Ora Messi. Cine e cel mai bun?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lionel Messi a fost dăruit cu har
Lionel Messi a fost dăruit cu har

Le-am pus cronicarilor Ion Cupen şi Adrian Georgescu, antrenorului Mircea Lucescu, comentatorului Cristian Ţopescu şi poetului Florin Iaru veşnica întrebare: „Cine a fost cel mai mare din istorie?“. Acum, lângă Pelé şi Maradona a apărut varianta Messi.

Se poate scrie aşa, cum se va şi scrie: „extratereştrii" aterizează pe cel mai modern stadion al României - farfuria zburătoare din cartierul Muncii! Ştiţi: „Arena Naţională" găzduieşte sâmbăta aceasta amicalul dintre Dinamo şi Barcelona şi toată lumea îl aşteaptă pe Leo Messi. El este cel mai bun fotbalist al generaţiei sale, singurul care a reuşit, în ultimele decenii, să se strecoare, în mod legitim, în întrebarea: „Cine a fost cel mai mare?", lângă Pelé şi lângă Maradona.

Aşa sunt ziariştii: previzibili. Ridică, zi de zi, aceleaşi întrebări, ca pe nişte greutăţi care nu rezolvă niciodată nimic. În anul 2005 scriam un articol care purta titlul „Noul Messia". Exageram, bineînţeles, dar şapte ani mai târziu iată-ne întrebând fără ruşine: „Este Lionel Messi cel mai bun fotbalist din istorie?". „Să-l vezi o dată-n viaţă pe Messi... Merită!"

Mircea Lucescu a jucat împotriva lui Pelé la Mondialul din Mexic '70. Apoi, pe când antrena în prima ligă italiană, la începutul anilor '90, l-a înfruntat pe teribilul Maradona. Atunci, „El Pibe d'Oro" era la vârful carierei sale fotbalistice, la Napoli. În 2011, Şahtior Doneţk, echipa antrenată de Mircea Lucescu, s-a lovit de Barcelona lui Messi, în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Între toate vocile din aceste pagini, tot el, nea Mircea, este cel mai îndreptăţit să vorbească. I-a cunoscut pe toţi, îi ştie, a schimbat cu ei tricouri şi vorbe.

„Da, cu Pelé am schimbat tricoul după meciul România - Brazilia, de la Mondialul din 1970". Dar nu din acest motiv crede nea Mircea că Pelé este cel mai mare fotbalist din istorie. Ci pentru că „a fost singurul jucător complet. Avea tot, lovea la fel de bine cu ambele picioare, avea joc de cap, disponibilitate de efort. Dar a-l compara pe Pelé cu Messi sau chiar cu Maradona este greşit.  Fotbalul din 1970 nu mai seamănă cu cel din anii '90 şi, cu atât mai puţin, cu cel de acum".

Dar Maradona, cum era Maradona? „Maradona avea o intuiţie tactică senzaţională. Inventa totul din nimic. Când el juca la Napoli şi eu antrenam în Italia, era moda marcajului om la om. Dar el era foarte greu de deposedat de un singur fundaş, aşa că trebuia să dublez mereu cu un apărător în zona lui. Mereu făceam aşa. Însă, însă... lui Maradona i-ar fi fost foarte greu să joace în fotbalul de astăzi, la modul la care juca el în anii '80-'90. Spaţiile erau mult mai mari. Era mult mai uşor pe vremea aceea să câştigi un titlu mondial. Mult mai uşor."

Centimetrul şi decizia

Barcelona este o echipă uriaşă. Mircea Lucescu a aflat-o pe pielea lui, anul trecut, când echipa catalană a învins Şahtiorul în Liga Campionilor cu un scor general de 6-1. Şi chiar dacă a marcat o singură dată în acea dublă, tot Messi a fost artizanul. „Messi ia decizii cu fiecare centimetru cu care înaintează. Dar îi lipseşte un titlu mondial cu echipa naţională a Argentinei. Dacă va reuşi asta, el va fi, în istoria fotbalului, peste Maradona". Apoi, mai spune Lucescu, viitorul micului Leo este luminos. „Messi e un exemplu pentru copii. La el va interveni la un moment dat o uzură fizică. Dar, aşa cum e, el va rezista mult timp pentru că se accidentează foarte greu şi ştie cum să-şi conducă viaţa."

Mircea Lucescu va rămâne la Doneţk. El are meci în acest sfârşit de săptămână cu Vorskla Poltava, în campionatul Ucrainei. Nu va fi pe „Arena Naţională", dar în seara de 11 august, la treisprezece ani de la eclipsa totală de soare din 1999, gândul lui va traversa cartierul bucureştean Muncii. „Messi poate să umple un stadion. Aşa era şi Sergen, pe când antrenam la Beşiktaş. Ei când intră pe teren nu-şi bat joc de oameni. Meciul ăsta, cu un stadion Naţional plin, va fi un mare succes pentru fotbalul nostru. Să-l vezi o dată-n viaţă pe Messi... Merită!"

Timbrul gros al lui Pelé: „Filho de puta"

De la Mondialul din Mexic  '70, Cornel Dinu a rămas cu amintirile. Le-a scris pe toate în cartea autobiografică „Zâmbind din iarbă". Era vremea jambierelor de lână şi a tricourilor de bumbac, care se lungeau ca nişte robe transpirate după meciurile din vipia Guadalajarei.

Despre Pelé şi partida pierdută de România în faţa Braziliei (2-3), „Procurorul" a scris: „Eu şi Liţă Dumitru ne-am cam luat în deposedări şi chiar vorbe cu Pelé. Cu timbrul său gros , nu ne scotea din... «filho de puta»!

N-are sens să mai traduc. Dar l-am şi prins în colţul nostru de 16 metri, într-o încercare de pressing agresiv şi i-am întors mingea, cu călcâiul, printre picioare. Există secvenţa şi, recunosc, a fost doar o formă de teribilism. Doar atât".

Meciul, pe Digi sport şi Realitatea

Meciul Dinamo-FC Barcelona se desfăşoară sâmbăta aceasta pe „Arena Naţională", începând cu ora 20.15. Partida va fi transmisă în direct de Digi Sport şi Realitatea TV.

Performanţele celor trei „monştri sacri" ai fotbalului mondial

Pelé (Brazilia)
- A câştigat trei Cupe Mondiale: 1958, 1962, 1970
- FIFA l-a desemnat jucătorul secolului XX, la egalitate cu Maradona
- A marcat 1.282 de goluri în întreaga carieră, record neegalat.

Maradona (Argentina)
- A câştigat o Cupă Mondială, în 1986, şi a pierdut o finală, în 1990
- FIFA l-a desemnat jucătorul secolului XX, la egalitate cu Pele
- A câştigat două titluri de campion în Serie A şi Cupa UEFA, cu Napoli

Messi (Argentina)
- A câştigat trei „Baloane de Aur" consecutiv, în 2009, 2010 şi 2011
- A câştigat de trei ori Liga Campionilor cu Barcelona, în 2006, 2009, 2011
- A câştigat 19 trofee cu naţionala Argentinei şi cu Barcelona.

„Apariţia lui Messi e ca un soare pe un cer înnorat"

În lumea cititorilor, lucrurile acestea se cunosc: Ovidiu Ioaniţoaia e cu Maradona, cum cu Maradona a fost şi Ioan Chirilă. Dacă ar trebui să facă un clasament, deşi nu ar face, cum niciun profesionist în ale fotbalului, de fapt, nu face, Traian Ungureanu ar alege altfel - sus, sus de tot, l-ar aşeza pe Di Stefano, iar Radu Paraschivescu nu ar uita numele Johann Cruyff.

Nu sunt puţine deceniile de când Radu Cosaşu scrie cronică de sport. Bineînţeles, şi Radu Cosaşu s-a îndrăgostit de Lionel Messi. Pentru el a înfiinţat acest adjectiv de care nu se mai poate face abstracţie: „amessitor". Retras - sperăm că nu pentru totdeauna! - din gazetărie, Ion Cupen rămâne acelaşi sentimental care nu se fereşte să-şi îmbrace fotbaliştii în metafore. „Şi Maradona, şi Messi fac parte din constelaţia fotbalului mondial. Ei sunt doi aştri pe acelaşi cer. Se supun unei legi implacabile. Maradona i-a luat locul uriaşului Pelé, Messi l-a înlocuit pe magnificul Maradona. Personal, sunt fan Messi. Mă subjugă nu numai cu fotbalul uriaş pe care-l joacă, dar şi cu zâmbetul său diafan, de copil minune. În aceeaşi echipă, Maradona şi Messi ar fi fost incompatibili. Maradona era un tupeist nemaipomenit, iar Messi e un înger. Cred că Leo l-ar fi dominat, cu toate calităţile lui, pe Diego."

L-am întrebat pe Ion Cupen dacă fotbalul pierde atunci când un stadion se umple pentru un singur fotbalist. Nu, a spus el, fotbalul câştigă.  „E normal să fie aşa, pentru că Messi e un fenomen, are şi calităţi umane, îl iubeşti fără să vrei. Pe fondul fotbalului nostru mediocru şi rănit, apariţia lui Messi e ca un soare pe un cer înnorat."

Când va apune acest soare? Cupen spune că o să apună când vrea el. „Având în vedere că are o viaţă sportivă exemplară şi că e respectat, nimeni nu îndrăzneşte să-l  scoată din joc. El va apune când va vrea el. Probabil, după 30 de ani. Mai e timp."

Cristian Ţopescu ţine cu... Real Madrid

Când l-am sunat pe Cristian Ţopescu, comentatorul se gândea mai mult la un eveniment din viaţa personală. Fiul său cel mic, Sebastian, urma să împlinească 14 ani şi să primească prima carte de identitate.  Dinamo-Barcelona? „Un amical de lux, dar doar un amical". Comentatorul nu a uitat să precizeze că îşi doreşte înainte de toate să avem parte de fair-play. Nu zâmbiţi! Ţopescu este unul dintre puţinii din România care chiar crede în ce spune şi respectă ceea ce a promis. În 1994, când fotbalistul columbian Escobar a fost ucis după un autogol la Mondialul din Statele Unite ale Americii, Ţopescu a declarat că renunţă să mai comenteze fotbal. Şi iată că sunt 18 ani de atunci, iar cuvântul e cuvânt.

Cristian Ţopescu abia dacă mai merge pe stadioane, meciul Dinamo-Barcelona îl va vedea la televizor. Oricum, să ştiţi că ţine cu Real Madrid, deşi după un meci Dinamo-Real Madrid a avut necazuri. „Din patriotism, mi-am permis atunci să laud victoria lui Dinamo, care însă nu reuşise să se califice. Am fost suspendat.

Acum, comentatorii pot spune orice." Fireşte, nu poate să facă un clasament între Pelé, Maradona şi Messi, şi nici nu crede că e bine ca acest clasament să fie făcut. Şi-a amintit cum pe vremuri, în redacţia ziarului „Sportul", Vania Chirilă şi Eftimie Ionescu dezbăteau toată ziua, primul zicea Maradona, al doilea zicea Pelé, şi tot aşa, ba cu Maradona, ba cu Pelé, până când nu ajungeau la niciun acord.  Cum e să fii tatăl unui fiu de 14 ani, acum în epoca lui Messi? Cristian Ţopescu spune că are noroc. Lui Sebastian - moştenire de familie -  îi place mai mult echitaţia.

„Învăţăminte pentru meciul oficial cu Chiajna"

Scriitorul Adrian Georgescu, ziarist de sport de două decenii, binecunoscut pentru pamfletul său neiertător, râde de noi când aude ce vrem să aflăm. Meciul Dinamo-Barcelona? „Întotdeauna am susţinut că adevăratul obiectiv al fotbalului românesc trebuie să fie meciurile amicale. Acestea nu numai că nu sufocă prin miza lor şi nu aduc dezamăgirea unei necalificări, dar au şi atuul eficienţei economice. Decât să investim milioane în a construi echipe care să ajungă să joace meciuri oficiale împotriva Barcelonei în Champions League, mai bine închiriem din când în când adversari valoroşi ca pe un frac cu reverele bătute-n diamante.

Până la urmă, utilitatea acestui amical va fi dată de ceea ce vom pricepe din el şi am încredere că băieţii noştri, încleştaţi în lupta din minutul 92 pentru tricoul lui Messi, vor trage multe învăţăminte folositoare pentru meciul oficial cu Concordia Chiajna. În dorinţa de a gonfla acest eveniment, uităm că şi Orient-Expresul opreşte uneori prin halte neluminate, atunci când situaţia o cere.


Nu vom fi făcut însă nimic dacă acest proiect comercial-umanitar, «Vezi vedeta cu ochii tăi», nu va continua, prin aducerea la Bucureşti a naţionalei de baschet americane, a selecţionatei de rugby neozeelandeze şi, dacă se poate, a nepotului lui Elvis". Pelé, Maradona, Messi? Glumiţi! Adrian Georgescu îl preferă pe Cristi Pulhac şi dacă formatul acestui ziar ne-ar permite, am pune aici un zâmbet. „Niciunul dintre ei, idolul meu rămâne Pulhac, cu el voi rămâne şi după scurtul popas extraterestru. Cei trei sunt într-o zonă atât de înaltă a perfomanţei şi a expresivităţii, încât nu pot fi comparaţi între ei. E aproape ca şi cum ai întreba: «Cine e mai tare: Tatăl, Fiul sau Sfântul Duh?»".

„Messi este produsul medicinei moderne"

Poetul Florin Iaru este dinamovist la bază, însă îi este ruşine de acest amănunt biografic. S-a îndrăgostit de Dinamo pe când avea trei 3 ani şi a rupt-o cu „câinii" la începutul anilor '90. Cum moare pasiunea unui poet pentru o echipă de fotbal? Procesul nu diferă - spune Florin - de felul în care un bărbat renunţă la o femeie: „Dacă îţi calcă strâmb o dată, de două ori, de trei ori, o părăseşti, ce naiba să faci?!". A călcat Dinamo strâmb?, întrebăm. „Oho!", ni se răspunde. Cât despre Barcelona, Iaru spune simplu, însă cuprinzător, că este o echipă „pur şi simplu minunată".

E curios şi el, ca noi toţi, să vadă cum o să se descurce acum fără Pep Guradiola pe bancă. „E greu când sunt atâtea orgolii, cum sunt la marii fotbalişti câteodată, să ţii o echipă unită." Îl bănuieşte pe Guardiola de „o inteligenţă superioară", apoi se întoarce brusc la anii '70 - ah, anii '70! - „Tu ştii că fraţii Nunweiller nu îi pasau lui Dobrin, fiindcă aveau ciudă pe «Gâscan»?! D-asta zic: e minunat că fotbaliştii de la Barcelona sunt prieteni între ei".

Dar oricum, trebuie să ştim că fotbaliştii din anii aceia nu avea o viaţă prea grozavă, aşa, întotdeauna prin cantonamente „de nu ştiau săracii decât să joace rummy şi să sară gardul la curve, mereu cu Securitatea după ei, îngrozitor, îngrozitor!". Pelé, Maradona, Messi? Vorbind despre Pelé, Iaru rosteşte, cunoscător, expresia „folha seca" şi evocă „amintirea extraordinară pe care ne-a lăsat-o tuturor celor care am văzut Mondialul din '70". Maradona - mare talent, dar şi mare puşlama. Dar, asta e sigur, „fiecare talent are o caracteristică a lui" - fiecare e cel mai mare privit dintr-un anumit unghi. Ar fi fost mai bun Messi decât Pelé şi Maradona, dacă jucau în aceeaşi epocă?

Florin Iaru rămâne lucid: „Acum 30 de ani, Messi nici nu ar fi existat! Să nu uităm că el este un fotbalist creat în laboratorul Barcelonei, că a luat hormoni de creştere şi că toată medicina de acum l-a ajutat să ajungă la înălţimea pe care o are. Putem spune că este produsul medicinei moderne, acum treizeci de ani ar fi rămas la 1,55 metri, ar fi fost un mare mingicar, dar nu ar fi avut deloc forţă, deci nu se pot face comparaţii. Rămâne un fotbalist de indiscutabil geniu. E o plăcere să îl vezi!". Totuşi, poetul nu va merge să îl vadă pe stadion - gata cu stadioanele! - poate că nici la televizor nu se va uita, nu s-a hotărât încă. Ce aşteptări are? „Ce aşteptări să am? Să nu ia Dinamo mai mult de cinci goluri, cum am citit în ziar că e o clauză."

Florin Iaru nu face clasamente între fotbalişti, e ca şi cum ar face clasamente între poeţi, o prostie, să recunoaştem! Recunoaştem. Afirmaţia următoare nu este o poezie, deşi ar putea să fie: „Îmi place Cruyff dimineaţa, Maradona la prânz, Pelé, seara, Messi dimineaţa următoare, cum am chef".

Drumul spre glorie

Chinuit de probleme medicale încă de la 10 ani, argentinianul Lionel Messi (25 de ani) a fost ochit de FC Barcelona, care a făcut din el poate cel mai bun fotbalist din toate timpurile.

Povestea lui Lionel Andrés Messi a început în anii '90, când micuţul începuse să bată mingea pe străduţele din Rosario.

Citeşte povestea lui Lionel Andrés Messi în Adevărul de Weekend. Îl găsiţi vineri la tarabe.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite