Revine spectacolul Ligii Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai bune cluburi de fotbal din Europa câştigă, în medie, 50 de milioane de euro pentru că joacă în fazele superioare ale competiţiei ce propune azi două meciuri mari: Milan - Manchester şi Lyon - Real. Liga Campionilor aduce anual economiei europene şase miliarde de euro, cotă comparabilă cu ultima finală de Campionat Mondial.

Din cele 76 de echipe înscrise la startul sezonului 2009-2010, 60 au fost deja eliminate, sita urmând să cearnă în continuare până la finala de la Madrid, programată la 22 mai pe „Santiago Bernabeu". Aşadar, începând de astăzi, „crema" fotbalului european reia lupta pentru glorie, dar şi pentru banii acordaţi de UEFA.

Într-o perioadă de criză, forul european a mărit cuantumul recompenselor financiare, o echipă eliminată în faza grupelor, cum a fost Unirea Urziceni, ajungând să câştige aproximativ 15 milioane de euro.

Granzii Europei nu se mulţumesc însă cu atât. Astfel, potrivit unui studiu făcut de MasterCard, unul dintre sponsorii Ligii, echipele calificate în faza eliminatorie îşi completează bugetele, în medie, cu 50 de milioane de euro. Bineînţeles, principala sursă de venit este chiar UEFA, care plăteşte atât în funcţie de performanţă, dar şi în funcţie de „potenţialul pieţei", adică din veniturile forului european raportate la fiecare ţară.

Apoi, se scot bani frumoşi şi din vânzarea biletelor, din activităţile comerciale şi de marketing ori din creşterea valorii jucătorilor. Tot din raţiuni comerciale, pentru o cât mai bună expunere a meciurilor, acesta este primul an în care „optimile" Ligii nu se joacă în aceeaşi săptămână.

AC Milan - Manchester, prima „finală" din optimi

Potrivit aceluiaşi studiu menţionat mai sus, în sezonul trecut (2008-2009), cei mai mulţi bani s-au îndreptat către echipele din Anglia (119 milioane de euro) şi Italia (93 de milioane de euro).

Acum, în optimile de finală, cele două superputeri ale fotbalului european vor fi faţă în faţă în două adevărate „finale": AC Milan - Manchester şi Inter - Chelsea. În primul duel, programat în această seară pe "San Siro", capul de afiş va fi deţinut de milanezul David Beckham, care va juca în premieră contra echipei la care a cunoscut consacrarea. De partea cealaltă, United, cu un Wayne Rooney într-o formă ideală, va încerca să răzbune precedentele patru "duble" din istorie cu AC Milan, toate încheiate cu calificări ale italienilor.

Benzema s-a întors acasă

Cu un moral excelent dat de eşecul Barcelonei în campionat (1-2 la Atletico Madrid, catalanii având acum doar două puncte avans în clasament), Realul a ajuns ieri la Lyon pentru partida cu Olympique.

Din delegaţia madrilenilor nu a lipsit francezul Zinedine Zidane, devenit în ultimul timp un fel de consilier al preşedintelui Florentino Perez. Vedeta „galacticilor" a fost însă Karim Benzema, jucătorul crescut la Lyon.

Premiile acordate de UEFA

Optimi 3.000.000 euro
Sferturi 3.300.000 euro
Semifinală 4.000.000 euro
Finală 5.200.000 euro
Câştigătoare 9.000.000 euro

Liga Campionilor, Optimi, Tur

Astăzi
Ol. Lyon - Real Madrid
21.45, Boom Sport One
AC Milan - Manchester United 21.45, TVR 1

Mâine
FC Porto - Arsenal
21.45, Boom Sport One
Bayern München - Fiorentina 21.45, TVR 1

23 februarie
VfB Stuttgart - FC
Barcelona 21.45, TVR 1
Olympiacos - Bordeaux 21.45, Boom Sport One

24 februarie
ŢSKA Moscova - FC Sevilla 21.45, Boom Sport One
Inter Milano - Chelsea 21.45, TVR 1

Liga Europa, 16-imi, Tur

Astăzi
Everton - Sporting
Lisabona 19.45, Sport.ro
Restul partidelor din Liga Europa se vor juca joi, 18 februarie

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite