Fanii, Steaua şi Jandarmeria: ruşine mondială pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii, Steaua şi Jandarmeria: ruşine mondială pentru România
Fanii, Steaua şi Jandarmeria: ruşine mondială pentru România

„Adevărul“ ia atitudine împotriva gestului scandalos al suporterilor stelişti de la meciul cu Ujpest, rămas nesancţionat atât de club, cât şi de responsabilii cu organizarea pe stadion. „Adevărul“ a trimis o scrisoare către UEFA în care cere ca fanii Stelei să fie sancţionaţi drastic. De asemenea, ziarul nostru le cere scuze public vecinilor maghiari.

 


VIDEO HirTV laudă iniţiativa „Adevărul“ în cazul bannerului stelist

image

Joi, 16 iulie 2009 – o zi ruşinoasă pentru România. În tribune, la meciul de fotbal Steaua – Ujpest Budapesta, din Liga Europa, este afişat un mesaj îngrozitor: „Cât ţine femeia maghiară rahatul în ea? Nouă luni!“. Literele nemernice zăbovesc minute în şir fără ca vreun personaj implicat în organizare să încerce îndepărtarea lor.

De atunci au trecut şase zile. Nimeni – din tribună, de la clubul Steaua sau de la Jandarmeria Română – nu a plătit pentru imensa ticăloşie. Doar şefii clubului maghiar s-au adresat, discret, la UEFA.

„Adevărul“ este mai ferm şi, printr-o scrisoare adresată forului european, cere sancţionarea dură a vinovaţilor! Fidel valorilor sale, ziarul nostru pune preţ în primul rând pe civilizaţie, pe umanitate. Fără calificări sau fără meciuri de fotbal mai putem trăi, dar fără civilizaţie suntem pierduţi!

În acelaşi timp, îi rugăm pe cetăţenii maghiari să ne ierte pentru ieşirea scabroasă a dezaxaţilor din Ghencea! Noi, românii civilizaţi, le vom fi mereu alături, într-o Europă Unită care este casa noastră comună.

„Va fi vărsare de sânge!”, “Să vă faceţi testamentul!”, “Veţi plăti pentru tot!” sunt doar câteva dintre ameninţările lansate de unguri pentru manşa secundă din turul doi preliminar al Europa League, dintre Ujpest şi Steaua.

Citiţi şi:

Ionuţ Rada vrea să plece de la Steaua !
Zapada:" Nu vreau să plec de la Steaua !"
Partida Ujpest-Steaua va fi arbitrată de o brigadă din Anglia
100.000 de euro pentru Ujpest – Steaua!
adevarul.es Tiago Gomes: ”Prefer Segunda Division, decât România”

Furia maghiarilor s-a declanşat în urma bannerului cu tentă xenofobă cu care fanii stelişti de la peluza Sud au reuşit să intre în tribune. Chiar dacă jignirea făcută de ultraşii roş-albaştrii se referă la întreg poporul ungur, toţi cei implicaţi dau din umeri atunci când sunt întrebaţi cine este vinovat.

Suporterii: „Am fost provocaţi!“

Mesajul cu pricina a fost conceput şi introdus în stadion de gruparea de suporteri de la peluza Sud, Vacarm, cunoscuţi drept printre cei mai duri din Ghencea. Gestul reprobabil făcut de ei a fost taxat şi de membrii peluzei Nord, care, deşi nu au dorit să comenteze oficial gestul făcut de omologii de la Sud,  au lăsat să se înţeleagă faptul că nu sunt de acord cu astfel de practici, considerând că, dacă ar fi fost o organizare mai bună nu s-ar fi ajuns aici.

image



„E un banc care circulă de foarte mult timp! Există o rivalitate veche între România şi Ungaria şi de aceea apar astfel de mesaje la înfruntările directe! Ei au venit cu steagul Ungariei Mari, cu bannerul cu „Transilvania, pământ unguresc”, ne-au făcut ţigani şi au aruncat cu ce au prins în noi... Sunt uimit că de la o glumă, o simplă ironie, s-a făcut tragedie naţională”, a replicat liderul grupului ultras, Alexandru Tofan, zis „Lecce”.

Steaua: „Nu e vina nimănui!“

Scandalul a luat proporţii nebănuite de conducerea Stelei, oficialii părând speriaţi de amploarea căpătată de acest subiect. „Lăsa-ţi-mă odată cu prostiile astea! Nu mai dezgropaţi morţii! Nu vreau să discut despre acest subiect! Nu e problema mea! Nu e vina nimănui”, a comentat preşedintele din Ghencea, Valeriu Argăseală.

Jandarmeria: „Fanii ne-au păcălit!“

Responsabili cu paza suporterilor în stadion sunt jandarmii. Aceştia trebuie să se asigure că fanii nu intră pe stadion cu mesaje ofensatoare, xenofobe sau rasiste. Cu toate acestea, forţele de ordine se scuză.

image

Fanii unguri s-au războit cu jandarmii  Foto: Petrică Tănase

„Jandarmeria nu a dat nicio amendă clubului Steaua. Deşi aveam traducători de limbă maghiară, nu am putut identifica acel mesaj. A fost introdus tip rebus, pe bucăţi, şi completat pe stadion. Nu a fost luată nicio sancţiune!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru.

Cu toate acestea, Jandarmeria se face vinovată de faptul că nu a reacţionat la bannerul steliştilor, care a fost expus câteva minute ­la peluza dinspre tabelă. Mai mult, nu s-a făcut apoi nicio anchetă pentru a se identifica autorii bannerului ruşinos.

„Aţi jignit o naţiune şi o ţară întreagă“

Cu o zi înaintea returului, maghiarii continuă să fie înfierbântaţi de pe urma jignirilor aduse de stelişti. “Veţi plăti! Va fi vărsare de sânge, puteţi să vă scrieţi testamentul!” sunt ameninţările proliferate de fanii lui Ujpest.

Şi presa din Ungaria este revoltată. “O ţară şi o naţiune au fost jignite de fanii români. Pentru banner-ul sub orice critică, oficialii lui Ujpest dau asigurări că lucrurile nu vor fi trecute cu vederea. Cerem organelor abilitate să se autosesizeze”, sau “Normal că fanii noştri au reacţionat, în buzunarul oricărui patriot s-ar fi deschis briceagul în momentul în care ar fi citit ce scria pe banner” sunt comentariile apărute în publicaţii precum Magyar Nemzet.

Prin vocea preşedintelui Joe Borocz, Ujpest spune că nu şi-ar dori ca Steaua să fie sancţionată: „Noi nu am sesizat UEFA în acest caz, cei de acolo au analizat singuri aceste probleme. Noi nu vrem ca Steaua să fie suspendată, vrem ca Steaua să joace pe teren şi să o batem“.

Ce spune regulamentul UEFA
Articolul 11

Discriminarea şi comportamente similare

1. Orice insultă adusă demnităţii unei persoane sau unui grup de persoane, prin referiri la culoarea pielii, rasă, religie sau origine etnică, ar putea provoca o suspendare de cinci meciuri sau o suspendare pe o perioadă specificată.

2. Orice asociaţie naţională sau club ai căror suporteri se manifestă în felul prezentat în paragraful 1 riscă o amendă de minimum 20.000 de euro.

3. Dacă situaţiile particulare o necesită, Comisia

de Disciplină poate impune sancţiuni suplimentare, cum ar fi disputarea unor meciuri cu porţile închise, pierderea unor meciuri, deducerea unor puncte sau eliminarea din com­petiţie.

Steaua riscă suspendarea sau chiar excluderea

Comisia de Disciplină de la UEFA va anunţa vineri, a doua zi după returul de la Ujpest, decizia privind incidentele din Ghencea. ­„UEFA a făcut un raport cu tot ce s-a întâmplat: fanul care a intrat pe teren, problema cu bannerul şi faptul că un jucător de-al nostru a fost lovit cu o sticlă în cap”, a dezvăluit Joe Borocz, preşedintele echipei maghiare. În analizarea acestui caz, UEFA s-a autosesizat, acţiune care evidenţiază importanţa acordată evenimentelor cu tentă rasistă sau xenofobă.

image

Steaua poate suferi şi din cauza fanului care a intrat pe teren

„Nu pot tolera aşa ceva. Ar însemna să fiu complice!”, este mesajul transmis cu fiecare ocazie de preşedintele UEFA, Michel Platini. Cât priveşte sancţiunea, bugetul Stelei va fi sărăcit cu cel puţin 20.000 de euro, însă există elemente pentru o pedeapsă mai aspră. „Personal, cred că va fi o amendă, însă Comisia de Disciplină ar putea hotărî şi suspendarea terenului Stelei. Totul se va decide joi, iar decizia se va afla vineri”, a spus Tomas Giordano, ofiţerul de presă al UEFA.
Steaua e recidivistă!

„Vor fi luate în calcul şi evenimentele similare din ultimii cinci ani”, a completat oficialul UEFA. La acest capitol, Steaua nu stă foarte bine, fiind sancţionată în vara lui 2005 cu disputarea meciului cu Valerenga din Cupa UEFA în afara Bucureştiului, la o distanţă de cel puţin 250 de kilometri. Echipa din Ghencea a jucat atunci la Constanţa, fiind pedepsită pentru manifestările rasiste ale fanilor la meciul cu irlandezii de la Shelbourne.

Mesaj către poporul maghiar
Ungaria, te rugăm frumos să ne ierţi!

Săptămâna trecută, în Ghencea a fost doar un simplu joc cu o echipă din ţara care l-a plâns din inimă pe handbalistul român Marian Cozma, ucis în februarie, la Veszprem. Steaua – Ujpest putea fi un meci frumos, dar o mână de nemernici a născut un şir de cuvinte îngrozitoare: un banner mizerabil, postat lângă tricolorul nostru drag, a jignit grav poporul maghiar. Ne unesc milioanele de conaţionali care vorbesc limba lui Emeric Ienei şi a lui Ladislau Bölöni şi nu ne pot despărţi doar câţiva derbedei care merită să ajungă la puşcărie.

Tocmai de aceea, înainte de meciul revanşă de la Budapesta şi în numele milioanelor de fani români care ştiu să respecte adversarii, dar şi cetăţenii altei ţări, redacţia „Adevărul“ a decis să ceară scuze naţiunii vecine în locul celor care ar fi trebuit să o facă. Să fii umil după ce unul de-al tău a încercat să umilească este demn. Multora ne este greaţă de neoamenii dintre noi. Pentru că suntem mândri, pentru că suntem europeni, pentru că suntem jurnalişti şi pentru că omenescul n-are naţionalitate, Ungaria, te rugăm frumos să ne ierţi!

NOTĂ: Dedesubt, traducerea în limba maghiară a acestui mesaj

Magyarország, szépen kérünk bocsálys meg nekünk!

A múlt héten a Ghencea stadionon egy egyszerü játékról volt szó,  egy csapattal abból az országból mely  szívből megsiratta Marian Cozma kézilabda játekost. A Steaua – Ujpest egy szép meccs lehetett volna ha egy  maroknyi gazembernek nem sikerült volna néhány iszonyatos szavat szülnie: egy szörnyű drapéria, mely a mi  drága nemzeti zászlónk mellet lett magasba emelve,  súlyos sértést hozott a magyar népnek.

Milio honfitársunk van ki Jenei Imrének és Bölöni Lászlónak az anyanyelvét beszeli és nem választhatnak el  bennünket töllük néhányan, kiknek börtönben volna a helyük.Éppen azért, a Budapesti visszavágo elött, milió román rajongó nevében kik meg tudják becsülni ellenfelüket és egy másik nemzet állampolgárait, az Adevărul napilap szerkesztőség úgy döntött, hogy bocsánatot kérjen azok helyében akiknek ezt kellet volna tenniük.

Alázatosnak lenni miután egy  sajátod megprobált megalázni, méltóságteljes. Mivel büszkék vagyunk, mivel europaiak vagyunk, mivel  ujságírok vagyunk és a normalitásnak nincsen nemzetisége, Magyarország, szépen kérünk bocsálys meg nekünk!

Către UEFA,
În atenţia Comisiei de Disciplină

La meciul Steaua Bucureşti – Ujpest FC, din turul II preliminar al Europa League, disputat la 16 iulie în Bucureşti, suporterii echipei-gazdă au afişat bannere jignitoare, cu grave conotaţii rasiste, la adresa echipei ungare şi a poporului maghiar.

Având în vedere reacţia inexistentă a forţelor de ordine şi toleranţa manifestată de clubul român la asemenea manifestări nedemne, care reiese şi din declaraţiile de presă acordate de oficialii români, plus faptul că fanii FC Steaua Bucureşti sunt recidivişti în această privinţă, solicităm sancţiuni maxime.

Un asemenea comportament este nedemn pentru orice cetăţean al Uniunii Europene şi de netolerat pentru marea familie a fotbalului, cu atât mai mult cu cât patronul clubului este membru al Parlamentului European.  Aveţi anexate dovezile necesare (fotografii şi traducerile aferente) în sprijinul afirmaţiilor noastre.

Cu respect, Redacţia „Adevărul“


Ce zic cei care au scris bannerul

image

Dintr-o glumă, o ironie, s-a făcut tragedie naţională.

image



Alexandru „Lecce“ Tofan liderul Vacarm

Ce spun alţi fani stelişti

image

Într-o lume mai civilizată, astfel de mesaje nu îşi au locul pe stadioane.

image



Asociaţia Independentă a Suporterilor Stelişti

Ce spune clubul Steaua

image

Nu e vina nimănui! Eu cred că acel incident va fi trecut cu vederea.

image



Valeriu Argăseală ,preşedinte Steaua

Ce spune Jandarmeria

image

Mesajul a fost introdus tip rebus, pe bucăţi, şi comple­tat pe stadion.

image



Marius Militaru, purtător de cuvânt

Ce spune clubul Ujpest

image

După meci am transmis la UEFA revolta noastră datorată mesajului.

image



Joe Borocz ,preşedinte Ujpest

Ce zice presa din Ungaria

image

Nici măcar fanii rivalei de moarte, Dinamo Bucureşti, nu au fost jigniţi în aşa fel.

image



Magyar Nemzet

Nemzeti Sport citează „Adevărul”

C
otidianul Nemzeti Sport a publicat astăzi de dimineaţă mesajul ziarului „Adevărul”, care a cerut scuze poporului maghiar pentru jignirile aduse de galeria Stelei.

Sub titulul „Ungaria, te rugam frumos, iarta-ne!”, Nemzeti Sport a notat: „Două ziare din România, Adevărul şi Click, şi-au cerut scuze pe prima pagină pentru comportamentul incalificabil al suporterilor stelişti la meciul tur cu Ujpest. În cele de mai jos, redăm fără modificări articolul scris de redactorul-şef al secţiei sport de la Adevărul, Dorin Chioţea. Ziarul a trimis pozele cu mesajul jignitor la UEFA, care deja se ocupă de caz. «Gazdele au jucat cu o echipă dintr-o ţară care l-a plâns din suflet pe handbalistul Marian Cozma, însă acest lucru nu a contat. O mână de nimic a scris acel mesaj nenorocit al cărui text ne-a jignit profund, text care a putut fi citit un timp îndelungat de mulţi oameni. Naţiunile noastre sunt legate de sute de ani şi nu vor putea fi despărţite de câţiva oameni al căror loc este la închisoare. Înainte de revanşa de la Budapesta, în numele milioanelor de microbişti români care îşi respectă adversarul, trustul Adevărul a hotărât să ceară iertare naţiunii vecine în locul celor care ar fi trebuit să facă asta”. Cotiadianul maghiar a apreciat demersul ca fiind „un lucru demn” şi considerând că iniţiativa demonstrează că „omenirea nu are naţionalitate»”.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite