Se pune praful pe Ruud Gullit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul mare jucător olandez s-a ratat ca antrenor, ajungând să mai fie remarcat doar ca prezentator sau comentator la televiziune.

Lunea trecută, la gala de decernare a „Balonului de Aur 2011", pe lângă Messi şi ceilalţi premianţi, a mai atras atenţia un personaj. Mai exact, prezentatorul show-ului de la Zürich, nimeni altul decât Ruud Gullit. La 49 de ani, fostul mare fotbalist şi-a pierdut atât părul care l-a făcut celebru, cât şi aura legendară pe care şi-o crease la începutul
anilor '90. Probabil că suporterii Stelei nu-l înghit nici acum pe olandez pentru felul în care a condus-o pe AC Milan în finala Cupei Campionilor din 1989, încheiată cu acel sec 4-0 în favoarea echipei italiene.

Un asemenea jucător ar fi meritat o soartă mai bună după finalul carierei, ca antrenor sau în postura de conducător de club. La fel ca Hagi la noi, Gullit a arătat însă că nu e de-ajuns să fii genial pe teren pentru a avea acelaşi succes pe bancă, la costum.

Arogant şi petrecăreţ

Declinul lui Gullit a început chiar la echipa unde şi-a agăţat ghetele-n cui, Chelsea. Numit antrenor-jucător în 1996, olandezul a debutat promiţător, câştigând o Cupă a Angliei şi devenind primul tehnician non-britanic care a luat un trofeu major în fotbalul englez. Aceasta avea să rămână şi singura realizare de până acum a lui Gullit ca antrenor. De altfel, de la Chelsea a fost dat afară rapid, oficialii londonezilor acuzându-l la acea vreme de „aroganţă".

Ruud a încântat la Chelsea, echipă pe care a şi antrenat-o ulterior, câştigând singurul trofeu, Cupa Angliei, din cariera sa de tehnician şi fostul mare fotbalist olandez e căsătorit în acest moment cu Estelle, a treia sa soţie  Fotografii: guliver getty images

image

A urmat episodul Newcastle, finalizat la fel de lamentabil: a intrat în conflict cu fanii şi cu jucătorii emblematici ai echipei, inclusiv cu Alan Shearer. După cinci ani de pauză autoimpusă în care şi-a lins rănile, Gullit a luat-o de la zero la Feyenoord şi la LA Galaxy, dar a arătat că nu a învăţat nimic din greşelile trecutului (la gruparea americană a fost criticat deseori pentru lipsa de respect faţă de jucători).

Cu CV-ul pătat, Gullit a continuat să creadă în calităţile sale de antrenor, acceptând la începutul lui 2011 oferta cecenilor de la Terek Groznîi. Nici aici n-a făcut însă mulţi purici, fiind demis după numai jumătate de an şi umilit de patronul grupării ruse. „Gata cu barurile şi cu discotecile. Îl dau afară!", a tunat la un moment dat patronul lui Terek, Ramzan Kadyrov. Petrecăreţul Gullit s-a apărat, dar puţină lume l-a crezut. „E o poveste nebună. Ce pot să fac altceva decât să râd? Ştiam că nu e o ţară normală şi că nu e un campionat normal", a spus Ruud, punându-şi în cap întreaga Rusie.

Este un adept al fotbalului sexy

Încă de pe vremea când era jucător, Ruud Gullit a cochetat cu meseria de comentator şi analist. În această calitate a debutat la Europeanul din 1996 la televiziunea BBC, fiind chiar deschizător de drumuri prin inventarea termenului „sexy-football" pentru a ilustra fotbalul-spectacol practicat de anumite echipe.

Gullit a fost campion european cu Olanda în anul 1988



Chiar şi la ultimul Campionat Mondial, Gullit s-a simţit în largul său în studiouri, analizând meciurile pentru ESPN cot la cot cu Jürgen Klinsmann şi Steve McManaman. De altfel, priza pe care o are la public l-a recomandat pe olandez şi pentru rolul de prezentator la recenta festivitate de decernare a „Balonului de Aur".

Îl „iubeşte" pe Dan Petrescu

Ruud Gullit şi Dan Petrescu au ajuns în acelaşi timp la Chelsea, în 1995, petrecând împreună timp de trei sezoane, până la mazilirea olandezului din funcţia de antrenor-jucător. „Pe Dan îl iubesc ca un amic, ca un fost coechipier şi acum ca un coleg în meseria de antrenor", a declarat recent Gullit, care l-a reîntâlnit pe român în campionatul Rusiei, într-un meci Kuban Krasnodar - Terek câştigat de echipa „Bursucului". Gullit şi Dan Petrescu au în comun şi finala Cupei Campionilor din 1989 dintre AC Milan şi Steaua (4-0). „Eram prea buni atunci, semănam cu Barcelona din zilele noastre. Steaua n-avea ce să ne facă", şi-a amintit Gullit.

Are şase copii cu trei neveste

- S-a născut la 1 septembrie 1962, dintr-o relaţie extraconjugală a tatălui său, emigrantul surinamez George Gullit, cu Ria Dil.
- În certificatul de naştere a fost înregistrat ca Ruud Dil. Ulterior, a optat pentru numele tatălui său, crezând că numele Gullit îl poate ajuta mai mult în carieră.
- A învăţat să joace fotbal pe străzile din Amsterdam, alături de Frank Rijkaard. Cei doi s-au regăsit ulterior în acelaşi vestiar, la AC Milan.
- A debutat în prima ligă olandeză la 16 ani, la echipa Haarlem, fiind la acea oră cel mai tânăr debutant din istorie.
- În 1983, când a jucat cu Feyenoord în Scoţia, la St.Mirren, a fost ţinta unor violente atacuri rasiste din partea fanilor. „E cea mai tristă seară din viaţa mea", a recunoscut Gullit.
- În 1987, patronul lui AC Milan, Silvio Berlusconi, l-a cumpărat de la PSV Eindhoven cu şase milioane de lire sterline. La acea vreme, a fost cea mai mare sumă plătită vreodată pentru un fotbalist.
- A avut probleme de adaptare în Italia, din cauza limbii şi a depărtării de casă.
- Ca jucător, a fost un fanatic al pregătirii fizice, în special la sala de forţă, din acest motiv suferind şi câteva accidentări.
- S-a retras de la naţionala Olandei chiar înaintea Mondialului din 1994, după scandaluri repetate cu selecţionerul Dick Advocaat.
- În prezent, e la a treia căsătorie, cu nepoata lui Johan Cruyff, Estelle, cu care are doi copii. Din precedentele două mariaje (cu Yvonne de Vries şi cu Cristina Pensa) mai are patru moştenitori.

17 goluri a marcat Ruud Gullit pentru naţionala Olandei în 66 de selecţii.

E fan Nelson Mandela

În 1987, când a fost desemnat „Balonul de Aur", Gullit i-a dedicat  trofeul fostului preşedinte al Africii de Sud. „Ruud, am o grămadă de prieteni acum. Dar când eram la închisoare, tu erai unul dintre puţinii", i-a spus Mandela lui Gullit ulterior, în semn de recunoştinţă pentru sprijinirea luptei anti-apartheid. Mai mult, în 1988, fotbalistul şi-a pus la încercare talentul muzical cu  melodia „Africa de Sud".

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite