Ilie Balaci : „Nimeni nu m-a vrut în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Balaci : „Nimeni nu m-a vrut în România“
Ilie Balaci : „Nimeni nu m-a vrut în România“

„Prinţul deşertului“ este acum „principal“ la Al Kazma, în Kuweit, deoarece a vrut să-şi facă meseria de antrenor. Ilie Balaci a renunţat în urmă cu o lună şi jumătate la funcţia de manager general al Universităţii Craiova pentru a face ceea ce-i place cel mai mult, să antreneze.

Citeşte şi:

„Adevărul“: Domnule Balaci, cum e la Al Kazma?

Ilie Balaci: Nu e la fel ca în Arabia Saudită, ca în Emirate sau ca în Qatar. Aici investiţiile la fotbal sunt mult mai mici, iar pretenţiile foarte mari.

Echipa e alcătuită din fotbalişti amatori, care dimineaţa se duc la muncă, iar seara vin la antrenamente.  Am patru brazilieni în lot, însă doar unul dintre ei are reale calităţi. Jucătorii au contracte mici, dar conducerea ne cere performanţe. Aici, chiar şi cele mai slabe echipe îşi propun să câştige tot.


Să înţelegem că nu aţi plecat în Kuweit pentru bani?

Aţi înţeles bine. M-am întors în spaţiul arab ca să fac ceea ce îmi place cel mai mult, să antrenez. Mărturisesc că aş fi vrut să plec mai repede, dar am tot aşteptat… M-am gândit prea mult că voi primi o ofertă de la o echipă din România, mi-am dorit foarte mult asta. Se pare că nu am prezentat interes.

În această vară s-a vorbit despre revenirea dumneavoastră pe banca Universităţii Craiova.

Da, s-a vehiculat această variantă, dar nu a fost nimic concret. Nu mi-a propus nimeni să antrenez Craiova, doar s-a scris prin ziare despre asta.

De fiecare dată când aţi plecat să antrenaţi în spaţiul arab v-aţi luat colaboratori români cu dumneavoastră. Acum?

Din păcate, de data aceasta, sunt singur la Al Kazma. Bugetul clubului este limitat, conducerea nu vrea să cheltuie prea mulţi bani şi din acest motiv nu am putut să-mi aduc nici măcar un secund cu mine. Cu mine este doar soţia mea, care m-a însoţit în toate experienţele din Deşert.

Vrea să-l aducă pe Ionuţ Luţu

Se zvoneşte că îl vreţi pe Ionuţ Luţu la echipă...

Este adevărat. Le-am arătat oficialilor de aici câteva DVD-uri cu Luţu şi acum aştept răspunsul. Au părut încântaţi de ceea ce poate să facă Luţu, dar să vedem… Oricum, sunt sigur că Ionuţ va face faţă nivelului din Kuweit, chiar dacă acum nu mai joacă la fel cum o făcea în tinereţe.

Mai sunt români prin Kuweit?

Da, mai sunt. Acum câteva zile tocmai am stat la aceeaşi masă cu Costică Ştefănescu, Gheorghiţă Geolgău şi Aurică Ţicleanu. Antrenează şi ei aici. Mai trebuiau să fie Negrilă, Tilihoi, Cârţu şi încă vreo câţiva foşti colegi şi am fi putut spune că marea echipă, Craiova Maxima, s-a reunit în Kuweit.

Ce vă lipseşte cel mai mult în spaţiul arab?

Îmi lipsesc foarte mult cele două fete ale mele, dar şi nepoţii. Hristu, băiatul cel mare al Lorenei, este o figură şi jumătate. În ultima perioadă petrecută în ţară nu l-am mai dus la antrenamente, la fotbal. S-a lăsat, mi-a spus că mai întâi vrea să se facă actor şi apoi fotbalist.  Îmi lipsesc foarte mult şi prietenii… Nu este deloc uşor să fii plecat departe de cei dragi.

„N-aş refuza o ofertă de la Dinamo“

image

„Minunea blondă“ şi-a exprimat preferinţele: Craiova şi Dinamo  



Aţi fost mereu aproape de Universitatea. Vă veţi întoarce în club?

Mă simt cel mai bine atunci când sunt aproape de Universitatea. E prima echipă de suflet. A doua este Dinamo.  Nu am însă de unde să ştiu ce se va întâmpla peste şase luni, un an sau doi. Poate mi se va propune să antrenez din nou o formaţie din România şi atunci…. Că voi antrena la Rădăuţi sau la Dinamo nu are nici un fel de importanţă pentru mine.

Aţi accepta să o antrenaţi pe Dinamo?

Aş antrena oriunde sunt dorit. De ce nu şi la Dinamo?

Nu v-ar fi teamă de reacţia suporterilor olteni?

Ştiu la ce vă referiţi, dar sunt sigur că nu aş avea parte de tratamentul de care a “beneficiat” Gică Popescu. Eu nu am trădat niciodată Craiova! Ca jucător am plecat de acolo pentru că am fost dat afară, iar la Dinamo am ajuns prin transfer de la Scorniceşti.

E clar că între două oferte, una de la Universitatea şi alta de la Dinamo, aş alege-o pe prima, însă dacă nimeni nu o să mă solicite la Craiova doar n-o să şomez până la finalul vieţii. Am convingerea că suporterii olteni ar înţelege că trebuie să câştig şi eu un ban pentru familia mea.


Ştiţi că Dinamo s-a calificat miraculos în grupele Ligii Europa?

Da.M-au surprins plăcut declaraţiile date de jucătorii lor înaintea partidei. Chiar dacă au pierdut pe teren cu 2-0 şi cu 3-0 la masa verde, Tamaş şi N’doye au spus că vor da patru sau cinci goluri în Cehia. Bravo lor, aşa trebuie să gândească!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite