Piţurcă: "Ţinem capul sus"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul României este mulţumit că elevii săi au făcut faţă Franţei şi Italiei Deşi pare mai mereu mohorât, Piţurcă vede partea plină a paharului după ratarea calificării

Selecţionerul României este mulţumit că elevii săi au făcut faţă Franţei şi Italiei

Deşi pare mai mereu mohorât, Piţurcă vede partea plină a paharului după ratarea calificării în sferturile de finală ale Campionatului European.

Adevărul: S-a terminat Euro pentru România, cu ce impresii plecaţi acasă?

Victor Piţurcă: Una peste alta am obţinut o performanţă bună la acest turneu final. Să joci într-o grupă cu echipe de calibru, cum sunt Italia, Franţa şi Olanda, nu e deloc uşor, iar noi nu ne-am făcut de râs. Plecăm cu capul sus, deşi de obicei contează ultima impresie…

Nu credeţi că ne mulţumim cu puţin?

Ceea ce am realizat noi nu e deloc puţin. Să fii egala campioanei mondiale şi a vicecampioanei nu e deloc uşor! Ne-a lipsit foarte puţin să ajungem în sferturi, ceea ce ar fi însemnat într-adevăr o mare performanţă.

Ce s-a întâmplat în jocul cu Olanda?

Băieţii au căzut psihic. S-au blocat efectiv la pauză când au auzit că la Zurich, Italia conducea Franţa, iar francezii jucau în 10 oameni. Jucătorii mei nu ar fi trebuit să afle rezultatul acela. Pe mine nu m-a afectat, însă pe ei da!

S-a văzut oboseala la unii fotbalişti ai naţionalei.

Era şi normal, pentru că am alergat în fiecare meci mai mult decât adversarii. Olandezii îşi permit luxul de a schimba aproape o echipă, noi nu! Ei au fost mai proaspeţi şi asta a contat decisiv. În plus, am primit goluri în nişte faze banale, care nu anunţau nimic. N-am mai fost la fel de concentraţi.

Unde s-a pierdut calificarea? În meciul cu Olanda sau la jocul anterior, când i-am avut în mână pe italieni şi i-am lăsat să ne scape?

La cel cu Italia, clar! Dacă înscriam din penalty, acum eram în sferturi. Asta-i viaţa! Din păcate, nu am ştiut sau nu am putut să profităm de avantajul avut după primele două jocuri.

Jucătorii sunt deprimaţi după acest eşec?

Sunt, dar viaţa merge înainte. Nu mai au ce să facă. Va trece acest turneu, vin preliminariile pentru Campionatul Mondial şi trebuie să fim pregătiţi sută la sută din toate punctele de vedere.

"Simt o mare părere de rău, pentru că trebuia să fim calificaţi după meciul cu Italia. Am avut încredere în jucători, dar nu au fost profesionişti, în sensul că nu au avut curajul să câştige acest meci. Încă suferim la mentalitate"
Mircea Sandu, preşedintele FRF

"Nu avem atâtea valori în echipă ca să ne putem măsura cu marile forţe şi nu avem nici mentalitate. Ne place foarte mult să ne minţim. Poate de acum încolo vom fi mai moderaţi în a ne arunca în declaraţii, pentru că asta ne este valoarea acum"
Ion Crăciunescu, fost arbitru internaţional

"Avem şansa să trecem de grupe, dar ne-a lipsit curajul. Piţurcă a avut o strategie bună în prima parte. A mers pe un 0-0, dar trebuia să rişte mai devreme. În ultimele zece minute a riscat, dar a fost prea târziu"
Ioan Andone, antrenor CFR Cluj

"Acum, naţionala a arătat ca generaţia lui Hagi doar în meciul cu Italia. Cu Olanda am avut o zi slabă, a fost un joc prost. Jucătorii n-au avut încredere, au jucat fără curaj. Nu au ştiut să creadă în şansele lor"
Dorinel Munteanu, antrenor

"Mă aşteptam la mai mult de la naţională, dar azi a arătat total diferit de ceea ce trebuia. A fost un blocaj, o crispare, jucătorii mi s-au părut apatici şi timizi, nu au pus deloc presiune pe adversar. Cred că, pentru noi, calificarea s-a pierdut în meciul cu Italia"
Viorel Moldovan, fost internaţional

"Blestemul" echipamentului

Naţionala României nu a reuşit niciodată să iasă cu bine din partidele importante pe care le-a disputat în echipamentul de rezervă.

Fie că a fost vorba de cel roşu sau, mai recent, de cel alb, "tricolorii" au capotat de fiecare dată în partidele în care nu au îmbrăcat galben.

Situaţia a făcut ca, în multe dintre meciurile decisive, fotbaliştii primei reprezentative să fie nevoiţi să se îmbrace în altă culoare decât galben. La Campionatul Mondial din SUA, România a jucat în echipament de rezervă meciul cu Suedia. Costumaţi în roşu, românii au pierdut calificarea în semifinalele Cupei Mondiale, la penalty-uri.

Dezamăgire cu Tunisia

Patru ani mai târziu, tot la un turneu final şi tot în roşu, naţionala n-a fost în stare să învingă mult mai modesta selecţionată a Tunisiei, cu care a remizat 1-1, în faza grupelor.

În 2004, oficialii FRF au decis să schimbe culoarea celui de-al doilea echipament, alegând albul în detrimentul celui roşu.

Nici acesta nu a fost însă cu noroc pentru naţionala României. Fotbaliştii au pierdut un meci extrem de important la Rotterdam, 0-2 contra Olandei, în 2005, îmbrăcaţi în alb. Istoria s-a repetat din păcate şi la turneul final european din Austria şi Elveţia, când am întâlnit Olanda tot în alb.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite