10 pentru Dan Petrescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ îi acordă notă maximă antrenorului de la Unirea, care a gândit şi reacţionat perfect în meciul de la Glasgow. Dan Petrescu e antrenorul momentului, după ce Unirea a învins cu un fabulos 4-1 la Glasgow, pe terenul lui Rangers, echipa cu 111 trofee câştigate în istoria ei.

Isprava din Scoţia a echipei conduse de Dan Petrescu scoate în evidenţă zece lucruri de care ar trebui să ţină cont orice antrenor atunci când pregăteşte un meci.

1 Moralul unei echipe mici se căleşte prin încredere. Petrescu le-a repetat obsesiv elevilor săi înaintea meciului că nu vor pleca învinşi de pe „Ibrox Park“.

2 Cunoaşterea adversarului este esenţială. „Bursucul“ a întors jocul lui Rangers pe toate feţele, analizând în cel mai mic amănunt toate meciurile scoţienilor din ultimele două luni. El a intuit că jocul scurt şi în viteză, desfăşurat pe aripi, e arma perfectă pentru a contracara stilul clasic britanic.

3 Adaptabilitatea la jocul adversarului. Cu Stuttgart, Petrescu a folosit trei fundaşi centrali pentru a-i putea bloca pe cei doi atacanţi rapizi, pe care îi considera cei mai periculoşi jucători ai nemţilor. Cu Rangers, văzând că scoţienii au un singur vârf împins, a revenit la sistemul cu doar doi stoperi.

4 Curaj şi puterea de a-şi recunoaşte greşeala. Petrescu a început meciul cu Maftei şi cu Ricardo închizători în faţa unei linii de patru fundaşi. „Bursucul“ şi-a dat seama că cei doi se calcă pe picioare şi a mutat chiar în minutul 19. L-a scos pe Epaminonda Nicu, inexistent până atunci, şi l-a introdus pe Onofraş, mijlocaş ofensiv. Maftei a trecut fundaş dreapta, în locul lui Nicu.

5 Inventivitatea nu exclude disciplina. Petrescu le-a dat mână liberă „lupilor“ de la mijlocul terenului, Apostol, Bălan şi Varga, ştiind că sunt jucători tehnici care scot adversarul din joc. Totuşi, „Bursucul” i-a avertizat pe cei trei că, dacă nu fac şi faza defensivă, trec imediat pe banca de rezerve.

6 O fază fixă înseamnă jumătate de gol. Este unul dintre principiile lui Dan Petrescu, care pune mare accent pe aceste momente ale jocului. La Glasgow, trei dintre golurile Unirii au venit după faze fixe.

7 Întâi fotbal, apoi tot fotbal. În dimineaţa meciului, „Bursucul“ a programat o şedinţă tactică, anulând clasica plimbare prin mallurile din oraş. „Magazine sunt şi la Bucureşti”, a spus el ironic.

8 Dacă nu rişti, nu câştigi. La pauză, Petrescu a insistat ca Unirea să înceapă tare repriza secundă, cerând jucătorilor să pună presiune pe adversari. „Nu vrem egal, ci victorie!”, a ordonat el.

9 Respectă-mă ca să te respect. „Bursucul“ are o relaţie specială cu jucătorii. Îi ceartă, îi laudă, e demon şi înger pentru ei, dar nu-i jigneşte niciodată, fiind de părere că respectul e important în fotbal. După meci, jucătorii l-au primit cu aplauze în vestiar.

10 Astăzi e o altă zi. „Să nu creadă jucătorii că au câştigat Campionatul Mondial. Dacă nu vom fi serioşi, o să fim pedepsiţi. La revedere, Glasgow, ne aşteaptă Pandurii”, a spus Petrescu ieri-dimineaţă.

CULISE

Apropiaţii lui Dan Petrescu spun că „Bursucul“ şi-a fixat ca ţintă victoria la Glasgow încă de la tragerea la sorţi. Ambiţia cea mai mare a tehnicianului Unirii e să antreneze în Marea Britanie, iar meciul din Scoţia era cea mai bună ocazie să intre în atenţia presei şi a cluburilor din Regat.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite