Cristian Ciocoiu : „Sechelariu e la fel ca Becali“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ciocoiu : „Sechelariu e  la fel ca Becali“
Cristian Ciocoiu : „Sechelariu e la fel ca Becali“

Fostul atacant al Stelei îşi critică naşul şi spune că patronii care se consideră atotştiutori reprezintă răul fotbalului românesc. Cristian Ciocoiu a fost numit de curând manager al echipei din oraşul lui Bacovia. El şi-a propus să reabiliteze imaginea clubului, iar peste trei ani să-l readucă în Liga I.

Adevărul: De ce ai ales să devii manager în loc de antrenor?

Cristian Ciocoiu: Am renunţat foarte repede la activitatatea de jucător, la 30 de ani, din cauza unor încălcări de principii şi a lipsei de respect din partea unor conducători. Am vrut să devin conducător pentru a nu mai lăsa alţi jucători să păţească ce am păţit eu.

Ultimul tău club a fost Steaua. Acolo te-ai simţit nedreptăţit?

Şi acolo, dar şi aici la FCM Bacău am avut probleme. Sunt multe lucruri în fotbalul românesc care nu sunt OK. Patronii de la cluburi sunt influenţaţi de cei din jurul lor.

Dacă oamenii din apropierea lor ar avea coloană vertebrală, mai devreme sau mai târziu patronii îşi vor dea seama că trebuie să existe nişte reguli, nişte limite. Este necesar să li se respecte statutul de patron, dar şi ei să nu calce în picioare oamenii şi munca lor.


Şi de ce te-ai retras aşa de repede?

Nu am mai putut accepta anumite practici, anumite mizerii care s-au făcut, se fac şi se vor mai face. Nu zic că eu sunt tipul perfect pentru a schimba societatea asta. Dar trebuie să vină oameni noi care să respecte anumite reguli şi să nu-şi bată joc de munca nimănui.

Te mai simţi legat de Steaua, unde ai obţinut atâtea rezultate?

Bineînţeles, căci nu poţi trece pe lângă o perioadă din viaţa ta şi să-i dai cu piciorul. Mie nu mi-a plăcut să mă perind pe la prea multe cluburi. Am jucat doar la două: FCM Bacău şi Steaua.

I-ai avut patroni pe Dumitru Sechelariu şi pe Gigi Becali. Te mai simţi legat de ei?

Domnul Sechelariu este naşul meu de cununie. Nu mai avem o relaţie cum ar trebui să fie, măcar normală. Iar cu domnul Gigi Becali nu am avut nicio problemă.

Când a intervenit ruptura cu Sechelariu?

Dânsul spunea la un moment dat că vom câştiga campionatul şi Cupa României, iar eu am replicat că nu avem cu cine şi cum. Atunci s-a supărat pe mine, reproşându-mi că eu, finul lui, îl contrazic. De aici a pornit totul pentru că dânsul nu prea accepta să-ţi spui părerea. El avea tot timpul dreptate. Mai sunt personaje din astea care au tot timpul dreptate şi le ştiu pe toate. E plină ţara.

Poţi face o comparaţie între Sechelariu şi Becali?

Până într-un anumit punct se aseamănă. Au intrat în fotbal şi şi-au făcut o imagine de pe urma căreia au câştigat mult. 

image

Domnul Sechelariu este naşul meu de cununie. Nu mai avem o relaţie cum ar trebui să fie, măcar normală.

image


Cristian Ciocoiu
manager FCM Bacău

image

După fotbal am făcut o pasiune pentru motocros. Am şi fost pe la câteva concursuri. În acest sport există mai puţină răutate decât în fotbal şi e o lume mult mai curată.

image


Cristian Ciocoiu
manager FCM Bacău

Cristian Ciocoiu

Anul şi locul naşterii: 23 noiembrie 1975, Bacău Postul: atacant

Carieră:

1992-1996 Selena Bacău
1996 -2001 Steaua
2001-2004 FCM Bacău
2004-2005 Steaua

A jucat 236 de meciuri în Liga I şi a marcat 50 de goluri. A câştigat trei titluri de campion şi două Cupe ale României cu Steaua.

image

O să-l ajut cu mare plăcere pe Cristi ori de câte ori o să aibă nevoie. Pentru mine, Ciocoiu a fost atacantul ideal.

image


Mihai Stoica
manager general Urziceni

„Indiferent de câţi bani ai, nu poţi cumpăra onoarea“ 

image

Ciocoiu şi-a petrecut cei mai frumoşi ani din carieră în tricoul Stelei   Foto: Credit


Mai ţii legătura cu foşti colegi de la Steaua?

Ne mai vedem, dar destul de rar. La un club de talia Stelei ar fi trebuit să fie o mai mare preocupare faţă de foştii jucători. Să se facă anumite întruniri anuale, nişte meciuri de old-boys, cum face Dinamo, de exemplu.

Ai un model de manager din fotbalul românesc?

Da, pe Mihai Stoica, omul cu care am avut şi am o relaţie foarte apropiată. Am să încerc să mă sfătuiesc cu el şi să iau cât mai multe lucruri bune de la el.

Eşti un tip mai dificil?

Am nişte principii pe care nu vreau să le încalc. Am primit o altfel de educaţie pentru că părinţii mei sunt profesori. Din păcate, la fotbal a dispărut respectul .Totul a plecat de la conducători pentru că ei au alimentat anumite conflicte, anumite răfuieli.

Ai prins şi alte perioade?

Da. Am prins ani foarte frumoşi la Steaua, cu nişte fotbalişti pe care îi admirai. După meciuri, ne întâlneam în oraş cu rivalii de la Dinamo sau de la Rapid şi ne făcea plăcere să stăm la aceeaşi masă. Acum văd numai declaraţii răutăcioase, şi multe suspiciuni. Tot de la conducători pleacă şi asta. Suspiciunile apar când nu te simţi curat. 

Fotbalul se transformă în războaie personale sau în glume. Unii patroni glumesc cu destinele unor oameni. Indiferent de câţi bani ai, caracterul şi onoarea nu se pot cumpăra.


De care dintre antrenorii pe care i-ai avut te simţi mai legat?

M-am simţi foarte bine cu Walter Zenga. Este şi ultimul antrenor pe care l-am avut. Un tip foarte deschis, cu o gândire foarte curată. Cu Victor Piţurcă am lucrat o perioadă mai lungă pentru că l-am avut şi la lotul de tineret. Eu nu am avut mari probleme cu antrenorii.

Au fost probleme artificiale create de sistemul de deasupra antrenorilor. Şi despre Gheorghe Poenaru s-a scris că l-am dat eu afară şi m-am întâlnit cu dânsul şi ne-am distrat. Despre Mircea Rednic, cel cu care am lucrat la FCM Bacău, pot spune că este un antrenor bun, dar cu probleme de caracter.


Cât timp ai jucat, ai fost un lider de echipă...

Da, dar am fost un lider căruia nu i-a plăcut să se mânjească vânzând informaţii conducerii. Mi-am văzut de treaba mea şi am stat cât mai departe de conducere. Asta a deranjat.

Bacăul l-a vândut pentru 1.200.000 de dolari

Ciocoiu spune că a făcut mari sacrificii pentru FCM Bacău. „În 2001, când am plecat de la Steaua la Bacău am renunţat la un contract pe trei ani. În Ghencea, aveam un salariu mare, 100.000 de euro pe an, plus un teren în Pipera de 1.500 de metri pătraţi.

Şi când m-am dus la Bacău, firma mea a şi împrumutat clubul cu bani pentru a cumpăra locul în Divizia A, 300.000 de euro. După aceea, ei şi-au bătut joc de mine. Domnul Sechelariu a luat 1.200.000 de dolari pe mine când am plecat prima oară de la Bacău la Steaua, în 1996”, ne-a povestit Ciocoiu.

„Să nu regreţi ce ai pierdut, ca să te bucuri de ce ai“

Fostul atacant s-a lăsat de fotbal la doar 30 de ani. „Bineînţeles că există regrete că m-am retras prea devreme, dar viaţa trebuie să meargă înainte”, e de părere Ciocoiu.

Acesta nu a apucat să joace la un club din străinătate, dar acest lucru nu-l deranjează: „În viaţă există multe păreri de rău, dar important este să nu ne gândim la ce am pierdut, ci la ce am câştigat. Dacă ne gândim la ce am pierdut nu mai putem să ne bucurăm de ce avem”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite