotidian uruguayan „El Pais" (în perioada 1971 - 1985, onoarea le-a aparţinut venezuelenilor de la „El Mundo"). Astfel, Neymar s-a urcat în 2011 pe soclul pe care la un moment dat s-au mai aflat Pele, Zico, Maradona, Valderrama, Romario sau Bebeto. În schimb, genii precum Ronaldo sau Ronaldinho n-au ajuns în această postură pentru că au plecat de mici la echipe de club din Europa.

Revenind la ancheta celor de la „El Pais", podiumul a fost completat de chilianul Eduardo Vargas (Universidad de Chile, dar transferat între timp de Napoli) şi de colegul lui Neymar de la Santos, Paulo Henrique Ganso, curtat şi el insistent de marile echipe de pe Bătrânul Continent. Kanu, Adebayor, Drogba, Eto'o. În ultimii 12 ani, premiul de cel mai valoros fotbalist al Continentului Negru, acordat de Confederaţia Africană de Fotbal din 1992 (ştafetă preluată de la France Football), a fost cules de atacanţi. Tradiţia a fost ruptă în 2011 de mijlocaşul la închidere Yaya Toure (28 de ani), fratele mai mic al lui Kolo, ambii componenţi de bază ai echipei engleze Manchester City. De altfel, ivorianul Yaya a intrat definitiv în istoria „cetăţenilor", marcând goluri de aur în drumul spre cucerirea Cupei Angliei, primul trofeu al lui City în ultimii 35 de ani. Mai mult, dacă echipa antrenată de Roberto Mancini e liderul actualului sezon din Premier League, o mare parte din merite i se cuvin lui Yaya Toure, titular indiscutabil în linia de mijloc.

Cine a auzit de Djeparov?

La fel ca în Africa, şi în Asia există o distincţie care răsplăteşte cel mai valoros fotbalist al Continentului Galben. Din păcate, începând cu 2002, Confederaţia Asiatică a introdus o regulă prin care numai jucătorii care asistă la gala finală de decernare pot câştiga trofeul. Astfel, a fost posibil ca fotbalişti precum sud-coreeanul Park Ji-Sung, japonezii Honda şi Kagawa sau iranianul Nekounam să nu se regăsească pe lista laureaţilor.

În schimb, de două ori în ultimii patru ani (în 2008 şi 2011), Asia l-a încoronat pe anonimul Server Djeparov din Uzbekistan. La 29 de ani, mijlocaşul a impresionat până acum doar la naţionala ţării sale (locul patru la ultima Cupă a Asiei) şi la echipe de club precum Pakhtakor şi Bunyodkor din Taşkent, FC Seul şi Al-Shabab, actuala sa formaţie. În 2008, după primul titlu de jucător al anului, Djeparov intrase în atenţia lui Chelsea, dar transferul nu s-a mai realizat.

De Rosario, peste Beckham şi Henry

Comparativ cu celelalte mari zone geografice, America de Nord nu se poate lăuda cu un trofeu individual pentru cel mai convingător jucător al continentului. Pentru a găsi totuşi un echivalent, putem lua în considerare statutul de MVP din Major Soccer League, cea mai importantă competiţie din acea parte a lumii. În sezonul abia încheiat, titlul n-a ajuns în palmaresul vedetelor Beckham sau Henry, starurile indiscutabile ale campionatului, ci a fost „furat" de canadianul Dwayne De Rosario de la echipa DC United, golgheterul stagiunii cu 16 reuşite în 33 de meciuri. Ca o curiozitate, mijlocaşul ofensiv de 33 de ani este vegetarian din 1994, dar zece ani mai târziu a început să mănânce peşte.

Thiago Silva, brazilianul Europei

Dacă Neymar n-a avut rival în Brazilia şi în America de Sud, fundaşul Thiago Silva de la AC Milan a fost declarat câştigătorul trofeului Samba D'or 2011, acordat celui mai bun fotbalist brazilian care evoluează în Europa. Surprinzător, pe poziţia secundă s-a clasat tot un apărător, Dani Alves de la Barcelona, în timp ce atacantul Hulk (FC Porto)a trebuit să accepte ultima treaptă a podiumului.

image



Premierul Bulgariei, în top şi el

Dintre toate distincţiile individuale ale anului 2011, s-a remarcat votul exprimat de fanii din Bulgaria. Astfel, în semn de protest pentru scăderea valorii fotbalului de la sud de Dunăre, cel mai bun jucător a ieşit premierul Boiko Borisov, care la 52 de ani e legitimat la o echipă de liga a treia. Până la urmă, opţiunea fanilor n-a mai contat şi a fost deturnată de voturile ziariştilor bulgari, care l-au ales pe portarul Mihailov de la Twente, viitorul adversar al Stelei în Liga Europa.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite