Scandal în Africa de Sud pe tema mascotei Zakumi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No Zakumi (ZA – codul Africii de Sud şi KUMI – “zece”) este mascota turneului final
No Zakumi (ZA – codul Africii de Sud şi KUMI – “zece”) este mascota turneului final

Cea mai mare federaţie sindicală sud-africană (COSATU) a denunţat faptul că mascotele oficiale ale CM 2010 de fotbal, leopardul Zakumi, sunt produse de o firmă chineză care exploatează muncitorii, cu acordul FIFA, şi nu în Africa de Sud, ţară cu o rată de şomaj de 25 la sută.

COSATU insistă ca toate mascotele şi articolele promoţionale ale CM 2010 să fie produse în Africa de Sud, pentru a se crea locuri de muncă în calitate de gazdă a turneului final.

Mascota Zakumi este produsă de o firmă chineză din Shanghai, Fashion Plastic Products and Gifts, care plăteşte angajaţilor suma de 3 dolari pe ziua de muncă de 13 ore.

De acest contract beneficiază un membru al comitetului de dezvoltare economică a parlamentului sud-african, care este patronul companiei ''Ascendo Industrial''. Aceasta din urmă a încheiat un acord cu firma chineză pentru a distribui mascotele Zakumi în Africa de Sud în schimbul unui beneficiu substanţial.

Sindicatul sud-african precizează într-un comunicat că acest contract a fost aprobat atât de FIFA cât şi de compania ce gestionează logo-ul oficial al competiţiei.

''Federaţia sindicală insistă ca toţi membrii săi şi toţi aud-africanii să cumpere produse legate de CM 2010 doar de la producătorii sud-africani. Trebuie să deţinem uzufructul acestui turneu istoric pentru a obţine beneficii şi locuri de muncă pentru muncitori'', se arată în comunicatul COSATU.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite