FOTBAL: Avram: "Îi rog pe toţi arbitrii din România să iasă din noroi şi să se spele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CCA, Vasile Avram, a declarat, sâmbătă, cu ocazia întâlnirii cu germanul Wilfried Heitmann, instructor responsabil cu semnarea Convenţiei UEFA, că arbitrii români trebuie să aibă o nouă atitudine pe viitor şi să nu mai aibă niciun fel de lăgătură cu conducătorii din fotbalul românesc.

"Îi rog pe toţi arbitrii să uite trecutul. Ne acuză conducătorii de cluburi că suntem în noroi. Haide să ieşim din noroi şi să ne spălăm. Problema nu e la noi, arbitrii, ci la conducătorii de cluburi. În trecut, oficialii cluburilor au făcut unele lucruri şi acum nu le mai pot face. Faptul că nu mai pot ajunge la noi, la butoane, va reprezenta un mare succes. Mai sunt oficiali ai cluburilor care mai fac presiuni pe arbitri, pe membrii Comisiei Centrale, dar trebuie să le atragem atenţia că nu au voie să ia legătura cu noi", a spus Avram, citat de Newsin.

Mai citeşte:

Vasile Avram: „Am avut legături cu Securitatea“

Oficialul FRF le cere arbitrilor români să aibă încredere în el şi afirmă că nu va ceda în faţa presiunilor oficialilor echipelor din fotbal: "Am venit într-o situaţie critică în arbitrajul românesc, însă trebuie să mergem mai departe. Arbitrii să aibă încredere în mine. Sunt eu mic de înălţime, dar sunt puternic. Nu o să cedez în faţa patronilor din fotbal, pentru că nu trebuie să ne mai întoarcem în trecut. Eu ştiu că greşelile arbitrilor nu sunt voite, nu vrea să cred că este vorba de altceva. Vă cer doar să fiţi echidistanţi, egali, să aplicaţi strict regulamentul, să conduceţi pe teren două culori, indiferent care sunt acestea".

Avram le atrage atenţia arbitrilor care încă nu au înţeles mesajul său: "Mai sunt câţiva, foarte puţini, care se complică prin prestaţiile de pe teren. Arbitrajul nu este greu, este vorba doar de deciziile care se iau în teren. Unii îşi complică viaţa, complică viaţa colegilor, a Comisiei, a mea şi a FRF. Simt că unii încă mai sunt ancoraţi în trecut".

Instructorul UEFA, Wilfried Heitmann, a declarat că este foarte satisfăcut de evoluţia arbitrajului românesc de când la şefia CCA a ajuns Vasile Avram: "Sunt foarte impresionat de munca preşedintelui CCA şi de activitatea arbitrilor români din ultimul timp. Ţara voastră a avut mereu arbitri de valoare. Sunteţi pe calea cea bună. Convenţia UEFA, pentru care sunt aici, este o campanie de promovare, educare, cultură şi calitate în domeniul arbitrilor. Arbitrajul nu trebuie să fie influenţat de Guvern, de LPF, de cluburi sau de bani, de niciun fel. România nu poate deveni un membru a Convenţiei UEFA fără decizia de acum o lună, cea cu interzicerea de arbitri srăini în Liga I".

În acceaşi idee, Cristi Balaj, prezent în sală, l-a întrebat pe instructorul UEFA dacă această Convenţie va interzice conducătorilor din fotbalul românesc să jignească arbitrii, iar oficialul german a declarat: "Va fi un nou mod de a face educaţie. Respect, educaţie, calitate şi calificare, astea sunt cerinţele Convenţiei. În Germania nu avem de a face cu astfel de lucruri. Dacă un oficial se ia de un arbitru, acesta este pedepsit de Comisia de Disciplină. Trebuie să avem cultura de a vorbi cu oamenii. Voi, arbitrii, nu trebuie să uitaţi că sunteţi răspunzător pentru cele 90 de minute ale meciului. Dacă veţi da lucruri negative, veţi primi lucruri negative. Vă sfătuiesc să staţi cu gura închisă dacă veţi primi mesaje negative".

Oficialul UEFA a vorbit şi despre posibilele "intervenţii" ale conducătorilor din fotbal la adresa arbitrilor din Liga I: "Nu se pune niciodată problema banilor, aici e vorba doar de educaţie şi cultură. În 16 ani de carieră, niciodată nu a încercat nimeni să mă influenţeze. În Germania am avut doi arbitri care au primit bani, a fost ca un cutremur pentru mine. Mediul arbitrilor trebuie să fie curat, doar atunci poţi să-i conduci. În Germania nu există arbitri profesionişti, fiecare are un job. Dacă se accidentează pe teren ce mai face? La noi, un arbitru central primeşte 4.000 de euro la prima ligă, 2.000 de euro pentru liga a doua şi 1.000 de euro pentru eşalonul al treilea".

La Casa Fotbalului a avut loc, sâmbătă, o întrunire la care a participat preşedintele CCA Vasile Avram, şi instructorul UEFA, Wilfried Heitmann, responsabil din partea forului fotbalistic european cu semnarea Convenţiei de Arbitraj. În sală au luat loc atât arbitrii centrali şi asistenţi din Liga, dar şi obsevatorii de arbitri din primul eşalon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite