Răzvan Raţ: „Vreau să joc finala Ligii Campionilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaşul român al celor de la Şahtior Doneţk îşi doreşte un parcurs cât mai lung în cea mai tare competiţie intercluburi de pe continent. Raţ şi-a făcut planurile pentru acest an: încă un titlu în Ucraina şi să ajungă cât mai sus în Liga Campionilor. „Visez la finală! Mereu am avut ambiţii mari“, explică fundaşul.

„Adevărul": Răzvan, s-a dus vacanţa, gata de treabă?

Răzvan Raţ: Da, am revenit la muncă. A fost destul de scurtă perioada asta de pauză, dar mi-a prins bine. M‑am odihnit că am avut un an greu, obositor.

Şi 2011 nu crezi că o să fie la fel?

Ba mai rău! Dar sunt pregătit! Urmează acum perioadele de acumulări, turneele de pregătire...Avem de tras serios, ne aşteaptă nişte jocuri de foc, Liga în februarie, finalul campionatului...

Ce obiectiv aveţi în Liga Campionilor?

Îţi dai seama că ne dorim să ajungem cât mai sus. Personal, vreau să joc finala! Mereu m‑am gândit că trebuie să am ambiţii mari să pot realiza lucruri importante. Bine, ştiu că îţi trebuie o mulţime de lucruri să poţi ajunge într-o finală a Ligii Campionilor, dar asta nu înseamnă că nu pot ţinti sus! Dincolo de asta, dacă ajungem în sferturi, va fi o performanţă uriaşă!

Roma este cel mai potrivit adversar pentru voi?

Vrei să spui că Roma e o echipă uşor de trecut?

Nu, dar dacă ar fi să comparăm Roma de acum cu Barcelona, trebuie să recunoşti că nu e vorba de acelaşi nivel!

Aşa e, Barcelona e peste toate echipele, însă îţi spun un lucru: Şahtiorul a ajuns la un nivel încât îşi permite să joace de la egal la egal cu oricine şi se poate adapta oricărui adversar. Problema noastră la ora meciului cu Roma o să fie faptul că ei sunt în plin campionat, au jocuri în picioare, cum se zice, faţă de noi care vom veni doar după nişte turnee amicale. Noi începem campionatul mai târziu...

Mircea Lucescu spunea că de-abia din acest an se va vedea valoarea echipei.

Acum, când ne batem cu super-echipe, vom arăta ce putem. Una e să joci în Cupa UEFA sau Europa League şi alta e în Liga Campionilor. În Ligă e spuma echipelor, pe când dincolo sunt doar cele mai bune formaţii de pe locurile doi, trei...

Tot Lucescu spunea că optimile Ligii sunt mai importante decât trofeul Cupei UEFA, câştigat de Şahtior în 2009. Şi pentru tine e la fel?

Un trofeu e un trofeu! Nu se pot compara lucrurile, însă, într-adevăr, calificarea în primăvara Ligii a însemnat enorm pentru clubul nostru.

Mirel Rădoi, primul adversar

Echipa lui Mircea Lucescu a reluat pregătirile în Turcia, cantonamentul din Antalya din această perioadă fiind urmat de turneul amical „Dubai Cup" (20 - 26 ianuarie). Astfel, în Emiratele Arabe Unite, Şahtior va juca joi primul meci din 2011 împotriva saudiţilor de la Al-Hilal, echipa lui Mirel Rădoi.

Apoi, Răzvan Raţ şi compania vor participa la „Copa del Sol" în Spania, la Alicante (27 ianuarie - 7 februarie). La competiţia la care participă şi Rapid, Şahtior e în aceeaşi grupă cu o altă echipă românească, Sportul Studenţesc. Dubla cu AS Roma din optimile Ligii Campionilor e programată la 16 februarie (turul) şi 8 martie (returul).

„Doneţk, a doua mea casă"

Răzvan Raţ nu se gândeşte să plece din Ucraina. „De opt ani sunt la Doneţk şi simt că oraşul este a doua mea casă. Mai bine de jumătate din cariera de fotbalist mi-am petrecut-o la Şahtior şi mi-ar fi greu să plec de aici. M-am obişnuit cu tot ce înseamnă echipa, oraşul, viaţa", spune fotbalistul român, care este însurat cu o tânără din Ucraina.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite