Qatar, un Mondial pe doar 30 de km!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arabii vor să găzduiască turneul final din 2022 în şapte oraşe, dintre care cinci se află pe o rază de doar 30 de km în jurul capitalei Doha. Gazda turneului final va fi stabilită joi de FIFA, statul arab aflându-se în luptă directă cu Australia, Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite.

Prima Cupă Mondială găzduită de Orientul Mijlociu ar fi şi prima în care majoritatea partidelor s-ar disputa pe o rază de 30 de km. Qatar candidează la organizarea evenimentului din 2022, în proiectul trimis la FIFA figurând numere care ar reprezenta o premieră pentru un turneu final. Micuţul stat arab îşi concentrează 85% din populaţia de 1,68 milioane de locuitori în jurul capitalei Doha. Şapte oraşe gazdă au fost propuse, cea mai mare distanţă între două urbe fiind cea dintre Al-Wakrah şi Al-Shamal (cel mai mic oraş, cu 11.229 de locuitori), 128 de km, iar cea mai mică, de doar 11 km, între Doha (cel mai mare centru urban, cu 841.591 de locuitori) şi Al-Rayyan. Astfel, „grosul" meciurilor de la CM 2022 ar urma să se desfăşoare în perimetrul Doha - Al-Rayyan - Al-Daayen - Umm Slal - Al-Wakrah, adică pe o rază de doar 30 de km.

De la hotel la stadion, în 30 de minute

În plus, Qatarul s-a angajat să facă investiţii masive în infrastructura de transporturi, urmând a fi modernizate autostrăzile („vechi" de zece ani), aeroporturile şi căile ferate. În acest ultim caz, statul qatarez va investi 24 de miliarde de euro în construcţia unei căi ferate care să lege Doha de Manama (capitala Bahreinului) în mai puţin de o oră. Pe scurt, un Mondial în Qatar ar permite oricui vizionarea mai multor partide într-o singură zi, cu cele mai mici eforturi privind deplasarea.De proiectul arabilor ar urma să se bucure şi jucătorii. Deşi FIFA cere câte un hotel pentru fiecare echipă, Qatar propune un concept nou. Toate cele 32 de naţionale vor fi cazate într-un complex uriaş, astfel construit încât distanţa până la orice stadion să fie parcursă în cel mult
30 de minute. 

1779 de km este distanţa maximă dintre două localităţi de la Mondialul sud-african, între Nelspruit şi Cape Town. Adică 18 ore de mers cu maşina.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite