Rădoi, cel mai bun „tricolor” dintre cei „slabi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile arată faptul că Mirel Rădoi a fost „tricolorul“ cu cele mai multe reuşite în campania pentru Cupa Mondială din 2010. Niciun fotbalist român nu este prezent în primele 100 de locuri ale Topului Castrol, cel mai performant sistem de monitorizare a jucătorilor.

Campania de calificare eşuată a naţionalei nu poate fi pusă pe seama ghinionului, a arbitrajelor sau a altor factori externi. Principalul motiv pentru care vom vedea din faţa televizorului Mondialul de anul viitor este evoluţia mediocră a „actorilor“ folosiţi în cele 10 meciuri de selecţionerii Piţurcă şi Lucescu.

În acest sens, dovada ne este oferită de Indexul Castrol, un sistem sofisticat de analiză şi ierarhizare a jucătorilor. Clasamentul „Castrol“ este dominat de englezul Rooney, componentul unei echipe calificate, iar pe locul secund apare cipriotul Konstantinou, semn că monitorizarea a fost făcută în mod obiectiv şi nu a fost făcută în funcţie de performanţele echipei, ci luându-se în calcul doar meciurile din preliminarii.

Topul continuă cu germanul Klose, elveţianul Frei, grecul Gekas, însă pentru a găsi primul jucător român trebuie să trecem bine de locul 100. Este vorba despre Mirel Rădoi, al cărui punctaj (7.91) a fost de ajuns doar pentru locul 126 din cei 690 de jucători europeni monitorizaţi.

Un alt fost stelist, Dorin Goian, „stă“ pe locul 178, în timp ce poziţiile pe care le ocupă atacanţii Marica (181) şi Gigel Bucur (207) ilustrează perfect „seceta“ de goluri cu care ne-am confruntat în preliminarii. Nici la portari nu stăm mai bine, Dani Coman şi Bogdan Lobonţ fiind plasaţi în jurul locului 600, plătind astfel tribut pentru cele 18 goluri încasate.

Mutu nu a fost punctat

image

Din cauza accidentărilor şi al suspendărilor, Adi Mutu nu a adunat cel puţin 300 de minute în preliminariile abia încheiate, condiţia de bază pentru ca un jucător să fie punctat în Topul Castrol. Din cele 10 partide ale României, „Briliantul“ a jucat doar în trei dintre ele, cu Franţa şi cu Serbia acasă, precum şi în deplasarea de la Belgrad.

Cum funcţionează sistemul?

  • Este analizată fiecare mişcare în teren şi impactul pozitiv sau negativ al acestora asupra desfăşurării jocului.
  • Pasele reuşite şi intercepţiile sunt luate în calcul în funcţie de zona din teren în care au fost efectuate.
  • Faulturile comise sunt penalizate, la fel ca fiecare pasă greşită ori interceptată de adversar.
  • Se punctează atât golurile, cât şi pasele de gol, în timp ce portarilor li se scad puncte pentru golurile parabile.
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite