Răzvan Lucescu : „Ştiu să adun grupul în jurul meu!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucescu jr spune că îi este greu să lucreze la Braşov şi la naţională.Tehnicianul spune că a reuşit în această meserie pentru că stăpâneşte tehnica prin care îi face pe jucători să pună interesul echipei pe primul plan.

Adevărul: Cum te simţi ca selecţioner acum, după ce a trecut euforia de început?

Răzvan Lucescu: Nu a fost timp pentru euforie. Sigur, este o mare satisfacţie, dar şi o mare responsabilitate. Acum o lună şi jumătate nici nu mă gândeam la aşa ceva, iar acum sunt deja selecţioner. Trebuie să fim atenţi la cum gestionăm acest moment, să nu facem greşeli.

La Braşov vei mai antrena până la vară?

Da, nu puteam să-mi bat joc de munca, şi nici de oamenii de acolo. Plus că nu era nici normal să abandonăm aşa, din mers. Este puţin complicat pentru mine, pentru că mă solicită mult ambele activităţi, dar perioada este scurtă.

Care va fi stafful tău?

Dan Apolzan, care este metodistul nostru, Ştefan Iovan şi Bogdan Stelea, care vor fi antrenori secunzi, dar şi italianul Diego Longo, preparatorul fizic, colaboratorul meu de pe vremea în care am antrenat Rapidul şi care este în echipa mea şi la Braşov. Vom mai aduce un antrenor cu portarii, asupra căruia nu ne-am decis încă, dar el va lucra la lot doar în perioadele de cantonament dinaintea meciurilor oficiale.

Cum vei gestiona atmosfera de la lot?

Imediat după ce am fost numit selecţioner, mi-am propus ca până la prima convocare să reuşesc o comunicare cu toţi jucătorii români din străinătate care sunt în vederile noastre. Mă interesează să ne cunoaştem mai repede, să văd care este situaţia lor de la club, de ce nu au mai jucat, cum se simt ei acolo, de ce nu au mai fost la lot în ultima vreme. Cam la două zile port astfel de discuţii, dar nu vă pot oferi nume.

Porţi astfel de discuţii şi cu fotbalişti din ţară?

Urma să spun şi asta. Nu, deocamdată evit discuţii telefonice pentru că încă mai activez ca antrenor la Braşov şi nu vreau să se interpreteze.

Atât în mandatul lui Iordănescu, cât şi în cel al lui Piţurcă s-a tot pomenit despre „bisericuţele” de la lot. Le vei putea elimina în mandatul tău?

Habar n-am dacă au fost astfel de grupuri. Ştiu ce vreau să fac eu de-acum încolo. Am avut succes ca antrenor pentru că am ştiut să adun grupul în jurul meu, pentru că i-am făcut pe toţi jucătorii să pună interesul echipei în faţa celui personal şi pentru că i-am făcut să înţeleagă nevoia de performanţe. Dar mă port aşa cum cred eu că trebuie să o fac. Este starea mea de spirit. Ăsta sunt eu!

Este adevărat că ai ambiţia de a forţa calificarea la Mondialul de anul viitor?

Nu vreau să mă gândesc la asta. Noi vom juca fiecare partidă cu multă determinare. Asta trebuie să fie atitudinea noastră. Pentru că, până la urmă, aceste aspecte contează cel mai mult. Apoi, intervine şi şansa în obţinerea unei victorii.

Te deranjează numărul mare al jucătorilor străini din Liga I?

Este o problemă în mai multe campionate. Englezii se plângeau că nu mai au loc jucătorii lor din cauza străinilor. Sunt două aspecte aici. Primul ar fi că dacă vin fotbalişti străini buni atunci meciurile cresc în valoare şi îi motivează şi pe ai noştri să joace altfel. Al doilea aspect se referă la faptul că există jucători care pot progresa în acest caz.

Cum ai caracteriza Liga I?

Este un campionat puternic, cel mai disputat şi mai echilibrat din ultimii ani. Am văzut multe meciuri bune ce se pot compara cu cele din campionatele tari ale Europei. Problema noastră începe din momentul în care evoluăm în cupele europene. În afară de Steaua şi de Rapid, care au avut rezultate notabile pe baza unei emulaţii fantastice, în rest am avut numai rezultate slabe. Cred că aici e şi vorba de lipsa încrederii în forţele proprii.

Arbitrajul cum îl comentezi?

Sunt meciuri ce au  fost stricate de arbitri. Clasamentul se poate modifica total. E adevărat că există şi o presiune mare asupra lor venită mai ales din partea conducătorilor. Arbitrii greşesc şi afară, dar acolo după un meci nu se mai discută deloc.

Vei merge la Istanbul, la finala Cupei UEFA?

Ţin foarte mult ca Şahtior să câştige trofeul. Altfel, finala nu valorează prea mult. Poate e cel mai im­portant eveniment din familia noastră. Pe de altă parte, la doar două zile, adică vineri, am meci în campionat cu FC Braşov. Şi nu prea aş vrea să lipsesc de la antrenamente. Nu am făcut-o niciodată.

„Mi se spunea că fetele stau cu mine din interes“

Te deranjează când se spune că primeşti sfaturi în meserie de la tatăl tău?

Sunt patru idei aici. 1. Fiecare dintre noi primeşte sfaturi, dar mai şi dăm. Important este să ştii ce să extragi din ele, pentru că la final tu răspunzi. Apoi, e greu să dai sfaturi, dacă nu cunoşti situaţia. 2. Dacă oamenii sunt corecţi, dacă au capacitatea de a analiza, trebuie să facă nişte comparaţii între începutul carierei mele de antrenor şi al tatălui meu. 3. Asta a fost toată viaţa mea. Şi la şcoală, şi cu prietenii, mereu am purtat această aşa-zisă povară, că obţin totul pe interes. La fel şi cu prietenele din viaţa mea. 4. Oricum, sunt mândru că am un astfel de tată. Sunt convins că şi-ar dori mulţi să fie în locul meu.

image
image

Avem un campionat puternic, cel mai disputat şi mai echilibrat din ultimii ani. Am văzut multe meciuri bune ce se pot compara cu cele din campionatele tari ale Europei.

image


Răzvan Lucescu
selecţioner România

„Am avut ce învăţa din discuţia cu Mutu şi cu Chivu“

Discuţia cu Mutu şi cu Chivu cum a decurs?

Am vorbit cu ei separat. Mai mult am stat şi am ascultat, pentru că doream să ştiu ce au ei pe suflet. Din astfel de discuţii am ce învăţa. Nu pot spune acum chiar totul din ce s-a vorbit acolo, dar e normal să schimbăm păreri despre fotbal.

Ţi se pare că tocmai comunicarea a lipsit naţionalei în ultimul timp?

Nu vreau să vorbesc despre ce a fost. Hai să ne limităm doar la mandatul meu. Am convingerea că, atunci când există o comunicare bună, jucătorii sunt capabili să dea mai mult pe teren. Nu uitaţi că şi înainte au fost rezultate bune. Numai că, la un anumit moment, intervine saturaţia. Şi aici nu mă refer strict la fotbal, ci şi la alte domenii de activitate.

Eşti pregătit pentru momentul în care cineva (poate fi şi un fotbalist) îţi va reproşa că nu ai niciun meci ca jucător la naţională?

Meseria de antrenor este diferită de cea de jucător. Nu există, practic, nicio comparaţie. Calitatea unui antrenor bun este aceea că el trebuie să ştie să-şi atragă respectul fotbaliştilor. Eu sunt foarte atent la fiecare detaliu, îmi place să vorbesc mult cu cei din jurul meu, dar, în primul rând, îi respect. De aceea, am pretenţia unui feed-back.

Unde vor disputa tricolorii meciurile de acasă?

Singurul stadion bun din ţară pentru a face performanţă, unde se creează o atmosferă excelentă, este cel al Stelei. Apoi, în funcţie de program, vom încerca să mergem şi prin ţară. E important ca lumea să vadă echipa naţională.

Derby-ul Steaua-Dinamo ce impresie ţi-a lăsat?

A fost prea multă tensiune la acel meci. Tensiune în sensul că ambele formaţii au vrut mai mult să nu piardă şi mai apoi să câştige. Sigur că, spre exemplu, la Steaua, problemele lor din ultima vreme şi-au pus amprenta puternic asupra grupului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite