Pelé, 70 de ani în Cosmos!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intrat în al şaptelea deceniu din viaţă, legendarul fotbalist brazilian se va implica în renaşterea clubului New York Cosmos de la care s-a retras din activitate în 1977. La 70 de ani, vârstă pe care o împlineşte mâine, cel mai mare fotbalist din toate timpurile a rămas extrem de activ în promovarea sportului-rege în rândul copiilor din întreaga lume.

„Mulţi dintre fanii de astăzi nu l-au văzut jucând, însă tot aceştia îl consideră pe Pelé drept o mică parte din vieţile lor", spunea politicianul american Henry Kissinger despre unicul fotbalist încoronat de trei ori cu titlul de campion mondial.

Au trecut deja 33 de ani de la 1 octombrie 1977, data la care „Regele" a întristat planeta prin decizia de a se retrage din activitatea profesionistă. Pelé  avea atunci 37 de ani şi era un idol la New York Cosmos, celebrul club de peste Ocean dizolvat de pe harta „soccer-ului" câteva sezoane mai târziu, în 1985.

După 25 de ani, "alb-verzii" se pregătesc însă să reintre în circuit, conduşi de preşedintele de onoare Edson Arantes do Nascimento.

"Sunt fericit să muncesc din nou pentru Cosmos. De asemenea, vreau să-mi împlinesc visul de a-i învăţa fotbal pe cât mai mulţi copii", a declarat cel supranumit Pelé. Pentru a marca evenimentul şi pentru a sărbători cele 70 de primăveri ale brazilianului, New York-ul va sărbători mâine alături de foştii, dar şi viitorii suporteri ai lui Cosmos, invitat special fiind chiar „Perla Neagră".

„Ca ambasador al fotbalului şi ca preşedinte de onoare la New York Cosmos, am marele privilegiu de a da înapoi sportului ceea ce am primit de la el. Îmi aduc aminte ce suporteri aveam la Cosmos: Robert Redford, Muhammad Ali, Mick Jagger, Elton John, Henry Kissinger. Era fantastic!", este mesajul transmis de legenda sud-americană.

Are două date de naştere

Două mistere planează asupra merelui Pelé : data exactă a naşterii (21 sau 23 octombrie 1940) şi problema existenţei sau nu a i-ului de la Ed(i)son. Cronologic, data de naştere declarată de tatăl lui Pelé  în certificatul de naştere a fost 21 octombrie, iar numele a fost scris greşit Edison.

Eroarea a fost reparată de preot câteva luni mai târziu, în certificatul de botez apărând corect Edson, născut însă la 23 octombrie. Dată recunoscută chiar de Pelé  în autobiografia sa.

Război etern cu Maradona



„O Rei (n.r.: Regele), cel mai bun din toate timpurile", apare pe site-ul federaţiei braziliene, pregătită să aniverseze 70 de ani alături de Pelé.

În acest timp, federaţia argentiniană, în conflict cu fostul selecţioner Maradona, nu aminteşte nimic, în ciuda faptului că „Butoiaşul atomic" se apropie şi el de o bornă istorică, 50 de ani peste numai o săptămână, la 30 octombrie.

Cert e că relaţiile dintre cei doi super-fotbalişti vor rămâne la fel de încordate, „înţepăturile" reciproce pornind chiar de la întrebarea „cine este cel mai valoros jucător din istorie?"

Ce-a făcut Pelé în 70 de ani

Pele şi Maradona



-A marcat 1.283 de goluri în toate competiţiile, 77 pentru naţionala Braziliei.
-A câştigat trei Cupe Mondiale, în 1958, 1962 şi 1970, fiind unicul fotbalist cu asemenea palmares.
-A dat patru goluri în meciul său de debut la Santos.
-La 17 ani, în 1958, a devenit este cel mai tânăr câştigător al Campionatului Mondial.
-A fost ministru al sportului în Brazilia în perioada 1995-1998.
-În 1967, vizita sa în Nigeria a provocat o întrerupere de 48 de ore a războiului local, combatanţii dorind să-l vadă pe fotbalist.
-Golul cu numărul 1.000 din cariera sa l-a dedicat copiilor săraci din Brazilia.
-Oficialii lui Cosmos veneau la meciuri cu 30 de tricouri ale lui Pele pentru a onora solicitările jucătorilor adverşi.
-În 1961, guvernul brazilian l-a declarat oficial „comoară naţională" pentru a evita plecarea sa într-o altă ţară.
-A marcat 92 de hatt-trick-uri, de 31 de ori a înscris patru goluri într-un singur meci, de şase ori câte cinci şi o singură dată a dat opt goluri într-o partidă oficială.
-A jucat în filmul „Drumul spre victorie" din 1981, alături de Sylvester Stallone şi Michael Caine.
-Are trei copii, două fete şi un băiat, din prima căsătorie. În 1994, s-a însurat a doua oară cu cântăreaţa Assiria Lemos Seixas (foto), cu care are doi gemeni.

Assiria Lemos Seixas
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite