Pariul „mafioţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2006, „Calciopoli“ a zguduit Serie A şi Serie B, însă „squadra azzurra“ a salvat onoarea fotbalului italian, câştigând Mondialul. Acum, Buffon şi compania vor să arate că pentru ei nu totul se rezumă la 1X2.

Déjà-vu pentru naţionala Italiei! Acum şase ani, „azzurri" au plecat la Cupa Mondială din Germania de la nişte cluburi implicate adânc în cazuri grave de corupţie.

Acum, istoria se repetă. Mai mulţi jucători au intrat în vizorul autorităţilor într-un scandal monstru legat de mafia pariurilor. Totul a luat o amploare atât de mare încât selecţionerul Cesare Prandelli l-a exclus din lot pe Domenico Criscito al cărui nume a apărut în stenogramele procurorilor.

Cu moralul la pământ

Un asemenea „cutremur" n-avea cum să nu lase urme asupra pregătirilor pentru Euro 2012, iar acest lucru s-a reflectat şi în rezultatele echipei. Ultimul amical înainte de debutul la turneul final din Polonia şi Ucraina s-a transformat într-o catastrofă: 0-3, la Zurich, cu Rusia.

Prandelli n-a negat că tensiunile din jurul echipei au afectat concentrarea şi prestaţiile elevilor săi. „E dificil să joci fotbal în asemenea condiţii. Am suferit foarte mult şi am făcut multe greşeli pe teren. Dar, poate că o înfrângere atât de categorică ne va ajuta pe termen lung", a afirmat tehnicianul de 54 de ani.

Buffon: „Luăm Euro şi ştergem tot"

Paradoxal, în ciuda tuturor problemelor, căpitanul Italiei vede jumătatea plină a paharului. Gianluigi Buffon mizează pe dorinţa colegilor săi de a repara imaginea şifonată a fotbalului italian printr-un triumf la Euro, adică exact ceea ce s-a întâmplat acum şase ani în Germania.



„Echipa naţională va merge la Campionatul European cu o mare dorinţă de a câştiga, fiindcă sperăm că, dacă ne vom întoarce acasă cu trofeul, atunci acest scandal va dispărea", a spus goalkeeperul de 34 de ani.

În ciuda asigurărilor date de căpitan privind atmosfera din cadrul lotului, e clar că numai un parior curajos ar miza pe un triumf al „squadrei azzurra" în Polonia şi Ucraina. Oare Buffon, un împătimit al pronosticurilor, e printre ei?

"Dacă ne spune cineva că pentru binele fotbalului, Italia n-ar mai trebui să participe la Euro, eu n-am nimic împotrivă."

Cesare Prandelli selecţioner Italia

Amicalele din 2012

SUA 0-1
Rusia 0-3

Cum s-a calificat

- Locul 1 în grupa C înaintea Estoniei
- 2-1 şi 3-0 cu Estonia
- 3-0 şi 1-1 cu Serbia
- 1-0 cu Slovenia
- 3-0 cu Irlanda de Nord
- 5-0 şi 1-0 cu Insulele Feroe

Palmares la Euro

image

- 8 prezenţe: 1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012
- Campioană în 1968
- Finalistă în 2000
- Locul 4 în 1980
- Semifinalistă în 1988

Recorduri

- Cele mai multe selecţii: Fabio Cannavaro 136
- Cele mai multe goluri: Luigi Riva 35

Loc FIFA: 12

Pirlo rămâne „creierul"

Prandelli l-a pierdut pe fundaşul Criscito după scandalul cu mafia pariurilor, dar apărarea rămâne punctul forte al Italiei. De experimentatul Pirlo şi excentricul Balotelli se leagă speranţele italienilor în ofensivă.

Prandelli, la primul test adevărat

Instalarea tehnicianului de 54 de ani în fruntea primei reprezentative a surprins, având în vedere că, deşi antrenează din 1990, el n-a câştigat niciun trofeu.

În afară de două promovări în Serie A, cu Verona şi cu Venezia, Prandelli a obţinut cele mai bune rezultate ale sale la Fiorentina, unde a lucrat cu Mutu
şi a devenit cel mai longeviv tehnician din istoria clubului. Sub comanda sa, „viola" a ajuns, în premieră, în 16-imile Ligii Campionilor.

Adus la echipa naţională, în locul lui Marcello Lippi, după Cupa Mondială din 2010, Cesare Prandelli are nevoie de ceva special pentru a reuşi la Campionatul European cu un lot cu moralul la pământ.

Turneul din Polonia şi Ucraina va fi primul mare test pentru selecţionerul „squadrei azzurra", în condiţiile în care Italia a obţinut biletele pentru Euro dintr-o grupă relativ uşoară.

În ciuda crizei de credibilitate care a lovit Serie A, Prandelli e optimist înainte de Campionatul European: „Trebuie să privim spre legendele fotbalului italian şi să învăţăm din realizările lor. Filosofia mea ca antrenor e simplă: muncă, muncă şi iar muncă".

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite