Românii de la Terek se roagă lui Allah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Pancu, Ionuţ Mărgăritescu şi Florentin Petre trebuie să se conformeze stilului religios adoptat de conducere şi de coechipieri. Ramzan Kadârov, patron al echipei şi totodată preşedinte al Ceceniei, vine în vestiar după meciuri şi, împreună cu jucătorii, spune celebra formulă islamică "Allah Akbar".

Mirajul banilor i-a atras ca un magnet pe fotbaliştii români la Groznâi. Cu  salarii  de invidiat pe care nu le-ar  fi putut obţine în ţară, Pancu, Petre şi Mărgăritescu au fost nevoiţi să se adapteze rapid într-o atmosferă puţin obişnuită.

Chiar dacă clubul are condiţii excelente de pregătire, cultura şi modul de a trăi specifice oamenilor de acolo sunt complet diferite. La meciuri, stadionul este păzit de soldaţi cu kalaşnikovul îndreptat ameninţător, iar geniştii verifică mereu loja conducătorilor după ce tatăl lui Kadirov a murit într-un atentat cu bombă.

„Mărgăritescu era mai speriat la început. Eu am jucat în Turcia şi sunt obişnuit cu chestii mai nasoale. Noi suntem fotbalişti, nu avem treabă cu politica şi cu problemele lor“, a spus Pancu. Poate cel mai greu le-a fost jucătorilor să se obişnuiască cu religiozitatea cecenilor, care sunt islamişti fanatici.

Un Becali cecen

Patronul echipei este Ramzan Kadârov, preşedintele Ceceniei şi un fost combatant în conflictele din Cecenia. Extrem de bogat, acesta controlează un comerţ mai mult sau mai puţin legal cu petrol şi gaze, fiind sprijinit de guvernul de la Moscova.

Pentru Kadârov, Terek este un instrument de sporire a imaginii personale, de aceea este foarte apropiat de echipă. Românii de la Terek au avut surpriza să-l vadă pe Kadârov de multe ori în vestiar, înainte şi după meciurile importante.

Acesta vine nu doar cu o valiză cu bani conţinând primele, dar şi cu un discurs de încurajare terminat invariabil cu „Allah Akbar“, adică „Slavă lui Allah“. Jucătorii care nu sunt musulmani mormăie şi ei ceva de complezenţă pentru ca patronul să nu se simtă ofensat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite