Cupa „Prison Break“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cupa „Prison Break“
Cupa „Prison Break“

Foşti jucători, dar şi ucigaşi, violatori, proxeneţi şi tâlhari formează echipele la turneul final al deţinuţilor. Primele de victorie constau într-un regim de detenţie mai blând, iar cantonamentele se fac în curtea închisorii.

În perioada 7-9 octombrie, stadionul Dinamo II găzduieşte turneul final al deţinuţilor, unde îşi dispută supremaţia trei penitenciare, Poarta Albă, Timişoara şi Iaşi, moldovenii fiind şi campionii en-titre. Jucătorii au pedepse cuprinse între un an şi jumătate şi 16 pentru tâlhărie, trafic de persoane, furt, înşelăciune, consum de droguri sau omor.

Ca prime la victorii au parte de mai multe pachete la vizite, iar cu fiecare meci câştigat li se mai scade câte o zi din pedeapsă. Moldovenii sunt antrenaţi de un fost fotbalist, ajuns cadru la reeducare la Penitenciarul din Iaşi, iar vedeta echipei este Vasile Apachiţei, jucător care a evoluat la Poli Iaşi, Steaua şi la FC Botoşani şi l-a avut ca antrenor pe Dobrin.

A apărut pe coperta ziarului cu Hagi

A ajuns la 40 de ani, dar din 2001 a stat mai mult prin închisoare. O dată pentru viol, iar de curând a reintrat la „facultate“ după ce a fost prins circulând cu o maşină cu numere false. “Dacă plecam în Suedia, nu mai apărea incidentul cu ucraineanca aia de m-a acuzat de viol. Apoi, a fost chestia cu maşina... Dar în noiembrie scap. Oricum, îmi place să-i ajut pe băieţi”, spune Apachiţei.

Acesta are tot timpul cu el coperta din cotidianul turcesc „Fanatik“, când a fost surprins pe prima pagină alături de Gheorghe Hagi într-un meci pe Ali Sami Yen, între Galata şi Constructorul Chişinău, în Cupa Cupelor. Acum este căpitanul echipei, având printre coechipieri şi doi tineri închişi câte 16 ani pentru omor.

„Sunt mai tatuat ca Mutu“

Unul dintre ei, Bogdan Anăstăsoaie, nume de scenă Bubu, e fioros. Are tot corpul tatuat. „Am omorât pe cineva acum 7 ani, dar sunt fotbalist bun. Am 27 de ani şi dacă mă vrea un club mare nu cer decât libertate să-mi ofer serviciile. Sunt mai tatuat decât Mutu, semăn cu ăla din «Prison Break». Ne-a zis antrenorul că avem primă un pachet în plus şi, dacă vom câştiga turneul, o să scăpăm cu trei zile mai repede. La pedeapsa mea contează mult de tot”, face mişto Bubu, sau Benzema, cum îi zic colegii.

Şi-au pierdut golgheterul fiindcă a fost eliberat!

Adversarii ieşenilor sunt cei de la Timişoara, o echipă antrenată de un deţinut, închis cinci ani pentru trafic de persoane. Vasile Mişku mai are opt luni până la liberare, dar nu pare încrezător în privinţa şanselor echipei sale de a câştiga turneul. Motivul? Golgheterul echipei care a dus trupa în finală a fost eliberat acum câteva zile. La timişoreni joacă „Chimirel Ronaldo“ şi „Marcel Coraş“.

image

Duelurile sunt aprige şi în Cupa Puşcăriaşilor Foto: M.L.P.

„Ăsta cu 9 e cel mai frumos, n-are păr pe picioare, e stilat ca Ronaldo şi la fel de tehnic. Pe Lorincz ştim doar că i se zice Marcel Coraş. Nu e dulap ca şi Coraş, dar are toate calităţile lui. L-au închis pentru consum de droguri, s-a dopat ca Mutu. Ne antrenăm de cinci luni în curtea puşcăriei de la 7.30 la 9.30. E cantonamentul nostru, iar după avem o masă mai bună. Suntem sportivi, ce naiba!”, spune Mişku. Acesta are 56 de ani şi este poreclit „Del Bosque” sau „Ancelotti”.

Întrebat de ce a fost închis, glumeşte: „Pentru trafic cu persoane. Transferam fotbalişti şi fotbaliste în ligile inferioare din Austria. Într-o zi am dus două handbaliste în Austria, dar ce vină am avut eu că s-au făcut stripteuze în bar de noapte?”.

Cu lacătul la porţile terenului

image



Administraţia Naţională a Penitenciarelor îi aduce pe puşcăriaşi la stadion cu o maşină blindată (foto), dar modernizată. „E autocarul lor, zici că-i al lui Real Madrid. Stau confortabil şi băieţii, că doar nu vin să dea la sapă, ci să joace fotbal. Sunt vedete”, spune poliţistul care conduce „autocarul“. La Dinamo II, când se joacă un meci, un paznic pune lacătul la porţile terenului de fotbal, iar dacă un deţinut vrea să meargă la vestiar, o face numai însoţit.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite