Radomir Antici : „Îmi plac mult Apostol şi Coman“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antici crede că România are un joc mai bine organizat de la venirea lui Răzvan Lucescu. Radomir Antici (61 de ani) e un tip jovial. Sârbii îi sunt la picioare şi sâmbătă pot obţine şi matematic calificarea la Campionatul Mondial dacă înving România.  

Mai citeşte şi:


„Adevărul“: Va fi mai uşor pentru Serbia la Belgrad decât a fost la Constanţa?


Radomir Antici: Dimpotrivă, ne aşteptăm la un meci foarte greu, chiar dacă România a pierdut orice şansă de calificare la Mondiale. Presiunea este pe noi în acest moment, deoarece meciul se dispută cu casa închisă, iar suporterii aşteaptă o calificare.

Veţi juca la victorie?

Serbia joacă mereu la victorie. Asta e mentalitatea noastră. Nu voi experimenta, nu vor exista improvizaţii în echipă pentru acest meci. Am chemat cei mai buni jucători pe care îi am la dispoziţie.

Vă aşteptaţi la începutul mandatului să conduceţi această grupă?

Am crezut mereu în puterea fotbalui sârb şi în valoarea jucătorilor noştri. Unul dintre principiile mele este de a face jucătorii să creadă în şansa lor. Se pare că am fost un bun pedagog.

Cum v-aţi motivat elevii?

Serbia a avut un Mondial, în 2006, dezastruos, apoi la Euro 2008 am lipsit. Era clar că trebuia să mizez pe dorinţa de revanşă a unei generaţii care mai are multe de spus.

Mulţi dintre jucătorii noştri, Ivanovici, Krasici, Tosici, Jankovici, Obradovici, Stojkovici, au avut rezultate excelente la juniori, au jucat finale sau semifinale de Campionate Europene, dar nu reuşiseră mai nimic la echipa mare.


Ce impresie v-a făcut România de la schimbarea selecţionerului?

Aveţi acum o echipă mai bine organizată decât cea pe care am învins-o la Constanţa. Am fost la Paris şi am rămas plăcut impresionat de jocul vostru împotriva Franţei.

Am urmărit şi meciurile cu Lituania, cu Ungaria şi cu Austria. România este acum o echipă compactă, care practică un fotbal eficient. Să vă mai spun ceva: cred că şi prezenţa lui Mutu poate fi decisivă, este un jucător fabulos.


Apropo de Mutu... Credeţi că ar fi corect să le plătească 17 milioane de euro celor de la Chelsea?

Nu pot să judec eu decizia dată de un tribunal, dar ce pot să vă spun este că Mutu rămâne unul dintre cei mai buni jucători din Europa pe postul său. Are experienţă, e eficient şi poate juca sub presiune.

Îl ştiţi pe selecţionerul nostru, Răzvan Lucescu?

Evident. Este un antrenor tânăr şi inspirat, de care am auzit încă de când antrena echipa Rapid. Îl ştiu mult mai bine pe tatăl său, Mircea Lucescu, un tehnician din generaţia mea, cu foarte multe rezultate bune şi cu mare experienţă.

Mircea Lucescu a refuzat să vină la naţionala României, motivând că la vârsta lui are nevoie de activitate zilnică. Dumneavostră nu aveţi acelaşi sentiment?

Nu. Eu am acceptat propunerea Federaţiei din alte considerente. Ca antrenor, nu ajutasem cu nimic fotbalul sârb. Mă rog, îi făcusem imagine bună în Spania.  Era timpul să fac şi eu ceva pentru ţara mea.

De aceea nu am stat pe gânduri când am fost chemat, chiar dacă asta a însemnat să mă mut de la Madrid, unde am familia, la Belgrad. În plus, eu nu mai antrenam din 2004, ieşisem din circuit, deci nu mai aveam activitate zilnică. 


Dintre jucătorii României cine vă place?

Mi-a plăcut foarte mult jocul lui Apostol de la Paris. Şi portarul Coman mi se pare un câştig pentru România.

Urmăriţi meciurile din campionatul nostru?

Da. Acasă, la Belgrad am antenă de satelit şi mă mai uit la meciuri din România. De fapt, sunt un bun cunoscător al fotbalului românesc, că doar suntem vecini.

Ca jucător am fost de multe ori în România, apoi am revenit ca antrenor la retragerea lui Hagi. A fost o mare onoare pentru mine ca Gică să mă pună pe banca tehnică la acel eveniment.


Lotul Serbiei pentru meciurile cu România şi cu Lituania

  • Portari: Stojkovici (Sporting Lisabona), Disljenkovici (Metalurg Doneţk), Isailovici (Cukaricki Belgrad);
  • Fundaşi: Ivanovici (Chelsea), Vidici (Manchester United), Dragutinovici (Borussia Dortmund), Lukovici (Udinese), Rukavina (Munchen 1860), Obradovici (Real Zaragoza), Kolarov (Lazio Roma), Subotici (Borussia Dortmund);
  • Mijlocaşi: Stankovici (Inter), Kuzmanovici (Fiorentina), Milijas (Wolverhampton), Krasici (ŢSKA Moscova), Jovanovici (Standard Liege), Kacar (Hertha Berlin), Petrovici (Partizan Belgrad), Tosici (Manchester United), Ninkovici (Dinamo Kiev);
  • Atacanţi: Zigici(Valencia), Pantelici (Ajax Amsterdam), Milinkovici (FC Kosice).


Inedit despre Antici

  • Ca selecţioner câştigă 500.000 de euro pe an
  • E singurul antrenor din lume care a pregătit cei trei granzi ai Spaniei, Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid
  • Când a preluat naţionala Serbiei a acceptat un post şi la Universitatea din Belgrad, unde le predă săptămânal studenţilor
  • I-a avut elevi pe Hagi (Real Madrid), Mateuţ (Zaragoza), Lăcătuş (Oviedo) şi Prodan (Atletico Madrid)
  • Nepoata sa este colegă de şcoală, la Madrid, cu una dintre fiicele lui Cosmin Contra
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite