Şi „Milionarii“ plâng!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacrimile sunt de prisos pentru jucătorii lui River. Cel mai emblematic club argentinian va juca în liga a doua
Lacrimile sunt de prisos pentru jucătorii lui River. Cel mai emblematic club argentinian va juca în liga a doua

River Plate a retrogradat pentru prima dată în istoria de 110 ani a clubului argentinian. Cum ar arăta Liga I fără Steaua sau Dinamo? Ori campionatul Spaniei fără Barcelona sau Real Madrid? Răspunsul îl au argentinienii.

River Plate, unul dintre cei doi giganţi ai fotbalului din Ţara Tangoului, alături de Boca Juniors, s-a scufundat în divizia secundă. O ruşine „Monumentală", parafrazând numele celebrului stadion pe care joacă gruparea din Buenos Aires. De neînchipuit pentru un club care a câştigat cele mai multe titluri de campioană în Argentina (33) şi care a dat fotbalului mondial nume precum Alfredo Di Stefano, Francescoli, Ortega, Crespo, Mascherano sau Higuain. În barajul de retrogradare / promovare cu Belgrano (0-2 şi 1-1), River Plate a „încununat" trei ani de chin, cu rezultate catastrofale. În Argentina, echipele mari sunt protejate de asemenea dezastre (sistemul de retrogradare ţine cont de o medie a ultimelor trei sezoane), dar River a depăşit orice limite. Probabil că fostele glorii din anii '40 reunite sub numele de „La Maquina" (Maşina) se zvârcolesc în morminte.

„Milionari" sau „Găini"?

Cel puţin pentru un an, fanii lui River, recunoscuţi drept „Milionarii" pentru bunăstarea financiară a clubului de-a lungul timpului, vor băga capul în pământ, la fel ca găinile. Comparaţia nu e întâmplătoare: „Gallinas" (Găinile) este porecla dată alb-roşiilor de suporterii echipelor rivale, care acum se potriveşte mai bine ca niciodată.

Lacrimi şi lacrimogene

50.000 de suflete au sperat într-o minune în returul cu Belgrano de pe „Monumental", după 0-2 în tur. Deşi a deschis rapid scorul, River a fost egalată, a mai ratat un penalty şi totul s-a terminat. Nu şi meciul, întrerupt cu câteva secunde înainte de final de furia dezlănţuită în tribune. Jucătorii lui River plângeau protejaţi de poliţie într-un cerc la mijlocul terenului, iar fanii plângeau şi ei, însă din cauza gazelor lacrimogene. Incidentele cu forţele de ordine au continuat şi în afara arenei, cu magazine sparte, maşini incendiate şi peste 70 de răniţi.

"Mă simt vinovat pentru acest eşec al lui River, chiar dacă acum joc la All Boys. Lucrurile n-au mers cum aş fi vrut. Îmi cer scuze.''
Cristian Fabbiani fost jucător CFR Cluj

Palmares

- 33 de titluri de campioană, ultimul fiind Clausura 2008 (în Argentina se acordă două titluri, Apertura şi Clausura, tur-retur)
- Două succese în Copa Libertadores, echivalentul Ligii Campionilor în America de Sud (în 1986 şi în 1996)
- O Cupă Intercontinentală, cucerită în 1986 contra Stelei Bucureşti, la Tokyo.

Şi ei au păţit-o

- Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea (Anglia), AC Milan, Juventus (Italia), Borussia Dortmund (Germania) şi Atletico Madrid (Spania) au păţit-o ca River

Drumul de la extaz la agonie

- În 2008, cu Diego Simeone antrenor, River a câştigat titlul în Clausura.
- În Apertura 2008, a terminat ultima din 20 de echipe.
- În 2009, preşedintele Jose Maria Aguilar a lăsat clubul cu o datorie de 30 de milioane de euro.
- În locul lui Aguilar a fost instalat Daniel Passarella, fost jucător la River.
- Retras din fotbal, Matias Almeyda s-a întors la River pentru a-şi ajuta echipa de suflet.
- Din cauza problemelor financiare, River n-a mai făcut nicio achiziţie importantă.
- în 2010, pe banca tehnică a fost instalat Juan Jose Lopez. River Plate a fost a patra echipă retrogradată de tehnicianul argentinian.

Ce urmează pentru River?

- „Nici mort nu voi renunţa la River!", a declarat preşedintele Passarella.
- Pentru postul de antrenor, candidat pare să fie actualul jucător exponenţial, Matias Almeyda (37 de ani).
- Cu bugetul afectat, River va renunţa la cei mai buni jucători: Lamela, curtat de marile cluburi din Europa, portarul Carrizo, împrumutat de la Lazio, atacanţii Pavone şi Funes Mori.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite