Polonezii şi-au refăcut ţara cu Euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizarea Europeanului din 2012 a adus o infuzie de 20 de miliarde de euro în infrastructura „leşilor“, care s-au ales cu autostrăzi noi, linii de cale ferată modernizate şi stadioane de patru stele. Pentru mulţi a însemnat o mare surpriză desemnarea Poloniei şi Ucrainei ca ţări - gazdă ale lui Euro 2012. Provocarea Estului a fost luată în serios mai mult de „leşi“.

Ucraina a rămas mult în urmă cu lucrările de modernizare, în vreme ce Polonia are deja şase oraşe pregătite să găzduiască Euro, chiar dacă doar patru dintre ele au fost desemnate: Varşovia, Poznan, Wroclaw şi Gdansk.

„Am încredere totală în ceea ce mi-au prezentat polonezii. Lucrările merg conform planului, însă în Ucraina situaţia e mai complexă. Decizia în privinţa oraşelor de aici care vor găzdui Euro va fi luată în decembrie“, a spus recent preşedintele UEFA, Michel Platini.

Stadionul naţional, perla varşoviei

Dacă la un moment dat se punea chiar problema ca Scoţia să ia locul celor două ţări, din cauza întârzierii lucrărilor, avântul polonezilor  a retezat orice speranţă a britanicilor.

Mai precis, guvernul din Varşovia a pus la bătaie 20 de miliarde de euro. Din aceşti bani, aproape 12 miliarde au fost alocate construirii de autostrăzi noi între oraşele care vor găzdui meciuri ale Campionatului European!

Polonezii preconizează că invazia de turişti din vara lui 2012 va însemna acoperirea acestor cheltuieli uriaşe! Patru arene  au fost construite din temelii  pentru acest European.

„Perla coroanei“ va fi Stadionul Naţional din Varşovia, care a costat 300 de milioane de euro, va avea o capacitate de 55.000 de locuri şi va găzdui măcar o semifinală.

Poznan, Wroclaw şi Gdansk se vor alege, de asemenea, cu trei arene noi, ultramoderne, care vor avea în jur de 45.000 de locuri şi vor costa fiecare circa 180 de milioane de euro. Construcţiile sunt prevăzute a se finaliza în 2011.

Grupele de calificare se vor stabili în februarie 2010 la Varşovia

  • Oraşul care va găzdui finala va fi stabilit în decembrie. Kievul este favorit, însă Platini a anunţat că încă sunt probleme cu hotelurile şi transportul în capitala Ucrainei.
  • Este a treia oară când două ţări organizează împreună un turneu final, după Olanda şi Belgia, respectiv Austria şi Elveţia.
  • Este ultimul turneu la care vor participa 16 ţări. Începând cu Euro 2016, numărul acestora va creşte la 24.
  • Polonia şi Ucraina au învins candidatura comună Ungaria – Croaţia şi pe cea a Italiei.
  • Tragerea la sorţi a grupelor de calificare va avea loc la 7 februarie 2010 la Varşovia.


Cu ce rămâne Polonia după Campionatul European

  • Şase stadioane noi. În afara celor patru oraşe care găzduiesc Euro, arenele din Cracovia şi Chorzow au fost refăcute. Plus terenuri de antrenament şi alte facilităţi pentru sportivi.
  • 400 de hoteluri noi în toată ţara.
  • Autostrăzi şi alte construcţii rutiere în valoare de 12 miliarde de euro.
  • Linii de tren expres între oraşele care găzduiesc Euro plus modernizarea liniilor de cale ferată.
  • O linie nouă de metrou în Varşovia, extinderea reţelei de tramvaie în toate oraşele.
  • Modernizarea aeroporturilor.


Costuri totale estimate: 20 de miliarde de euro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite