Ne luptăm cu turcii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne luptăm cu turcii!
Ne luptăm cu turcii!

„Dublele“ Steaua – Fenerbahçe şi Galatasaray – Dinamo ne vor arăta dacă supremaţia de altădată a românilor în faţa fotbalului turcesc mai e de actualitate. Bugetul echipelor nu e de partea noastră. Pe vremuri, turcii erau „ciuca bătăilor“. Raportul de forţe s-a echilibrat între timp, iar partidele de joi se anunţă superechilibrate.

La fel ca Steaua şi Dinamo, Fenerbahçe şi Galatasaray au cei mai mulţi suporteri din Turcia. Clubul de pe partea asiatică a Istanbulului conduce în acest top, fiind adoptat de la înfiinţare de „clasa muncitorească”. În acest moment, se vorbeşte de circa 25 de milioane de suporteri turci care ţin cu Fener. În schimb, Galatasaray era la începuturi echipa „aristocraţilor” şi, chiar dacă între timp, a atras simpatia maselor, rămâne pe locul doi, cu circa 20 de milioane de fani. La noi, Steaua a fost creditată cu 44% din preferinţele suporterilor, conform ultimului sondaj, în vreme ce Dinamo a strâns 16  procente.

Două performanţe internaţionale

Fenerbahçe şi Galatasaray îşi împart supremaţia în Turcia în privinţa titlurilor interne, cu câte 17 campionate. Diferenţa e făcută de cupe. Galata a luat de 14 ori Cupa Turciei, în vreme ce Fenerbahçe doar 4.

La noi, Steaua conduce cu 23 de titluri în faţa celor 18 campionate ale lui Dinamo. Pe plan extern, domină performanţa Stelei din 1986, în vreme ce Galata lui Hagi şi Gică Popescu a câştigat Cupa UEFA în sezonul 1999-2000. 

Investesc infinit mai mult ca noi

La bugete, turcii ne dau clasă. Fenerbahçe cheltuieşte anual zeci de milioane de euro în transferuri şi în salariile jucătorilor. Doar brazilienii Roberto Carlos şi Alex câştigă împreună 6 milioane de euro, aproape cât bugetul „de criză” al Stelei. Nici între Galata şi Dinamo nu există termen de comparaţie. Vedetele turcilor, Kewell, Elano şi Milan Baros câştigă în jur de 2,5 milioane de euro anual, în vreme ce bugetul lui Dinamo nu sare de 7 milioane de euro.

Ion marin contra frank Rijkaard

Turcii au investit serios şi în antrenori. Banca Galatei este ocupată în acest moment de Frank Rijkaard, fost câştigător al al Ligii Campionilor cu Barcelona. Comparaţia cu Ion Marin, a cărei principală performanţă este un titlu cu Dinamo, nu e în avantajul lui „Săpăligă”.

În partea cealaltă, germanul de pe banca lui Fenerbahçe, Christoph Daum se poate lăuda cu trei titluri în Turcia. La un moment dat, germanii i-au oferit funcţia de selecţioner, însă Daum, acuzat că prizează cocaină, a căzut testul antidoping, după care a recunoscut: „Da, am fumat cocaină, însă nu sunt dependent”. Mihai Stoichiţă are în palmares un titlu cu Steaua, unul în Moldova cu Şerif şi unul în Armenia cu Pyunik Erevan. 

Românii le-au crescut nivelul turcilor

Investiţiile masive le-au permis turcilor să pună mâna pe cei mai buni jucători şi antrenori români, respectiv Hagi, Mircea Lucescu sau Gică Popescu. Aceştia i-au împins pe turci spre performanţe internaţionale de neconceput în trecut. În acest moment, ziariştii de la malul Bosforului vorbesc de o posibilă instalare a lui Il Luce pe banca tehnică a naţionalei şi de un transfer al lui Adrian Mutu la Fenerbahçe în intersezon.

De-a lungul timpului la Febnerbahce au jucat trei români (Datcu, V. Moldovan, S. Ilie), în vreme ce la Galatasaray au evoluat Rotariu, Ad. Ilie, Hagi, Filipescu, Gică Popescu, Luţu, R. Niculescu, Tamaş, Bratu şi Ov.Petre.

Jocurile de mâine ale echipelor româneşti

- Steaua – Fenerbahçe, ora 20.00, Pro TV

- Sparta Praga – CFR Cluj, ora 20.00, Sport.ro

- Galatasaray – Dinamo, ora 22.05, Pro TV

- Timişoara – Anderlecht, ora 22.05, Sport.ro

- Rezumat Liga Europa, ora 00.00, Pro TV

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite