Patroni din Liga I ajutaţi de statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigi Becali, Ion Niculae şi Dumitru Bucşaru au beneficiat de bunăvoinţa autorităţilor. „Adevărul“ continuă serialul cu afacerile dubioase ale patronilor din Liga I.

Citeşte şi:

Becali poate să părăsească ţara
Ion Niculae şi Ion Lazăr: fermierul şi tinichigiul
De la puşcărie spre Liga Campionilor!



Gigi Becali (Steaua) - A fost cercetat în mai multe dosare. Primul este cel în care a fost analizat modul prin care Becali a primit de la Armată un teren de 20,9 hectare în zona Pipera – Băneasa, în schimbul unuia de 21,5 hectare în satul ilfovean Ştefăneştii de Jos.

Conform procurorilor anticorupţie, pe vremea când Ministerul Apărării Naţionale era condus de Victor Babiuc, latifundiarul din Pipera a trimis o sacoşă cu bani pentru unul dintre generalii cu care negocia schimburile de terenuri!

Suma a primit eticheta de donaţie, însă punga i-a fost trimisă înapoi lui Becali în momentul în care DNA a declanşat ancheta în acest caz.

Finanţatorul Stelei a mai fost cercetat şi de Parchetul General, alături de Teia Sponte, pentru modul în care a preluat ferma „Roşia” de la fostul IAS Mogoşoaia, pe care ­l-ar fi prejudiciat cu 1.300.000 de lei. Nu în ultimul rând, Gigi Becali este acuzat de dare de mită în deja celebrul caz “Valiza”, iar în luna aprilie a acestui an a stat două săptămâni în arest.

Ion Niculae (Astra) - A fost cercetat în dosarul privatizării Societăţii Naţionale de Tutun, dar şi în falimentarea combinatelor de îngrăşăminte chimice de la Turnul Măgurele - Teleorman, Săvineşti – Neamţ şi Bacău.

Dumitru Bucşaru (Unirea Urziceni)
- Şi-a consolidat afacerile prin contracte cu statul. Cele mai mari tunuri financiare ale lui Bucşaru au fost, de departe, cele înregistrate după anul 2000, când a beneficiat de relaţia privilegiată cu Miron Mitrea.

Patronul campioanei a fost pus sub urmărire penală în urma unor afaceri derulate între firmele acestuia şi CFR SA.

Mai precis, firmele lui Bucşaru au primit grămezi de bani din partea CFR, în schimbul unor produse cumpărate la preţuri exorbitante. Câteva exemple: şuruburi vândute la preţul de 3,6 milioane de lei vechi bucata, mochetă facturată la preţul de 6 milioane de lei metrul pătrat, în timp ce pentru a căra ciment cu roaba pe o distanţă de 90 de metri, Bucşaru a încasat 52.000 de euro!

Un alt mod în care prietenii din PSD i-au ţinut spatele a fost cel al datoriilor. În ciuda sumelor fabuloase încasate din contractele cu statul, firmele lui Bucşaru figurau cu debite de sute de miliarde la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale şi la şomaj. Astfel, Star Construct ’91 SRL a ajuns, în 2003, la un adevărat record: la o cifră de afaceri de 180 de miliarde de lei, datoriile firmei au depăşit 233 de miliarde de lei.

De asemenea, Bucşaru a avut o relaţie profitabilă şi cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe, firmele sale beneficiind de un teren dat în folosinţă în mod gratuit şi subvenţii de la buget pentru construcţia unui cartier de vile.

Patronul Unirii este acuzat totodată că a pus mâna, prin falsuri, pe Piaţa Aghireş din Floreasca. Bucşaru a reuşit să câştige un parteneriat public-privat cu Primăria Sectorului 2 folosind o ilegalitate. Practic, Valahorum SA, firma fiicei sale, a preluat o afacere cu un potenţial de câteva zeci de milioane de euro, fără să participe la licitaţie!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite