Jose Peseiro: „Rapid este victima incompetenţei conducerii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Peseiro: „Rapid este victima incompetenţei conducerii“
Jose Peseiro: „Rapid este victima incompetenţei conducerii“

Nici la şase luni după ce a plecat din România, Peseiro n-a uitat coşmarul din Giuleşti.

Jose Peseiro e genul de om pentru care banul e sfânt. Dacă nici George Copos, specialist în a nu plăti, n-a reuşit să scape de el până nu i-a dat şi ultimul cent, atunci asta spune totul despre fostul tehnician al Rapidului.

Pentru un interviu, l-am sunat o zi întreagă. Ba nu răspundea la telefon, ba zicea în engleza lui inconfundabilă: „Call me in two hours, OK?“. Într-un final, pe la ora 23.18, m-a sunat el. „Dacă mai vrei să vorbim, sună-mă acum“, a spus pe un ton grăbit după care a închis repede ca nu cumva să-i vină o factură mare la telefon. L-am sunat înapoi. Concluzia după o convorbire de 36 de minute? Omul e zgârcit la bani, dar nu la vorbă.

„Adevărul“: Mai sunteţi la curent cu ce se întâmplă în fotbalul românesc?

Jose Peseiro: Bineînţeles! Am muncit în România jumătate de an. Nu văd meciurile, dar urmăresc rezultatele pe internet, citesc ziarele şi, din când în când, mai vorbesc cu foştii mei fotbalişti.

Cu cine mai vorbiţi de la Rapid?

Cu Spadacio, cu Joao Paulo Andrade, cu Pinto.

Joao Paulo Andrade nu mai e la Rapid...

Ştiu, am auzit că a plecat în Franţa, la Les Mans. Mă bucur pentru el.

Au mai plecat nişte jucători de la Rapid. Maftei s-a transferat la Urziceni...

Serios? Asta nu ştiam. Dar cum a ajuns acolo? Gratis sau a fost cumpărat de Unirea?

S-au plătit vreo 400.000 de euro pentru el. E mult, e puţin?

E un preţ bun. Bine, Maftei e un jucător de calitate. Merită mai mulţi bani, dar probabil că a fost vândut pentru că Rapid are nevoie de bani. Oricum, mă bucur mult pentru Maftei, mai ales că va juca în Liga Campionilor. E un fotbalist la care am ţinut mult. Un adevărat profesionist care îşi făcea excelent treaba pe teren şi îmi uşura mie munca.

Şi Andrade, portarul brazilian, a plecat. E la Marseille acum...

De asta ştiam. La un moment dat, m-a sunat un antrenor portughez şi mi-a cerut nişte date despre Andrade, dar e bine că a ajuns la Marseille. Apropo de jucători, Marius Constantin ce face? A plecat în Rusia?

Nu. Era vorba să ajungă la Terek, dar n-a mai plecat. Poate că o să plece la altă echipă.

Vrea el neapărat să plece sau Rapid vrea să-l vândă?

Cred că nici Marius Constantin nu mai vrea să stea la Rapid şi nici clubul nu-l mai vrea.

De ce?

Păi, în primul rând, Rapid are nevoie de bani, iar apoi jucătorul nu prea se mai înţelege cu fanii care sunt supăraţi pe el din cauza unor prestaţii mai slabe.

Am înţeles. Îmi pare rău pentru această situaţie. Marius Constantin e un jucător bun.

În rest, ce mai ştiţi despre Rapid?

Ce citesc în ziare pe internet şi ce aud de la foştii mei jucători. Ştiu că în continuare sunt probleme cu banii la echipă. Am mai citit în ziare că unii jucători au fost daţi afară din casele lor. E adevărat că s-a întâmplat aşa ceva?

Da.

De ce?

Clubul n-a plătit chiriile fotbaliştilor.

(Face o pauză de câteva secunde) Îmi pare rău pentru jucători. Mereu când vorbesc cu foştii mei fotbalişti încerc să-i încurajez. Ei resimt cel mai tare problemele pe care le are clubul.

A trecut mai bine de jumătate de an de când aţi plecat din România. Când priviţi înapoi în timp, ce credeţi că n-a funcţionat la Rapid. De ce n-aţi avut rezultate?

Eu am crezut mereu în proiectul meu pentru Rapid, în capacitatea jucătorilor, iar cât timp echipa a avut linişte, am avut şi rezultate. Apoi însă s-au întâmplat nişte lucruri ciudate, de parcă cineva din club nu voia să reuşim, să avem performanţă. Au fost situaţii ciudate, confuze, cu care nu m-am mai confruntat în cariera mea. De exemplu, spuneţi-mi cum poţi să ai rezultate dacă jucătorul nu e plătit? Sau când jucătorul e dat afară din apartament fiindcă nu i-a fost plătită chiria de către conducere? Cum mai poate acel jucător să se gândească la fotbal?

Dar să ştiţi că n-am cedat în faţa problemelor. La un moment dat, le dădeam fotbaliştilor bani din buzunarul meu. Am tot sperat că după terminarea turului şi după vacanţa de Anul Nou problemele se vor rezolva. Dar, din păcate, n-a fost aşa. Eu am plecat, dar îmi pare foarte rău pentru jucătorii pe care i-am lăsat în urma mea şi care încă se confruntă cu problemele de la club. La Rapid, jucătorii sunt victimele incompetenţei conducerii.

George Copos a spus...

Nu! Vă rog! (cu o voce iritată) Nu-mi spuneţi de George Copos. Vă urez o seară bună, dacă nu aveţi altă întrebare.

Staţi aşa, dar de ce nu vreţi să vorbiţi despre George Copos?

Pentru că nu vreau, OK? Pur şi simplu, nu vreau să-mi petrec timpul vorbind despre George Copos.

Să înţeleg că sunteţi supărat pe el?

Repet, nu vreau să vorbesc despre el.

„Rădoi merită să joace la Inter, dar acum e la Real Madrid al Asiei“

L-aţi văzut pe Rădoi jucând la Al-Hilal?

Ohhh, cum să nu? Rădoi e definiţia fotbalistului profesionist. E un jucător fantastic. E un luptător. În orice meci, dă totul pe teren, e inteligent.

Orice antrenor din lume şi-ar dori un jucător ca Rădoi în echipă. Recent, l-am văzut la televizor într-un amical Al-Hilal - Cluj, dar cu echipa a doua a Clujului (n.r. - Universitatea). Am fost impresionat de modul cum Rădoi a jucat în acest amical. Alerga tot timpul, făcea tacklinguri, era sută la sută concentrat de ziceai că joacă într-un derby cu Dinamo, nu într-un amical.

image

Rădoi (stânga) este un model pentru jucătorii saudiţi

Şi, cu toate astea, joacă în Arabia Saudită, nu în Europa...

În primul rând, Al-Hilal nu e o echipă oarecare, ci cea mai mare echipă din Arabia Saudită şi un fel de Real Madrid al Asiei. Fotbalul şi campionatul din Arabia Saudită au un nivel ridicat. Aici, joacă şi antrenează nume importante din fotbalul mondial. Scolari a fost aici, Carlos Alberto Parreira a fost aici, Olăroiu a fost aici. Deci, să nu subestimaţi fotbalul saudit. Dar, aveţi dreptate. Rădoi merită să joace în Europa.

Nu mă întrebaţi de ce n-a ajuns la un club puternic din Occident. Tot ce pot să vă spun este că, în calitate de selecţioner al Arabiei Saudite, mă bucur că un fotbalist ca Rădoi e la Al-Hilal, fiindcă jucătorii saudiţi au ce învăţa din profesionalismul lui. Ca antrenor de fotbal însă, şi mie mi-ar plăcea să-l văd pe Rădoi la Inter sau la un alt mare club din Europa şi sunt convins că ar face faţă acolo.

Ziceaţi că vorbiţi din când în când cu foştii dumneavoastră elevi de la Rapid. I-aţi recomanda, de exemplu, lui Spadacio să meargă la un club din Arabia Saudită?

De ce nu? Dacă Rapid nu-şi rezolvă problemele şi nu găseşte bani să-şi plătească jucătorii, atunci nu văd de ce n-ar putea să vină Spadacio sau alţi rapidişti în campionatul din Arabia Saudită. Aşa cum v-am zis, aici nivelul fotbalului e foarte bun, cluburile au bani, iar jucătorii sunt plătiţi la timp.

Ce mesaj le transmiteţi suporterilor rapidişti?

Sper ca Rapid să se schimbe. Sper ca managementul clubului să se schimbe şi să devină profesionist. Fanii merită un Rapid puternic, fiindcă acest club este unul cu tradiţie în România şi merită să câştige campionate şi să joace în grupele Ligii Campionilor.

Vorbiţi de schimbare la Rapid, dar George Copos nu dă semne că ar pleca...

(râde) V-am zis că nu vreau să vorbesc despre Copos. Oricum, în fotbal orice e posibil şi, din când în când, se mai întâmplă şi câte un miracol.

200 de mii de euro este salariul lui Peseiro în Arabia Saudită. El va încasa un bonus de un milion de euro dacă va ajunge la Mondiale.

„Fotbalul românesc duce lipsă de profesionalism“

Ştiţi că Rapid a ratat participarea în cupele europene?

Am aflat şi îmi pare rău. Dar, era de aşteptat. Când un club are probleme atât de grave, nu o lună, nu două luni, ci timp de şapte, opt luni, atunci nu mai poţi să ai pretenţii. Repet, îmi pare rău pentru jucători şi pentru fani, mai ales că Rapid, cu lotul pe care îl avea trebuia să ajungă în grupele Ligii Campionilor.

V-a surprins că Unirea a câştigat campionatul?

Da, fiindcă Urziceniul nu era considerat un club mare. Pe de altă parte, Dan Petrescu a făcut din Unirea o echipă competitivă, compactă şi agresivă. Dar, din ce am văzut cât timp am antrenat în România, Dinamo avea cea mai bună echipă şi credeam că va câştiga campionatul. Pot să spun că până şi Cluj (n.r. - CFR) avea un lot mai bun decât Unirea.

Ce jucător v-a impresionat în Liga I?

În România sunt fotbalişti foarte buni, de clasă mondială. Am văzut o grămadă de jucători valoroşi la Steaua, Dinamo şi la Craiova. Fotbalul românesc nu duce lipsă de jucători buni, ci de profesionalism, de organizare şi de legi!

După ce s-a întâmplat la Rapid, aţi mai veni să antrenaţi în România?

Nu vreau să vorbesc acum despre viitor. N-ar fi corect din partea mea, fiindcă sunt selecţionerul Arabiei Saudite. Acum mă gândesc doar la ce am de făcut aici.

Am înţeles. L-aţi...

Totuşi, dacă m-aţi întrebat, vă spun că nu exclud să mă întorc într-o zi în România dacă aş primi o ofertă. De ce nu?

E în cărţi să ajungă la Mondiale

Peseiro a ratat calificarea directă, dar mai are o şansă pentru a fi în Africa de Sud. Arabia Saudită va întâlni, mai întâi, Bahrain în barajul calificării (5 şi 10 septembrie). Învângătoarea „dublei” va mai disputa un baraj, de această dată cu Noua Zeelanda, pentru ultimul loc la Campionatul Mondial.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite