Alin Stoica: „Sârbii sunt mai buni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Stoica
Alin Stoica

Singurul fotbalist român care joacă în campionatul Serbiei spune că plavii ne privesc de sus şi ne consideră o echipă de bătut. Alin Stoica joacă la Vojvodina Novi Sad, ocupanta locului trei în campionat, după şapte etape. A venit în vară la echipă şi şi-a căştigat destul de uşor un loc de titular.

„Adevărul“: Te mai gândeşti la echipa naţională?

Alin Stoica: Aş mai vrea să joc, recunosc. Totul depinde de mine.

Cum ţi se pare reprezentativa Serbiei?

Au o echipă bună, peste a noastră. Cu fotbalişti importanţi, care joacă la cluburi puternice din Europa. Ei sunt ca şi calificaţi la Mondiale, dar cu siguranţă îşi doresc să bată şi România la Belgrad. Nici nu pot gândi altfel, asta e mentalitatea lor, vor numai victorii.

Dar naţionala lui Lucescu, cum ţi se pare?

E la un nou început de drum. Lucescu ştie cum să motiveze jucătorii. E  tânăr, ambiţios şi ştie să asculte. E important ca un antrenor să fie lângă tine. Naţionala trece totuşi printr-o perioadă grea, nu mai sunt valori, nu mai vine nimic din urmă.

Cum e viaţa în Serbia?

Sunt plecat de-acasă de la 16 ani. Sunt învăţat printre străini, nu mai e nimic nou pentru mine. Sârbii sunt cam la fel ca noi, îşi trăiesc intens viaţa. Poate că sunt mai naţionalişti şi îşi iubesc mult naţionala. Pun suflet în tot ceea ce fac.

Ce te-a făcut să alegi Vojvodina Novi Sad?

E un club la care se vrea performanţă şi care are ca obiectiv participarea într-o competiţie europeană. Vreau să joc iar la un nivel înalt.

La Steaua ai evoluat doar un singur meci, te mai gândeşti să revii în Ghencea?

Acolo am crescut şi mi-am făcut debutul în fotbal. Stăteam tot timpul la stadion. Fireşte că mă mai gândesc la acei ani, dar cred că timpul meu a trecut... Steaua rămâne cea mai iubită echipă din ţară, singura din România care a câştigat Cupa Campionilor. Şi cred că nimeni nu va mai atinge vreodată această performanţă...

„Dacă ajungeam la Barcelona, eram al doilea Hagi acum“

La 17 ani  erai titular la Anderlecht, iar la 19 ani debutai la naţională într-o echipă în care jucau Hagi, Popescu...

La Anderlecht a fost o perioadă foarte frumoasă pentru mine, deşi eram practic un copil. Jucam alături de Scifo. Apoi, să fii coleg la naţională cu Gică Popescu, Hagi sau Ilie Dumitrescu înseamnă ceva. Lângă astfel de jucători progresezi.

Regreţi acele vremuri?

Eram talentat, toată lumea avea aşteptări de la mine. Eu nu am avut însă noroc.... Trenul a trecut, iar eu nu m-am urcat în el. Poate o să fiu mai mare ca antrenor. Mă gândesc la o astfel de carieră.

Cum a fost în Liga Campionilor?

Rămâne un moment unic pentru mine. E un sentiment extraordinar. Îmi amintesc de golul pe care i l-am marcat lui Casillas. O amintire unică.

Îţi pare rău că ai plecat de la Anderlecht la rivala  Bruges?

Regret şi acum. Sunt copilul lui Anderlecht, ei ­m-au crescut. Eram iubit de suporteri. 30.000 de oameni mi-au scandat numele şi ­mi-au cerut să nu plec la Bruges. Nici eu nu mi-am dorit să ajung acolo, dar aşa a fost să fie, o conjunctură nefasă pentru mine. Şi aveam şi alte oferte.

De unde?

Deportivo, Monaco, Marseille... erau interesate de mine. Eu le priveam drept cluburi mici, fiindcă aveam impresia că toată Europa era la picioarele mele. Aşa se întâmplă însă când sunt milioane de euro în joc, comisioane... şi eşti influenţat din toate direcţiile. Marea greşeală a vieţii mele e că am fost un om corect, ăsta a fost păcatul meu.

Dacă ajungeam la Barcelona, chiar eram al doilea Hagi acum! Fără modestie o spun. Parcă vorbesc de zici că m-am lăsat de fotbal. N-am nici 30 de ani, mai am nişte ani de jucat. Hagi, de exemplu, la 30 de ani era la Galata şi traversa cea mai bună perioadă a carierei lui... Trebuie să mă gândesc la prezent şi la viitor. Să las în urmă trecutul.

FK Vojvodina Novi Sad

Anul înfiinţării: 1914
Culori: alb-roşu
Stadion: Karadorde (17.204 locuri)
Palmares: două titluri, o Cupă Mitropa (Cupa Europei Centrale)
Antrenor este fostul internaţional sârb Dragoslav Stepanovic (61 de ani), iar din lot face parte şi macedoneanul Vlatko Grozdanoski, care a fost dorit de Răzvan Lucescu la Rapid în 2006.

Alin Stoica

Data naşterii: 10.12.1979, Bucureşti
Înălţime: 1,76 m
Greutate: 69 kg
Post: mijlocaş ofensiv
Carieră: Steaua (1995-96), Anderlecht (1996-2002), FC Bruges (2002-2004), Siena (2004), FC Naţional (2005), FC Timişoara (2005-2006),  Gent (2006-2007),  Mouscron (2008), Vojvodina (2009-prezent)
Echipa naţională: 13 selecţii / 0 goluri (1998-2003)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite