„Panzerele“, sub presiunea istoriei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reus, Neuer, Muller, Lahm şi Klose vor avea  meci greu contra Italiei
Reus, Neuer, Muller, Lahm şi Klose vor avea meci greu contra Italiei

Toată lumea vorbeşte despre o superioritate evidentă a germanilor, dar nemţii n-au bătut niciodată squadra azzurra la un turneu final mondial sau european.

Germania - Italia este meciul după care nemţii n-au râs niciodată. De şapte ori s-au întâlnit cele două echipe la turneele finale, de trei ori au câştigat italienii şi de patru ori meciurile s-au încheiat la egalitate.

Înfrângerile sunt însă foarte dureroase pentru Germania. La Mondialele din 1970 şi 2006, Italia s-a impus în prelungiri, de fiecare dată dramatic. Prima oară cu 4-3, după ce fusese condusă cu 2-1, iar a doua oară cu 2-0, prin goluri marcate în minutele 119 şi 120. A treia înfrângere apasă şi ea moralul „panzerelor", fiind consemnată la CM din 1982, când Italia a bătut în finală cu 3-1, adjudecându-şi trofeul.

Finala de la Madrid face diferenţa dintre numărul de trofee mondiale câştigate de cele două echipe, Italia are patru, iar Germania doar trei. Ultima partidă cu miză Germania -Italia a fost acum şase ani, la Campionatul Mondial disputat acasă la nemţi. „Squadra azzurra" a învins în prelungiri, iar nouă jucători din loturile de atunci vor fi şi azi la Varşovia. De la nemţi au supravieţuit Lahm, Klose, Podolski, Schweinsteiger şi Mertesacker, iar de la italieni Buffon, Pirlo, De Rossi şi Barzagli. „Şi atunci toată lumea dădea Germania drept favorită, dar până la urmă a fost meciul nostru", şi-a amintit Daniele De Rossi. Mijlocaşul lui AS Roma are probleme cu sciatica, dar nu concepe să nu fie pe teren diseară. „Dacă e nevoie voi face infiltraţii", a precizat el.

Neuer s-ar băga la penalty-uri

Portarul lui Bayern München, Manuel Neuer, a declarat că e pregătit nu doar să apere la eventualele penalty-uri de departajare, dar şi să execute o lovitură. „Depinde de cine va mai fi pe teren, dar n-aş avea nicio problemă să fiu pe lista antrenorului", a spus goal-keeperul care a înscris de la punctul cu var în ultima finală a Ligii Campionilor.

Neuer şi-a avertizat colegii în privinţa forţei pe care o are Italia. „Mi se pare că la ei e aceeaşi stare de spirit ca în 2006. La semifinala de atunci am fost în piaţa din Gelsenkirchen şi am sperat la o victorie până în minutul 120", şi-a amintit portarul nemţilor.

Low: „Pirlo e genial"

Tehnicianul germanilor, Joachim Low, care a preluat naţionala imediat după eşecul cu Italia din 2006, s-a declarat impresionat de forma pe care o traversează Andrea Pirlo.

„Un fotbalist genial, un adevărat dispecer. Îl admir, dar nu pot spune că ne preocupă doar jocul lui. Nu o să facem marcaj la un singur om", a mărturisit Low. Specialiştii de la Euro îl indică pe italian drept unul dintre favoriţi pentru câştigarea titlului de cel mai bun fotbalist de la Euro, dar şi un posibil pretendent la „Balonul de Aur". „Acolo n-am loc de Messi şi de Ronaldo", crede mijlocaşul lui Juventus.

Selecţionerul Germaniei trebuie să fie atent şi la Riccardo Montolivo, însă nu neapărat pentru calităţile lui fotbalistice. Proaspăt transferat de la Fiorentina la AC Milan, Montolivo este pe jumătate german. Mama sa este o nemţoaică din Kiel, doar tatăl fiind italian. Jucătorul înţelege şi vorbeşte fluent germana, putând astfel să înţeleagă ce vorbesc elevii lui Low pe teren.

Super Mario Gomez vs Super Mario Balotelli

Meciul poate prilejui şi un duel între două vârfuri de atac cu acelaşi prenume şi aceeaşi poreclă, Mario Gomez şi Mario Balotelli. Neamţul a marcat de trei ori până acum la Euro, dar la ultimul meci a fost rezervă, în vreme ce italianul a înscris un singur gol însă e sigur pe locul lui de titular. Mereu o victimă a atacurilor rasiste, el s-a supărat când a văzut o caricatură din cotidianul italian „Gazzetta dello Sport". Vrând să ilustreze evoluţia dominantă a lui contra Angliei, caricaturistul l-a desenat pe Balotelli cocoţat pe celebrul Big Ben exact ca o maimuţă. „Probabil n-a fost cea mai inspirată caricatură", au reacţionat cei de la „Gazzetta dello Sport", recunoscând gafa.

Italia, câştigătoare la aruncarea monedei

Squadra Azzurra a jucat prima semifinală de European în 1968. La Napoli, Italia şi URSS încheiau la egalitate, scor 0-0, după prelungiri. Cum pe acea vreme nu exista regula loviturilor de departajare, finalista s-a decis după aruncarea monedei de către arbitru. Îşi aminteşte Giachinto Facchetti: „Arbitrul a scos o monedă veche şi eu am spus «pajură». A fost alegerea corectă. Aş putea spune că s-a făcut dreptate, pentru că jucasem mai bine cu un om în minus. Pe acea vreme nu erau permise nici schimbările". În finală, Italia a făcut egal şi cu Iugoslavia, însă regulamentul prevedea o rejucare a ultimului act. „Macaronarii" au câştigat cu 2-0, punând mâna pe primul şi singurul lor trofeu european.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite