„Semiluna“ nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspătul selecţioner al Turciei, Abdullah Avci, a schimbat complet faţa naţionalei cu care ne batem pentru un loc la Mondialul din 2014.

În campania de calificare la Cupa Mondială din Brazilia, marea necunoscută pentru tricolorii lui Victor Piţurcă nu va fi revelaţia Estonia sau revitalizata Ungaria. Semne de întrebare mult mai îngrijorătoare planează asupra noii naţionale a Turciei. De Guus Hid-dink ştiam că nu mai e la cârma „otomanilor", însă nimeni nu se aştepta ca proaspătul selecţioner, Abdullah Avci, să propună atât de repede un schimb de generaţii.

Astfel, pentru meciul amical de astăzi cu Slovacia, primul din era Avci, turcii vor fi lipsiţi de nu mai puţin de 11 jucători cu care Hiddink a pierdut barajul de calificare la Euro 2012 cu Croaţia. Printre aceştia, nume grele precum portarul Volkan Demirel (54 de selecţii), coordonatorul de joc şi căpitanul obişnuit Emre Belözoglu (80) sau fraţii Altintop, Hamit (67) şi Halil (38).

Fără să fie accidentaţi sau suspendaţi, pe lista absenţilor se mai regăsesc fotbalişti consacraţi de la marile echipe din Istanbul, Galatasaray (Sabri, Cetin, Balta) şi Fenerbahce (Topuz, Şentürk, Selcuk), precum şi rebelul Kazim-Richards, acum la Olympiacos. Bineînţeles, „revoluţia" lui Avci n-avea cum să mulţumească pe toată lumea.

Turcia - România, la 12 octombrie

„E o naţională de copii. Să vedem dacă va avea succes", a declarat experimentatul portar Volkan, care s-a erijat în purtătorul de cuvânt al jucătorilor turci lăsaţi acasă. Cum de şi-a permis Avci să schimbe din temelii „Semiluna"? Răspunsul îl găsim în scurta carieră de până în prezent a tehnicianului în vârstă de 48 de ani. Astfel, Avci îi ştie foarte bine pe actualii internaţionali încă din urmă cu cinci-şase ani, atunci când pregătea naţionala Under 17 a Turciei. Ulterior, timp de cinci sezoane, s-a aflat la conducerea micuţei echipe Istanbul B.B., unde s-a remarcat bazându-se pe un grup de fotbalişti tineri, cu dorinţă de afirmare.

„Sunt mulţi jucători noi, care trebuie să simtă şi ei emoţia convocării la naţională. Mă bazez în continuare pe cei cu experienţă, precum Volkan şi Emre", a răspuns, diplomatic, Avci. Timpul nu-l ajută însă prea mult pe antrenorul turc: în startul preliminariilor CM 2014 (7 septembrie), „otomanii" vor juca în Olanda, iar la 12 octombrie vor primi vizita României, într-un meci care poate decide multe dintre calculele calificării.

Diferenţe

11-le lui Avci: Bolat - Gönül, Kesimal, Kaya, Köybaşi - Inan, Topal - Turan, Şahin, Erkin - Yilmaz.

11-le absenţilor: Volkan - Sabri, Cetin, Korkmaz, Balta - Topuz, Emre - Ham. Altintop, Kazim, Hal. Altintop - Şentürk

9 debutanţi a convocat Abdullah Avci pentru amicalul cu Slovacia de astăzi de la Bursa.

Despre Turcia de acum

11 dintre cei 16 jucători cu care Turcia a învins România cu 2-0 într-un amical disputat în 2010 n-au intrat acum în vederile selecţionerului Avci (foto).

Portarul Sinan Bolat (23 de ani) s-a remarcat pentru prima dată sub conducerea lui Ladislau Bölöni la Standard Liege, în sezonul 2008-2009.

Fundaşii centrali Kesimal şi Kaya sunt deja titulari la Fenerbahce, respectiv Galatasaray. Despre „stânca" Semih Kaya (21 de ani) se spune că seamănă perfect în joc cu francezul Philippe Mexes.

Mijlocaşul Selcuk Inan a explodat în acest sezon la Galata. Este un optar clasic, evoluţiile sale amintind de Xavi de la Barcelona.

Piesele grele ale naţionalei lui Avci sunt „spaniolii" Arda Turan (Atletico Madrid), Nuri Şahin (Real Madrid) şi Mehmet Topal (Valencia).

Vârful Burak Yilmaz de la Trabzonspor a marcat până acum în acest sezon 29 de goluri, cât Cristiano Ronaldo la Real Madrid.

Cel mai în vârstă jucător din lotul de 27 pentru amicalul cu Slovacia este atacantul Umut Bulut (28 de ani), legitimat la Toulouse.

Adversari

Ola(ndezul) John

Evoluţiile bune de la Twente ale lui Ola John, autorul golului de la Bucureşti din „dubla" cu Steaua, l-au propulsat pe atacantul de 19 ani în premieră în lotul Olandei, care va juca diseară pe Wembley cu Anglia. „Nu-mi vine să cred. La începutul sezonului eram rezervă la Twente, iar acum am ajuns la naţională", a spus Ola John, liberian la origine.

Iliev îi testează pe unguri

Stelistul Valentin Iliev a fost convocat la naţionala Bulgariei pentru amicalul de astăzi de la Györ cu Ungaria. Vecinii noştri din vest vor să-şi continue seria de rezultate favorabile începută în septembrie 2010. De atunci, ei au jucat 15 partide, pierzând doar trei, dintre care două contra Olandei în preliminariile trecute.

Estonienii, peste Ocean

Estonia, prima adversară a României în drumul către Rio (7 septembrie la Tallinn), s-a deplasat în SUA, la Los Angeles, pentru un test cu El Salvador. Selecţionerul Rüütli nu va avea la dispoziţie toţi titularii, Stepanov, Rähn, Dmitriev şi Vasiliev fiind absenţele cele mai importante.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite