Pele: “În Zair am oprit războiul civil! Nu era internet, dar toată lumea auzise de mine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pele este ambasador al CM din 2014. Cotidianul francez Le Monde a discutat cu el despre Cupa Mondială, Brazilia, politică, sclavie şi rasism.

Ce reprezintă Mondialul brazilian din 2014 pentru Pele?

Cea mai importantă este imaginea Braziliei, tot ce contează e proiecţia ei în jurul lumii. Îmi amintesc că, în 1958, nimeni nu cunoştea Brazilia într-adevăr în Europa. Cînd am ajuns la cantonamentul "naţionalei" din Suedia, unde s-a desfăşurat acea Cupă Mondială, organizatorii nu găsiseră steagul bun al ţării mele: în loc de romb, era un rotund. De atunci, nu-mi doresc decît un singur lucru să se împlinească prin acest Mondial: să ajute poporul meu, să ajute Brazilia.

Ce imagine are Brazilia acum?
Brazilia este a cincea putere economică în lume. Dar mi-ar plăcea să văd mai puţină sărăcie şi mai multă egalitate socială. După Mondial, vom avea şi Jocurile Olimpice, în 2016. Guvernul trebuie să profite de aceste momente extrem de puternice pentru a moderniza ţara. Şi să consolideze evoluţiile deja în curs. Sîntem speriaţi că nu se va face o redistribuire echitabilă a veniturilor înregistrate la Olimpiadă şi Mondial. Dacă se vor împărţi corect cîştigurile, va fi un semnal de încredere pentru investitorii care vor să vină la noi: Brazilia are mult spaţiu, e un pămînt plin de bogăţii. E clipa să investească.

Ce ar putea împiedica investitorii să vină în Brazilia?
Divergenţele politice, care pot pune în pericol ceea ce se face pentru reuşita Cupei Mondiale. Aceste probleme politice interne duc la corupţie şi la cheltuieli excesive. La posibile delapidări de sume uriaşe pentru construcţia stadioanelor, chiar dacă banii vin de la popor. Atenţie, noi nu putem păstra nişte "elefanţi albi" care nu vor servi la nimic după Mondial! Trebuie să profităm pentru a construi şcoli şi universităţi. Ele vor rămîne.

Cum se luptă împotriva corupţiei?
Am încredere enormă în Dilma Rousseff. Nu e nici de un an preşedinte şi deja a decapitat şase miniştri. Este prima oară în istoria Braziliei cînd atît de mulţi responsabili politici au fost excluşi din guvern pentru corupţie. Lupta va continua…

Fotbalul brazilian este, de asemenea, minat de afaceri de corupţie.
Nu numai fotbalul brazilian trebuie curăţat. Şi FIFA are nevoie de un menaj. De sus pînă jos.

Viitorul fotbalului brazilian se va scrie fără Ricardo Teixeira, preşedintele federaţiei din 1989, implicat şi el în afaceri de corupţie?
Dacă se va dovedi, voi regreta. Aştept probele. Dar fotbalul este un dar al poporului brazilian şi va continua şi fără Teixeira. A existat înainte, va exista şi după.

Aţi fost ministrul Sportului între 1995 şi 1998. Ce reţineţi din această experienţă?
Sunt foarte mândru, pentru că eu am eliberat fotbalul brazilian din sclavie. Înaintea venirii mele la minister, jucătorul era proprietatea absolută a clubului: el nu devenea liber niciodată, nici la sfîrşitul contractului său. Iar cînd anumite cluburi rămîneau fără bani, se prezentau la bancă şi spuneau: "Îţi dau fotbalistul meu". Îi traficau ca pe nişte sclavi. Această situaţie s-a încheiat în 1996. Dar trebuie să mergem şi mai departe acum şi să încadrăm în special rolul impresarilor, care au căpătat prea mare importanţă.

Sunt prea mulţi bani în fotbalul modern?
Nu. Singura diferenţă faţă de epoca mea este dezvoltarea sponsorilor. Dar adevărata întrebare nu e legată de bani, ci de cine este cel mai valoros fotbalist al planetei.

Cine este?
Astăzi, Messi.

E Messi mai mare decât Pele?
E dificil de spus. Cei care iubesc fotbalul de multă vreme ar spune că "Messi este doar omul momentului". Alţii ar putea afirma că Beethoven nu ştia să cînte la pian, că Michelangelo nu ştia să picteze şi că Pele nu ştia fotbal. Însă şi eu, şi Beethoven, şi Michelangelo am fost dăruiţi de Dumnezeu.
Aţi fost primul bărbat de culoare devenit ministru în Brazilia. Probleme cu rasismul?
Nu există rasism în Brazilia. Şi e absurd să se spună că e rasism în fotbal. Cîte meciuri se joacă în fiecare săptămînă în jurul lumii? Enorm de multe! Iar fotbalul pe glob este multicolor: galbeni, negri, albi…

Totuşi, aţi fost insultat pe teren?
De foarte multe ori. Şi mă răzbunam marcînd două goluri în plus pentru fiecare insultă. Cînd vedeau cum mă revanşez, vinovaţii îşi cereau scuze. Şi eu mi-am insultat adversarii, dar fără aluzii rasiste. Acum, cu mediatizarea şi cu Internetul, comentăm mult prea mult.

Credeţi că datorită lui Pele negrii au fost priviţi altfel?
Da. Am trăit mai multe momente emoţionante. Unul a fost în timpul Mondialului din 1958, cînd regele Suediei a coborît pe teren. Pentru prima oară în istorie, a fost fotografiat strîngînd mîna unui negru. Această poză a făcut înconjurul lumii. Al doilea eveniment: cînd regina Elisabeta a II-a m-a numit "Sir" al Marii Britanii. Şi acolo gestul era un simbol uriaş.

Alte amintiri?
În 1975, contractul meu cu Santos se încheiase. Henry Kissinger, atunci secretar de stat american, a venit în Brazilia să-mi spună: "Trebuie să te transferi în Statele Unite pentru a ajuta fotbalul să se dezvolte". Şi în SUA era rasism! Cred că prezenţa mea la Cosmos New York a schimbat ideile oamenilor despre oameni şi despre culoarea pielii. O ultimă anecdotă: în 1969, am plecat cu Santos pentru a juca în Zair. Pentru meciul nostru, războiul civil s-a oprit. În acele vremuri nu aveam Internet, însă toate lumea aflase de Pele.

Ce aţi dori să se reţină despre Pele peste zeci de ani?
Ştiţi bine, Pele este cel mai cunoscut nume în lumea întreagă. Pot merge indiferent unde. Dacă voi căuta un job, voi găsi. După moartea mea, mi-ar plăcea să nu se uite că am fost o persoană bună, care a vrut mereu să unească oamenii, să-i adune împreună. Şi să-şi mai aducă aminte că am fost un bun fotbalist.


3 titluri mondiale a cucerit Pele cu "naţionala" Braziliei, în 1958, 1962 şi 1970

1.283 de goluri a marcat Pele în întreaga sa carieră, derulată pe parcursul a 21 de ani (1.363 de partide)

77 de goluri a adunat Pele în cele 92 de meciuri jucate pentru Selecao între 1957 şi 1971

1,73 m este înălţimea lui Pele, cu 4 centimetri mai mult decît Messi şi cu 8 peste Maradona

"Pele este cel mai cunoscut nume în lumea întreagă. Pot merge indiferent unde. Dacă voi căuta un job, voi găsi"

"În 1975, Henry Kissinger, atunci secretar de stat american, a venit în Brazilia să-mi spună: «Trebuie să te transferi în Statele Unite pentru a ajuta fotbalul să se dezvolte»"

"Unii ar putea afirma că Beethoven nu ştia să cînte la pian, că Michelangelo nu ştia să picteze şi că Pele nu ştia fotbal. Însă şi eu, şi Beethoven, şi Michelangelo am fost dăruiţi de Dumnezeu"

"Înaintea numirii mele ca ministru al Sportului, jucătorul brazilian era proprietatea absolută a clubului: el nu devenea liber niciodată, nici la sfîrşitul contractului său"

"Această comparaţie de stiluri, între Pele şi Messi în ultima vreme, mă face să mă gîndesc la Platini şi Cruyff. Primul era un fotbalist foarte bun, dar Cruyff era mai rapid"
Sursa: www.gsp.ro




Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite