Dumitru Dumitriu: „Mizez pe inteligenţa lui Dan Petrescu în meciul cu Rangers“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţiţi Dumitriu, tehnicianul care în 1995 a învins cu Steaua Bucureşti pe Glasgow Rangers, spune că „Bursucul“ îşi poate califica echipa. Steaua a reuşit să învingă pe Rangers, cu 1-0, gol Prodan, şi să remizeze în deplasare (1-1, gol Adi Ilie), în gru­pele Ligii Campionilor. Pe scoţieni îi antrena acelaşi Walter Smith.

„Adevărul“: Mai ţineţi minte meciul din 1995?

Dumitru Dumitriu: Evident. Cea mai frumoasă amintire este, bineînţeles, golul lui Didi Prodan, înscris dintr-un voleu senzaţional, de la 16 metri, spre finalul meciului. La Rangers jucau nume mari ale fotbalului european, printre care englezul Paul Gascoigne şi danezul Brian Laudrup.

Ca orice echipă britanică, ne-a pus serioase probleme. Jucătorii mei de atunci, Prodan, Doboş, Gâlcă, Adi Ilie, Vlădoiu, Narcis Răducan nu s-au speriat însă şi au jucat de la egal la egal cu scoţienii.

Cum aţi reuşit să-i învingeţi?

Am ţinut cont de jocul lor colectiv, de faptul că aveau şi câteva individualităţi marcante şi am exersat fazele fixe pentru că ştiam că sunt foarte periculoşi. Şi în loc să ne marcheze ei dintr-o astfel de fază, am făcut-o noi. Prodan a dat un gol care l-a propulsat la Atletico Madrid şi apoi chiar la Glasgow Rangers.

Echipele româneşti se simt bine când joacă cu cele britanice?

Aşa era înainte. Acum echipele britanice şi-au mai schimbat stilul de joc, s-au mai europenizat prin aducerea jucătorilor de pe continent şi nu se mai bazează atât pe mingile lungi. Şi stabilitatea de pe băncile tehnice, dovadă că Walter Smith este în continuare la Rangers, contează mult.

Cum credeţi că va fi meciul de mâine?

În tur, s-a vorbit mult de şansa pe care au avut-o ialomiţenii. Nu e adevărat. Scoţienii şi-au dat autogoluri, dar numai o echipă sub presiune ajunge în asemenea situaţii, iar ei au fost puşi în asemenea situaţii de Unirea. Au fost obligaţi. Jucătorii lui Dan Petrescu au prins atunci o zi de excepţie. Trebuie să recunoaştem şi că echipele scoţiene nu mai sunt cele de-acum 14-15 ani.

Îi daţi un sfat lui Dan Petrescu?

Nu. Nu-mi permit. Dar cred că Dan Petrescu va fi inteligent şi atent la detalii şi va juca de la un joc temperat, pentru a nu le oferi spaţii adversarilor, până la unul ofensiv, care să-i permită marcarea a cel puţin un gol. Dacă va câştiga meciul ăsta are şanse mari să se califice mai departe în Liga Campionilor. Sunt sigur că Dan va juca la victorie, nu se va mulţumi cu egalul.

Are şi echipă. Vreau ca formaţia lui Dan Petrescu să fie prima din România care trece de grupele Ligii Campionilor, ar fi extraordinar. Dan este un produs al Stelei şi mă bucură realizările lui. Sper ca şi suporterii să „adopte“ această echipă la meciurile din Europa.

Răducan a debutat contra lui Rangers

Pentru actualul director sportiv al Unirii Urziceni, Narcis Răducan, întâlnirea cu Glasgow Rangers are semnificaţii deosebite. În sezonul 1995-1996, s-a transferat la Steaua, iar partida cu scoţienii din Liga Campionilor a însemnat debutul său în cupele europene.

El a jucat titular în meciul câştigat cu 1-0, iar în retur (la remiza 1-1) a intrat în minutul 87 în locul căpitanului echipei, Marius Lăcătuş. „Când am fost la Glasgow am vorbit cu managerul Walter Smith şi cu antrenorul Ally McCoist, atacant atunci, şi ne-am amintit de acel meci. A fost o partidă de referinţă a carierei mele”, a spus ieri Narcis.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite