„Samuraii“ l-au scos la pensie pe Park

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sud-coreeanul lui Manchester United se retrage de la naţională după 100 de selecţii şi o înfrângere împotriva marilor rivali din Japonia. Adevărata finală a Cupei Asiei s-a jucat în penultimul act al competiţiei, fiind decisă de trei penalty-uri de departajare ratate de sud-coreeni.

Dincolo de miza unei semifinale continentale, meciurile dintre Coreea de Sud şi Japonia stârnesc de fiecare dată mândria naţională a celor două naţiuni asiatice, rivale în absolut toate domeniile. La fotbal e greu de spus cine are întâietate, „războinicii Taeguk" şi „samuraii albaştri" împărţindu-şi victoriile de-a lungul timpului.

Partida de ieri candidează însă la titlul neoficial de cea mai spectaculoasă din istorie. Un ritm alert, specific Continentului Galben, ocazii nenumărate de ambele părţi, răsturnări de scor, greşeli de arbitraj (penalty-ul acordat japonezilor la golul de 2-1), completate de suspansul prelungirilor şi al loteriei de la punctul cu var.

Mai mult ca sigur că sud-coreenii nu vor juca finala din cauza euforiei care i-a cuprins după golul egalizator marcat în ultimul minut regulamentar. Reuşita fundaşului Jae-Won i-a făcut pe colegii săi să uite cum se bate un penalty: trei încercări, toate eşuate, care au deschis drumul Japoniei către titlul de regină a Asiei.

Park s-a oprit la cota 100

Cel mai cunoscut fotbalist sud-coreean, Park Ji-Sung (30 de ani peste o lună), spera să spună adio carierei internaţionale cu un trofeu în braţe. Pentru mijlocaşul lui Manchester United, meciul cu Japonia era al 100-lea pentru ţara sa, însă „diavolul" Park n-a avut parte de o retragere în glorie.

Contra niponilor, singura realizare notabilă a şeptarului sud-coreean a fost la faza deschiderii scorului, când a fost faultat în careu. Probabil că Park era desemnat să bată şi unul dintre penalty-urile decisive, al patrulea sau al cincilea, însă n-a mai apucat.

„Cangurii" au şase picioare!

La a doua participare în Cupa Asiei, naţionala Australiei a ajuns la doar 90 de minute de trofeul suprem al Continentului Galben.
Semifinala cu revelaţia Uzbekistan nu le-a ridicat nicio problemă „cangurilor", care au zburdat pe teren, mingea sărind de şase ori între buturile adverse.

A contat foarte mult şi faptul că australienii au deschis rapid scorul, încă din minutul cinci, prin vedeta Harry Kewell, pe care Gică Hagi îl aşteaptă cât mai repede înapoi la Istanbul.

Mai departe, opoziţia uzbecilor a fost ca şi inexistentă, mai ales că aceştia au terminat partida cu un om mai puţin. Scorul de 6-0 pare să fie un atu psihologic al Australiei pentru finala de sâmbătă cu Japonia. În schimb, dacă vor învinge, niponii vor fi prima naţională cu patru succese în Cupa Asiei.

300.000 de euro au fost încasările din semifinale, donate în totalitate pentru a acoperi pagubele create de inundaţiile din Asia.

Cupa Asiei

Semifinale

Japonia - Coreea de Sud 2-2   (3-0 la pen.)
                                                                     
Maeda 36, Hosogai 98 / Sung-Yong 23 (pen.), Jae-Won 120

Uzbekistan - Australia 0-6

Kewell 5, Ognenovski 35, Carney 66, Emerton 75, Valeri 82, Kruse  83

Finala mică (vineri, ora 17.00, Eurosport)

Coreea de Sud - Uzbekistan

Finala mare (sâmbătă, ora 17.00, Eurosport)

Japonia - Australia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite