Ion Niculae şi Ion Lazăr: fermierul şi tinichigiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea patronilor echipelor din Liga I s-a îmbogăţit în această vară cu două noi personaje. Ion Niculae, de la Astra, şi Ion Lazăr, de la Internaţional Curtea de Argeş, completează un tablou pestriţ.

Mai citeşte şi:

Ion Moldovan va rămâne la Astra Ploieşti
Piteşti: FC Internaţional, în drum spre Liga I

Ion Niculae
(55 de ani) are un trecut dubios. Înainte de Revoluţie a activat în America de Sud ca agent comercial de import-export.

După 1990 a avut o ascensiune fulminantă, dar în aceeaşi măsură controversată, în afaceri, fiind implicat în nenumărate scandaluri, precum cel al privatizării Societăţii Naţionale de Tutun.

Niculae controlează pachetul majoritar al Interagro SA, companie privată cu capital mixt româno-britanic, care desfăşoară afaceri în diverse domenii, de la agricultură, îngrăşăminte chimice, vinicultură, imobiliare până la turism şi sport.

Deşi locuieşte în Bucureşti, Ion Niculae este considerat stăpânul Teleormanului, judeţ în care a acaparat peste 50.000 de hectare agricole.  El controlează în totalitate oraşul Zimnicea, unde şi-a construit o casă pe un teren de 8.000 de metri pătraţi, cu ieşire la Dunăre.  Niculae a devenit proprietarul formaţiei Astra, după ce a cumpărat rafinăria ploieşteană în 1998.

În plan fotbalistic, Niculae este considerat un patron destul de detaşat de fotbal, dar în acelaşi timp un tip influenţabil. E de notorietate şi apropierea sa de clubul Dinamo, fiind văzut des la oficiala din Ştefan cel Mare.

De altfel, mâna sa dreaptă în fotbal este Petre Buduru, managerul sportiv al „câinilor”, cel care a dus o întreagă „haită” la Ploieşti, începând cu antrenorul Ion Moldovan, secunzii Ursu şi Niţu şi fotbaliştii Alexe, Lemnaru, Crăciun sau Păun. Avere estimată: 600 de milioane de euro.

Ion Lazăr (49 de ani), poreclit „Benone“, se vrea un patron modest. Recunoaşte fără jenă că are numai 10 clase şi o profesională, iar la început s-a ocupat cu comerţul de fructe.

image

Ion Lazăr, un personaj descurcăreţ în afaceri şi în fotbal 



A plecat în armată ca să îşi ia carnet auto, iar după Revoluţie a devenit specia­list în maşini. Era un bun tinichigiu şi aducea maşini vechi din Ungaria, pe care le repara şi le vindea.

Treptat s-a extins şi în afacerile cu piese auto, pe care le procura din Germania. Apoi a trecut la caroserii de camioane ruginite şi s-a extins.

În primul an de afaceri mai profitabil a scos 850.000 de mărci şi atunci s-a decis să cumpere camioane pentru transport de mărfuri. Acum, Internaţional Lazăr Company, al cărei patron este, e una dintre cele mai importante firme de transport.

Are 400 de camioane şi efectuează transporturi în ţară, în toată Europa, dar şi în Rusia, Maroc şi Iran. Dincolo de transporturi, Lazăr are afaceri şi în imobiliare, servicii şi în industria petrolieră.

Ca om de fotbal, Benone Lazăr e socotit un patron extrem de pasionat şi exigent, chiar şi cu fiul său, Cătălin, care joacă mijlocaş la echipă. A fost implicat şi la Dacia Mioveni, dar a plecat din cauza lui Gigi Neţoiu, care voia să-şi satisfacă interesele cu jucătorii săi şi a avut ambiţia de a promova cu Internaţional Curtea de Argeş.

Gurile rele spun că Lazăr a fost ajutat de FRF cu arbitraje, un rol important avându-l Dumitru Costin, preşedintele BNS, şi fost oficial al grupării argeşene. Avere: 60 de milioane de euro.

Ceilalţi nouă meseriaşi din prima ligă

Gigi Becali (Steaua) - Înainte de 1989, Becali lucra ca lăcătuş-mecanic la ICCE Băneasa. S-a îmbogăţit din afaceri cu terenuri, dar e puternic afectat de recesiunea economică. Avere: 400 de milioane de euro.

UTC-ISTUL

George Copos (Rapid) - E absolvent de ASE şi a lucrat în turism pe vremea UTC-ului. În 1990 s-a privatizat şi a deschis prima cofetărie, A făcut avere însă din importul produselor Samsung, lanţul de cofetării ANA, dar şi din turism, Copos controlând la ora actuală şapte hoteluri. Avere: 300 de milioane de euro.

ARBITRUL

Adrian Porumboiu (FC Vaslui) - A jucat fotbal la juniori şi la tineret la FC Argeş şi în echipa mare a Viitorului Vaslui. De profesie e economist, iar din 1976 până în 1997 a fost arbitru, după 1999 dedicându-se afacerilor. Porumboiu a făcut bani din agricultură. Avere: 280 de milioane de euro.

MECANICUL

Marian Iancu (FC Timişoara) - Patronul timişorenilor a fost mecanic auto şi lucra la un service din Bucureşti, unde câştiga într-o zi cât luau alţii într-o lună. Ulterior, a intrat în afaceri, urcând treaptă cu treaptă şi ajungând preşedinte la Balkan Petroleum. Avere: 50 de milioane de euro.

OSPĂTARUL

image

Adrian Mititelu (Universitatea Craiova) - A plecat de la coada vacii, din satul Booveni, aflat la 30 de kilometri de Craiova. A lucrat ca ospatar în cârciumile craiovene şi a cărat prune cu Dacia împreună cu Dinel Staicu. S-a îmbogăţit după ce a pus mâna pe câteva zeci de hectare de teren intravilan aflat de-a lungul drumului european 70, în zona de vest a Craiovei. Avere: 50 de milioane de euro.

Muncitorul

Dumitru Bucşaru (Unirea Urziceni) - Patronul campioanei lucra ca meseriaş la un atelier de schele metalice din Urziceni şi imediat după Revoluţie a cumpărat CAP-ul din localitate. A făcut avere din afaceri cu statul, dar şi din imobiliare. Avere: 150 de milioane de euro.

VÂNZĂTORUL

Cornel Penescu (FC Argeş) - Patronul piteştenilor merge în copilărie cu vacile, iar în 1991 a început să vândă sucuri şi tigări de contrabandă pe o tarabă improvizată, împreună cu fratele său mai mare, Ilie. În câţiva ani, cei doi au început să pună bazele imperiului PIC,care are activităţi în diverse domenii. Avere: 250 de milioane de euro.

CONSTRUCTORUL

Arpad Paszkany (CFR Cluj) - Fiu al unui sas cu firmă de construcţii în Germania, Arpad Paszkany a abandonat Facultatea de Construcţii, în anul trei, şi a plecat la tatăl său pentru a se dedica afacerilor. De la micile afaceri cu piese auto şi parfumuri a ajuns, brusc, milionar în euro, din afaceri imobiliare. Avere: 60 de milioane de euro.

MAISTRUL

Ioan Neculaie (FC Braşov) - Înainte de Revoluţie, avea salariu de 3.600 de lei de la ICRAL şi stătea cu chirie. A început cu o firmă care avea cinci angajaţi şi a ajuns patronul grupului Prescon, profilat pe producţia de materiale de construcţie şi pe construcţii civile şi industriale. Avere: 300 de milioane de euro.

Averi preluate din topul „Adevărul 500 miliardari“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite