„Pep, mulţumim că ne-ai ajutat să atingem cerul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii Barcelonei i-au oferit lui Guardiola o despărţire emoţionantă după cei mai frumoşi patru ani din istoria clubului.

„Barcelona, mai mult ca un club" e motto-ul grupării catalane. Sâmbătă seara, fanii Barçei au transpus pe viu aceste cuvinte. I-au arătat lui Pep Guardiola, cel care-i purtase în ultimii patru ani prin cele mai frumoase experienţe din istoria acestui club uriaş, că e „mai mult ca un antrenor" pentru ei.

l-a eclipsat pe messi

Spectacolul emoţionant de la final se anunţa încă din timpul meciului cu Espanyol. După ultima sa reuşită, Messi s-a dus direct spre bancă, oprindu-se în braţele lui Guardiola. Imediat, lui Leo i s-au alăturat şi ceilalţi jucători într-un gest de ataşament faţă de antrenorul aflat la ultimul meci pe Nou Camp. Iar stadionul a tremurat pentru prima dată în acea seară.

Messi tocmai marcase al patrulea său gol al meciului, dar cei 90.000 de spectatori strigau numele lui Guardiola. S-a terminat 4-0 pentru Barça în derby-ul local cu Espanyol, în penultima etapă a unui sezon euşuat al catalanilor, în care au pierdut atât titlul, cât şi Liga Campionilor. Cu toate acestea, ce a urmat după fluierul final a arătat dimensiunea impactului pe care Guardiola l-a avut asupra clubului în ultimii patru ani, mai mare decât cele 13 trofee câştigate.

Filosofia sa de fotbal, o explozie de creativitate ofensivă, care a făcut din Bar­ça poate cea mai frumoasă echipă din istoria fotbalului, dar şi imaginea pe care a încercat s-o identifice clubului, de eleganţă şi sportivitate, l-au ridicat pe Pep deasupra eşecului din acest sezon.

Timp de 20 de minute, tot ce înseamnă Barcelona, conducători, jucători şi fani, au ţinut să-şi arate preţuirea faţă de tehnicianul catalan. Pe tabela de marcaj de pe Nou Camp a rulat un video cu cele mai frumoase momente ale lui Guardiola la Barça, pe fondul melodiei „Fix You" a trupei sale favorite, Coldplay. Apoi, la boxele arenei a răsunat cântecul „Que Tinguem Sort (Să avem noroc)", al artistului catalan Lluis Llach, fredonat de toţi cei 90.000 de spectatori. În tribune, zeci de mesaje de mulţumire pentru Pep. „Mulţumim că ne-ai ajutat să atingem cerul", „Pep, ne-ai făcut pe toţi mult mai umani", au fost două dintre cele mai impresionante.

Adio, alături de familie

În tot acest timp, Guardiola aştepta singur, la mijlocul terenului, cu microfonul în mână, să-şi poată spune printre emoţii cuvintele de „la revedere". La finalul discursului, jucătorii Barçei, care urmăriseră de pe marginea terenului tot acest spectacol, l-au înconjurat şi l-au aruncat în aer, gestul pe care-l făcuseră şi după câştigarea primei Ligi a Campionilor. N-au ţinut cont de protestele energice ale lui Pep, care chiar s-a prefăcut că îl ia la bătaie pe Puyol. A urmat apoi o horă în jurul cercului de la centrul terenului la care au luat parte toţi fotbaliştii şi membrii staffului tehnic, aşa cum se întâmpla după câştigarea unui trofeu, pe melodia „Viva la Vida", de la Coldplay.

Fotbaliştii au făcut un ultim gest de reverenţă în faţa antrenorului lor: l-au lăsat singur la mijlocul terenului pentru a-şi lua încă o dată rămas- bun de la fani. Iar când Pep şi-a făcut retragerea de pe stadion, au format un culoar prin care l-au petrecut pe tehnician spre vestiare.

Guardiola a ţinut însă să-şi ia şi un altfel de adio de la Nou Camp. După ce stadionul s-a golit, cu luminile aproape stinse, Pep a intrat din nou pe teren alături de soţia sa şi de cei trei copii, Maria, Marius şi Valentina.

245 de meciuri a stat Guardiola pe banca Barcelonei: 178 de victorii, 46 de egaluri şi 21 de înfrângeri.

Discursul lui Guardiola

Viaţa mi-a dat acest dar, în cei cinci ani în care m-am putut bucura de cel mai bun spectacol. Nu sunt altfel decât voi. Sunt doar un spectator privilegiat, la fel ca voi toţi, doar că eu sunt ceva mai aproape de aceşti jucători excepţionali. Nu ştiţi cât de mult preţuiesc dragostea voastră din tot acest timp, m-am simţit iubit şi apreciat mai ales azi, dintre toate zilele. Nici nu ştiţi ce fericit sunt. Vă mulţumesc tuturor, mai ales celor apropiaţi, care au muncit enorm pentru ca voi  să vă simţiţi bine urmărindu-ne la lucru. Le mulţumesc şi celor care nu au fost atât de aproape, dar pe care eu i-am simţit alături. Să ştiţi că-mi veţi lipsi enorm. Eu sunt cel care are de pierdut. Vă las pe mâini bune. Vă las cu cei mai buni fotbalişti. Totul va continua. Vă veţi descurca foarte bine, vă doresc noroc şi numai bine. Ne vom vedea curând, pentru că nu mă veţi pierde niciodată.

Trofeele lui Pep

Liga Campionilor 2
Supercupa Europei 2
CM al cluburilor 2
Campionatul Spaniei 3
Cupa Spaniei* 1
Supercupa Spaniei 3
Total 13
* mai poate lua încă o Cupă,
joacă finala cu Bilbao

Messi e cel mai bun marcator din istorie

De sâmbătă, Lionel Messi (24 de ani) şi-a mai pus ştampila personală pe încă două recorduri după ce a marcat patru goluri în victoria Barcelonei cu Espanyol (4-0). Înainte de meciul cu rivalii din Barcelona, argentinianul avea 46 de reuşite în campionat şi 68 în toate competiţiile.

Prima a căzut performanţa lui Dudu Georgescu. Fostul atacant al lui Dinamo marcase 47 de goluri în sezonul 1976/77, cel mai bun rezultat din istoria „Ghetei de Aur", trofeu înfinţat în 1967. A urmat apoi şi cea a lui Archie Stark, americanul care înscrisese de 70 de ori în sezonul 1924/25 pentru Bethleem Steal în toate competiţiile. Astfel, cu 50 de goluri în La Liga şi 72 în total, Messi a devenit oficial cel mai bun marcator din istorie într-un singur sezon. Şi mai are la dispoziţie două meciuri pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele.

Ultima etapă din Spania, la Betis, şi finala Cupei, cu  Athletic Bilbao. Rivalul lui Messi, Cristiano Ronaldo, n-a reuşit decât un gol în victoria madrilenilor de la Granada, şi are 45 de goluri în campionat. Real a doborât totuşi un record, cel de goluri marcate de o echipă într-o ediţie a campionatului spaniol (117), şi mai poate realiza unul. Dacă va învinge în ultima etapă, acasă, pe Mallorca, echipa lui Mourinho va totaliza 100 de puncte, cu unul mai mult decât performanţa maximă de până acum, deţinută de Barcelona.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite