Pepiniera „câinilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalişti emblematici ai oltenilor, precum Cămătaru, Balaci sau Niculescu, au jucat, de-a lungul anilor, pentru Dinamo. Apogeul relaţiei tensionate dintre cele două echipe a fost atins în 2002. Neţoiu, fostul acţionar al oltenilor, a plecat atunci la Dinamo cu tot cu jucători.

Deşi rivalitatea dintre Universitatea Craiova şi Dinamo (ora 21.00 Antena 1) este una dintre cele mai mari din Liga I, clubul oltean a dat, de-a lungul timpului, zeci de fotbalişti echipei bucureştene.Seria a început în 1986 cu marele atacant al „Ştiinţei”, Rodion Cămătaru, care s-a transferat direct la Dinamo. Idolul oltenilor, Ilie Balaci, care plecase de la „Ştiinţa” la FC Olt, a luat şi el drumul Bucureştiului. „Marele Blond” era accidentat la genunchi şi cariera sa era aproape terminată.

Mircea Lucescu, pe atunci antrenor la Dinamo, i-a întins o mână de ajutor, iar Balaci a semnat cu marea rivală a Craiovei. Fanii olteni au primit o lovitură usturătoare în 2001, când Claudiu Niculescu a acceptat transferul la Dinamo. Divinizat de olteni, atacantul s-a jurat în faţa fanilor că nu va semna niciodată cu rivala de moarte.

Gică popescu, marea dezamăgire din bănie

După trei zile, fotbalistul era deja prezentat oficial, îmbrăcat în tricoul alb-roşu. Apogeul relaţiei tensionate dintre cele două cluburi a fost atins în vara anului 2002, când Gheorghe Neţoiu şi-a vândut acţiunile de la clubul oltean şi a plecat ca investitor la Dinamo.

A dus cu el în Ştefan cel Mare şase jucători importanţi ai „leilor”: Stoican, Bărcăuan, Grigorie, Alexa, Frăsineanu şi Burcă. Cazul „Niculescu” s-a repetat după alţi patru ani. Deşi a declarat sus şi tare că niciodată nu va juca la vreo echipă din Bucureşti, Mihăiţă Pleşan a semnat cu Dinamo în vara lui 2005. Odată cu el a mai venit în Ştefan cel Mare şi Cosmin Moţi, viitor fundaş de echipă naţională. Pe lângă fotbaliştii care au trecut direct de la „Ştiinţa” la Dinamo, se mai numără cei care au ajuns „alb-roşii” după perioade petrecute afară.

Ionel Gane, Ovidiu Stângă sau Eugen Neagoe au ajuns şi ei la marea rivală a Universităţii. Dar cel mai mult i-a durut pe olteni decizia lui Gică Popescu de a semna cu Dinamo. După 12 ani petrecuţi în străinătate, „Baciul” a semnat în 2002 cu roş-albii, fiind renegat de fanii radicali ai „Ştiinţei”. „A fost greşeala vieţii mele că am semnat cu acest club”, a spus, mai târziu, Popescu.

Fotbalişti craioveni ajunşi la Dinamo

Jucător          An

Rodion Cămătaru     1986
Ilie Balaci         1986
Claudiu Niculescu     2001
Flavius Stoican         2002
Cornel Frăsineanu     2002
Dan Alexa         2002
Cosmin Bărcăuan     2002
Ştefan Grigorie         2002
Ovidiu Burcă         2002
Viorel Domocoş     2003
Cosmin Moţi         2005
Mariko Daouda     2005
Adnan Guso         2005
Mihăiţă Pleşan         2005

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite