Oktoberfest în luna mai!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valuri de bere au curs la Dortmund după ce Borussia a devenit pentru a şaptea oară campioană a Germaniei. Borussia a triumfat în Bundesliga cu un antrenor necunoscut şi cu cel mai tânăr lot de jucători dintre toate combatantele.

Aproximativ 400.000 de cereri de bilete au avut cei de la Borussia pentru meciul din ultima etapă a campionatului Germaniei. Din fericire pentru suflarea galben-neagră, startul la petrecere a fost dat cu două săptămâni mai devreme, după un 2-0 cu Nürnberg, coroborat cu eşecul lui Bayer Leverkusen la Köln. Ce a urmat la Dortmund a fost o adevărată nebunie: o noapte albă, udată din belşug cu bere, care a marcat întoarcerea Borussiei în topul fotbalului german după ani buni de absenţă (ultimul titlu a fost cucerit în 2002). Şi, de ce nu, printre marile echipe ale continentului, Borussia fiind campioana Europei din 1997.

Stagiunea 2010-2011 din Bundesliga a fost, de fapt, o cursă solitară a galben-negrilor. Într-un campionat de obicei echilibrat, Borussia a strâns 22 de victorii şi 6 egaluri în 32 de etape, făcându-i pe nemţi să vorbească despre „Fenomenul din Dortmund". „Nu pot să cred că am câştigat campionatul cu două etape înainte de final", a spus Jürgen Klopp (43 de ani), aflat la primul mare succes al carierei. Antrenorul Borussiei ştia că luase faţa marilor favorite Bayern München, Schalke, Bremen şi Hamburg, cluburi cu bugete mult superioare.

A fost succesul unui proiect bazat pe tinereţe, cu jucători dornici de ascensiune aduşi din toate colţurile lumii. Vom mai auzi cu siguranţă de japonezul Kagawa, de turcul Şahin, de paraguayanul Barrios, de nemţii Gosskreutz, Hummels şi Bender. Peste toţi aceştia a strălucit însă „bijuteria" Mario Götze (18 ani), viitorul star al naţionalei Germaniei. Mulţi vor pleca, probabil, de la Dortmund, dar Borussia va continua să uimească în Bundesliga şi în Liga Campionilor. Pentru că are personalitate, un stil de joc bine definit şi o mentalitate de câştigătoare. Lucruri care nu se pot cumpăra.

În 2005, Borussia a fost la un pas de faliment din cauza datoriilor imense.

Despre Borussia

- 131 de milioane de euro este cota de piaţă totală a jucătorilor din lot, mult sub celelalte pretendente la titlu din Germania.
- Galben-negrii au cea mai scăzută medie de vârstă din Bundesliga, puţin sub 24 de ani.
- Borussia Dortmund are cea mai mare medie de spectatori din Europa la meciurile de acasă. Stadionul „Iduna Park" este plin de fiecare dată, având o capacitate de 77.000 de locuri.
- Cel mai bine cotat fotbalist al Borussiei este mijlocaşul turc Nuri Şahin (actualmente accidentat) care la 22 de ani are o cotă de piaţă de 16 milioane de euro.
- A fost eliminată atât din Cupa Germaniei (de Kickers Offenbach, echipă de liga a treia), cât şi din Liga Europa (locul trei într-o grupă cu Paris S.G, FC Sevilla şi Karpaty Lvov).
- Golgheterul echipei în acest sezon a fost atacantul paraguayan Lucas Barrios, cu 18 reuşite în toate competiţiile.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite