Rusia i-a furat Mondialul din 2018 Angliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pentru prima dată când o ţară din Europa de Est va găzdui un turneu final al Cupei Mondiale. Chiar dacă nu a participat la festivitatea din Elveţia, influenţa premierului rus, Vladimir Putin, a triumfat în faţa candidaturii britanice.

Cu câteva zile înainte de ceremonia de la Zürich, Rusia era considerată marea favorită. Est-europenii profitau astfel din plin de scandalurile de corupţie în care intraseră principalele rivale, Anglia, respectiv Spania şi Portugalia.

Totul s-a schimbat însă după ce Vladimir Putin, „pilonul" candidaturii ruse, a anunţat că nu va face deplasarea în Elveţia. O mutare de maestru sau o renunţare tacită? Cert e că, dintr-o dată, atât la casele de pariuri cât şi în anturajul FIFA, ruşii au cedat postul de favorită Angliei. Britanicii au prezentat o delegaţie forte, în frunte cu prim-ministrul Cameron, prinţul William şi David Beckham, care a făcut lobby până în ultima clipă, reuşind să convingă pe ultima sută de metri câţiva „membri-cheie" ai Comitetului Executiv.

Inclusiv prezentarea insularilor din dimineaţa de ieri a fost una convingătoare, astfel că, în preajma anunţului oficial, chiar şi ibericii se resemnaseră: cursa pentru găzduirea turneului final din 2018 părea să fie o afacere în doi, între Rusia şi Anglia. Belgienii şi olandezii erau înfrânţi din start. Cu câteva minute înaintea punctului culminant, sursele spuneau că ex-sovieticii vor fi aleşii. „Rusia!", a anunţat şi Sepp Blatter. Visul lui Saşa, copilul din clipul de prezentare, a devenit realitate. Culmea, Anglia fusese înfrântă la vot încă din primul tur!

„Au câştigat petro-dolarii şi petro-rublele"

Poate cei mai dezamăgiţi de rezultatul voturilor de ieri au fost spaniolii. „Decepţie iberică", a titrat cotidianul Marca, însă mult mai furioşi au fost cei care şi-au exprimat opiniile pe forumuri.

Iată câteva dintre păreri: „Au câştigat petro-dolarii şi petro-rublele!", „E impresionant. Rusia 2018, Qatar 2022! Ce urmează? Liechstestein sau Andorra în 2026?", „Miroase  a corupţie la FIFA".

Următoarele trei Mondiale:

2014-Brazilia
2018-Rusia
2022-Qatar

Cum a decurs votul Comitetului Executiv al FIFA

Pentru 2018

Turul 1: Anglia 2, Olanda/Belgia 4, Spania/Portugalia 7, Rusia 9 (Anglia eliminată)

Turul 2: Olanda/Belgia 2, Spania/Portugalia 7, Rusia 13 (majoritate absolută)

Pentru 2022

Turul 1: Australia 1, Japonia 3, SUA 3, Coreea de Sud 4, Qatar 11 (Australia eliminată)

Turul 2: Japonia 2, SUA 5, Coreea de Sud 5, Qatar 10 (Japonia eliminată)

Turul 3: SUA 6, Coreea de Sud 5, Qatar 11 (Coreea de Sud eliminată)

Turul 4: SUA 8, Qatar 14

Ce a promis Rusia

13 oraşe sunt propuse pentru organizarea Cupei Mondiale, 12 dintre ele fiind grupate în patru zone geografice plus Ekaterinburg, singurul oraş aflat dincolo de Munţii Ural. Astfel, distanţele nu vor fi chiar atât de mari:

Zona de nord (Sankt Petersburg şi Kaliningrad)

Zona de centru (Moscova)

Zona de sud (Soci, Rostov-pe-Don, Krasnodar).

Zona râului Volga (Iaroslavl, Nijni Novgorod, Kazan, Saransk, Samara şi Volgograd).

Nouă din cele 16 stadioane propuse sunt finalizate sau se află în faza de construcţie. Restul de arene se vor ridica de la zero până în 2017. În total, în acest scop vor fi alocate peste trei miliarde de euro.

Stadionul Lujniki din Moscova (arenă de cinci stele, după standardele UEFA), va găzdui meciul de deschidere şi finala

Eliminarea vizelor de intrare pentru suporterii din alte ţări cu bilete de intrare la meciuri.

63 la sută din capacitatea de cazare va fi în hoteluri de trei stele, 22 la sută la patru stele şi 15 la sută în hoteluri de lux.

Maxim două ore de zbor de la Moscova spre orice altă locaţie a Cupei Mondiale. Cea mai mare distanţă între două oraşe va fi de 2.483 de kilometri, între Sankt Petersburg şi Ekaterinburg.

Îmbunătăţirea infrastructurii de transport şi hoteliere.

Peste 3.100.000 de bilete vor fi vândute pentru meciurile Cupei Mondiale.

România, „inspiraţia" americanilor


Ţara noastră a fost şi ea prezentă la festivitatea de la sediul FIFA. Mai exact, prin vocea fotbalistului american Landon Donovan, unul dintre cei care au luat cuvântul în prezentarea oficială a candidaturii SUA.

„Când aveam 12 ani, am văzut pe viu meciul România - Argentina din 1994. Atunci s-a născut în mine visul de a deveni fotbalist şi de a juca la Mondiale", a spus actualul căpitan al naţionalei americane.

Qatar, minunea din 2022

Aşa arată un proiect de stadion conceput de Qatar pentru Mondialul din 2022 Foto: Guliver Getty



Turneul final de peste 12 ani va avea loc în cea mai mică ţară care a organizat vreodată Cupa Mondială.

Chiar dacă are o populaţie de 1,5 milioane de locuitori, Qatar a învins candidaturile „giganţilor" din Australia şi Statele Unite ale Americii.
Cu Japonia şi Coreea de Sud pe post de „decor", misiunea forului mondial era una clară: să ducă Mondialul din 2022 într-o destinaţie nouă, în Qatar sau în Australia, sau să le dea americanilor o nouă „bucurie" după cea din 1994.

Aşteptările se îndreptau către micuţul stat din Orientul Mijlociu, care se baza pe banii din zona arabă, pe o infrastructură ultramodernă şi pe noua generaţie de stadioane care a uimit deja lumea. Miercuri, prezentarea oficială a asiaticilor a fost însă una moale, fără emoţie, cu „bătrânul" antrenor Bora Milutinovici ca portdrapel.

Din spate veneau tare Australia şi SUA. „Cangurii" au avut o prezentare originală, inspirată de modelul Elle Macpherson, în timp ce americanii au apelat la tot ce aveau mai bun: de la mesajul preşedintelui Obama până la discursul de Hollywood al lui Morgan Freeman. Până la urmă a triumfat voinţa FIFA de a acoperi noi teritorii, cât mai exotice, Mondialul din 2022 fiind acordat Qatarului.

Ce a promis Qatar

Stadioanele ultra-moderne, atât din punct de vedere al designului cât şi al facilităţilor oferite. Marea noutate este dată de folosirea energiei solare pentru reglarea temperaturii în interiorul arenelor.

Au fost propuse 12 stadioane din şapte oraşe (Doha, Al-Khor, Al-Rayyan, Al-Wakrah, Al-Daayen, Umm Slal, Al-Shamal). Doar trei dintre acestea vor fi renovate, restul urmând să fie ridicate în perioada următoare cu un buget de trei miliarde de euro.

Distanţa mică între oraşe, 10 dintre cele 12 locuri urmând să se întindă pe o rază de numai 30 de kilometri. Localităţile vor fi legate între ele de o performantă reţea de transport, unică în lume. Cea mai mare distanţă va fi între Al-Shamal şi Al-Wakrah (120 de kilometri).

„Lusail Iconic Stadium" (86.000 de locuri, neconstruit) din Al-Daayen va găzdui atât meciul de deschidere, cât şi finala.

Uşurinţa cu care fanii din întreaga lume vor putea ajunge în Qatar, ţara aflându-se la distanţe aproximativ egale de toate celelalte continente. De asemenea, localizarea geografică va asigura ore de start ale meciurilor în „prime time" peste tot în lume.

645 de miliarde de dolari au fost promise pentru organizarea Cupei Mondiale şi a Cupei Confederaţiilor.

Sprijinul necondiţionat primit din partea ţărilor arabe, care nu au mai organizat vreodată o Cupă Mondială.

Aproximativ 2.800.000 de bilete vor fi vândute pentru cele 64 de partide ale Cupei Mondiale .

Deşi Qatarul nu recunoaşte Israelul ca stat, organizatorii au promis că nu se vor opune în niciun fel unei eventuale participări a israelienilor.

Consumul de alcool va fi permis pe timpul Cupei Mondiale, chiar dacă religia musulmană interzice acest lucru pentru credincioşi.

Cosmin Olăroiu: „E nebunie pe stradă"

„Adevărul": Cum a primit Qatarul vestea că va găzdui Mondialul din 2022?

Cosmin Olăroiu: S-a declanşat o sărbătoare, cu focuri de artificii, cu oamenii ieşind pe stradă. E o adevărată nebunie.

Are Qatarul condiţiile necesare?

Vă spun atât: Mondialul din 2022 va fi cel mai luxos din istorie! Oamenii ăştia n-au cerut niciun sprijin financiar din partea FIFA. Au alocat patru miliarde de dolari din partea statului pentru acest lucru.

În iunie şi iulie sunt 40 de grade Celsius la Doha, iar umiditatea te sufocă...

Vremea nu va fi un impediment. Toate stadioanele şi terenurile de antrenament au sistem de climatizare. La nivelul gazonului şi la cel al scaunelor din tribune, temperatura va fi de 19 grade Celsius.

Qatarul e o ţară mai mică decât Dobrogea şi totuşi organizează un Mondial. Ce ne spune asta?

Că ne merităm soarta! Noi avem vreo 20 de kilometri de autostradă şi cu asta am spus totul. La noi sunt oameni care iau peste picior ţări precum Qatar-ul.

Aşa arată un proiect de stadion conceput de Qatar pentru Mondialul din 2022
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite