Scandal de mită în sânul FIFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amos Adamu (stânga) este unul dintre cei acuzaţi de corupţie
Amos Adamu (stânga) este unul dintre cei acuzaţi de corupţie

Forul mondial investighează doi membri ai consiliului de administraţie acuzaţi că au încercat să-şi vândă voturile pentru desemnarea gazdei Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 Statelor Unite ale Americii.

Acuzaţiile sunt îndreptate spre nigerianul Amos Adamu şi către preşedintele Confederaţiei de Fotbal din Oceania, tahitianul Reynald Temarii. Dându-se drept unul care face lobby pentru Statele Unite ale Americii pentru a găzdui turneul final din 2018, un englez a vorbit cu Adamu, care ia cerut aproximativ 550.000 de euro, bani pe care să-i primească personal, pentru un vot favorabil Statelor Unite. Cu suma primită de oficialul nigerian urmau să se construiască patru terenuri de fotbal în Nigeria.

Celălalt oficial al FIFA care este acuzat, Reynald Temarii a cerut 1,5 milioane de lire sterline, aproximativ 1,8 milioane de euro, pentru a finanţa o academie de sport. Cel care a fost sub acoperire a înregistrat toată discuţia şi, mai mult decât atât, a şi filmat momentele cu cei doi şefi de la forul mondial.
Preşeditele FIFA, Sepp Blatter a declarat într-o scrisoare trimisă celor 24 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA că scandalul a avut un "impact foarte negativ" şi a condus o întâlnire de urgenţă la sediul FIFA de la Zurich. Există posibilitatea ca data de 2 decembrie, atunci când ar fi trebuit să fie alegerile care vor desemna gazda Mondialului din 2018, să fie amănată.
Cele nouă candidate pentru găzduirea turneului final de peste opt ani sunt Australia, Belgia şi Olanda, Anglia, Rusia, Spania şi Portugalia, SUA, Japonia, Coreea de Sud şi Qatar, cele mai mari şanse avându-le Anglia.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite