Preţul succesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcursul european de excepţie al lui Şahtior Doneţk a fost asigurat de bani mulţi, de inspiraţia antrenorului şi de o bună strategie. Pentru a crea lotul de bază care s-a calificat în finala Cupei UEFA, tehnicianul Mircea Lucescu a cheltuit 70 de milioane de euro, bani puşi la dispoziţie de magnatul Rinat Ahmetov.

Ascensiunea lui Şahtior Doneţk a început odată cu implicare la echipă a magnatului Rinat Ahmetov, la mijlocul anilor ’90. Pe la echipă s-au perindat antrenori cu nume sonore precum Nevio Scala sau Bernd Schuster, care au avut performanţe doar pe plan intern.

Venirea pe banca tehnică a lui Mircea Lucescu, în 2004, a pus bazele unei strategii pe termen lung de multe zeci de milioane de euro, ale cărei rezultate se văd după cinci ani. Mircea Lucescu a adus la echipă o serie de tineri jucători suda-mericani de real talent pe care a plătit sume considerabile.

Astfel, „careul de aşi” adus în ultimii patru ani, Fernandinho, Jadson, Willian şi Luiz Adriano, a costat în total 30 de milioane de euro! Inspiraţia lui Mircea Lucescu şi-a adunat roadele în această primăvară europeană, când cei patru brazilieni au marcat de nouă ori. Golul decisiv din meciul de joi cu Dinamo Kiev a fost marcat de Ilsinho, un alt brazilian de doar 23 de ani, care a costat 10 milioane de euro!

Lotul valorează acum 112 milioane de euro

Conform site-ului transfermarkt.de, lotul de jucători al lui Şahtior Doneţk valorează 112 milioane de euro, mult mai mult decât s-a cheltuit pentru cumpărarea jucătorilor care compun lotul de bază al „minerilor” în cupele europene.

Dincolo de sumele importante cheltuite, Şahtior a şi încasat sume frumoase pe jucătorii vânduţi. Astfel, pentru cedarea fotbaliştilor Brandao, Timosciuk şi Elano, echipa din Doneţk a încasat suma de 32 milioane de euro în ultimii doi ani.

Totuşi, cel mai scump jucător din lotul actual al lui Şahtior este mexicanul Nerry Castillo, pe care „minerii” au plătit 15 milioane de euro, fără ca acesta să-şi confirme valoarea. 

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite