„Samuraii“ au pus mâna pe Cupa Asiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala Japoniei a devenit pentru a patra oară campioana Continentului Galben, trecând în finală de Australia cu 1-0. Golul a venit în minutul 110. Finala Cupei Asiei dintre Japonia şi Australia a avut nevoie de prelungiri, golul niponilor fiind marcat de un sud-coreean naturalizat.

În 2006, plictisiţi de confruntări contra unor naţionale exotice ca Samoa Americană, Vanuatu sau Fiji, australienii au părăsit zona Oceania pentru a se lua la trântă cu echipele din Asia, mai apropiate de valoarea lor. Astfel, la doar a doua participare la Cupa Asiei, „cangurii" au sărit până în finală, având ocazia să joace cu trofeul pe masă.

Portarul nipon a apărat senzaţional

Pentru australieni, meciul cu Japonia era şi ocazia perfectă pentru a răzbuna eliminarea din sferturi de la ediţia precedentă, niponii câştigând dramatic în 2007 după executarea penalty-urilor de departajare. Suspansul nu a lipsit nici acum, cele două rivale nereuşind să se departajeze primele 90 de minute.

Şansele de gol nu au lipsit, campion la acest capitol fiind Harry Kewell. Atacantul lui Gică Hagi de la Galatasaray a ratat din toate poziţiile, inclusiv atunci când s-a aflat singur în faţa portarului nipon.

De partea cealaltă, „samuraii" au resimţit din plin lipsa lui Kagawa (accidentat), cel mai bun jucător al lor la acest turneu, mizând în ofensivă doar pe sclipirile regizorului Honda şi pe inspiraţia vârfurilor Maeda şi Okazaki.

Sud-coreeanul Lee, decisiv!

În prelungiri, tot australienii au condus ostilităţile şi au avut ocaziile mai consistente, Emerton lovind bara transversală în prima repriză suplimentară. Dacă japonezii n-au fost în stare să se apropie periculos de poarta lui Schwarzer, a făcut-o în schimb un sud-coreean.

Tadanari Lee primise cetăţenia niponă în 2007, iar ieri a bifat doar a doua selecţie la naţionala Ţării Soarelui Răsare, intrând în teren în minutul 98. Câteva minute mai târziu a rămas singur în careu şi a fructificat o centrare perfectă, devenind eroul Japoniei.

Echipa italianului Zaccheroni e din nou regina Asiei şi va participa peste doi ani la Cupa Confederaţiilor în Brazilia, competiţie care va prefaţa Mondialul din 2014.

0-1

Australia: Schwarzer - Wilkshire, Neill, Ognenovski, Carney - Holman (Emerton 65), Jedinak, Valeri, McKay - Kewell (Kruse 103), Cahill (Kilkenny 113).

Selecţioner: Holger Osieck.

Japonia: Kawashima - Uchida (Inoha 120), Yoshida, Konno, Nagatomo - Endo, Hasebe - Okazaki, Honda, Fujimoto (Iwamasa 56) - Maeda (Lee 98).

Selecţioner: Alberto Zaccheroni.

Gol: Lee 110

Stadionul „Khalifa International",

Doha: 50.000

Arbitru: Ravşan Irmatov (Uzbekistan)

Alberto Zaccheroni, omul din spatele succesului

Zaccheroni, savurând victoria de ieri  Foto: Reuters



Japonia a cucerit patru din ultimele şase ediţii ale Cupei Asiei, devenind naţionala cu cele mai multe succese din istorie.

Selecţionerul italian Alberto Zaccheroni se află în premieră la conducerea tehnică a unei echipe naţionale. În 1999, Zaccheroni a câştigat campionatul Italiei cu AC Milan.

La vară, japonezii vor avea ocazia să mai câştige un turneu final, fiind invitaţi la Copa America 2011, competiţia supremă a continentului sud-american.

Conform transfermarkt, valoarea totală de piaţă a lotului Japoniei este de 57.700.000 de euro, cel mai bine cotat fiind Keisuke Honda de la ŢSKA Moscova (10.000.000 de euro).

Doar opt fotbalişti din lotul de 23 convocat la Cupa Asiei sunt legitimaţi la echipe din Europa. Trei dintre aceştia joacă în ligile secunde din Belgia, Franţa şi Germania.

Câştigătoarele Cupei Asiei începând cu 1956

Ţară        trofee

Japonia    4
Arabia Saudită    3
Iran        3
Coreea de Sud    2
Israel        1
Kuweit    1
Irak        1

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite