Mutu, obligat să achite 17 milioane de euro !

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mutu, obligat  să achite  17 milioane de euro !
Mutu, obligat să achite 17 milioane de euro !

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a menţinut decizia FIFA prin care românul trebuie să plătească 17.173.990 de euro clubului Chelsea Londra.Adrian Mutu a ajuns în cel mai dificil moment al carierei sale de fotbalist, care s-ar putea încheia mai devreme decât era aşteptat.

Cocaina dăunează grav... de Grigore Cartianu

Mai citeşte şi:

Cristian Sârbu: Au vrut să dea un exemplu pentru că este vorba de  un român

Paoli Filippo: “Afacerile mele cu Mutu vor merge înainte ca şi până acum”

adevarul.it - Ce spun cititorii italieni despre cazul Mutu

adevarul.it- ”Sentința dată de FIFA nu îmi afectează afacerile cu Mutu”

adevarul.it: Reacțiile presei italiene în privința deciziei TAS 

Află pe www.adevarul.it cum a ajuns Mutu în Italia

Cazul „Cocaina“ îl urmăreşte pe internaţionalul român Adrian Mutu, nevoit să plătească pentru greşelile din trecut. Mai exact pentru perioada petrecută la Londra, atunci când a căzut în patima drogurilor. 17.173.990 de euro trebuie să plătească Mutu.

Suma a fost calculată de FIFA în urmă cu un an drept despăgubire pentru încheierea prematură, la solicitarea britanicilor, a contractului dintre Chelsea şi Adrian Mutu. „Briliantul“ îşi pusese toate speranţele în Tribunalul de Arbitraj Sportiv, însă forul de la Lausanne a respins ieri apelul românului.

Mutu: „De unde să iau banii?“

Pe plan sportiv, decizia este definitivă, cazul urmând să se mute, mai mult ca sigur, în instanţele civile. Vestea de la Lausanne a picat ca un trăsnet peste Adi Mutu, aflat cu Fiorentina în perioada de pregătire.

De altfel, la antrenamentul de ieri, românul a fost vădit afectat, „negru de supărare“, aşa cum au scris jurnaliştii italieni, deşi colegii şi oficialii „viola“ au încercat să-l consoleze. La finalul antrenamentului, „Fenomenul“ a părăsit supărat stadionul în maşina patronului echipei, Andrea Della Valle.

Cum i se pot lua banii lui Mutu

„Dacă trebuie să plătesc, nu ştiu de unde voi scoate banii!“, spunea Mutu cu câteva zile în urmă, anticipând decizia nefavorabilă a judecătorilor de la TAS.Pentru a începe recuperarea celor 17 milioane de euro de la internaţionalul român, Chelsea Londra trebuie să obţină mai întâi un titlu executoriu de la organele fiscale competente. Apoi, Adrian Mutu ar putea fi somat să-şi achite „datoria“ pe mai multe căi:

1 Sechestru pe bunurile proprii, urmat de executarea silită şi scoaterea acestora la licitaţii.

2  Poprire pe conturile bancare aflate la vedere, care ar putea fi „golite“ în totalitate.

3 Poprire pe salariul de la Fiorentina (2,7 milioane de euro), din care, lunar, un anumit procent stabilit de legislaţia italiană va ajunge în contul lui Chelsea.

Primul pas: apel la Tribunalul Federal Elveţian

„Este o decizie nedreaptă. Vom face apel la Tribunalul Federal Elveţian“, a declarat Michele Colucci, unul dintre avocaţii lui Mutu. Este o necunoscută însă poziţia pe care o va adopta fotbalistul dacă decizia TAS va fi menţinută de Tribunalul Federal Elveţian. Iată care ar fi variantele:

1 Va ataca decizia în instanţele civile, caz în care riscă o suspendare din partea FIFA pentru nerespectarea hotărârilor luate de forurile sportive.

2 Îşi întrerupe activitatea sportivă, caz în care Chelsea va fi nevoită să deschidă un alt proces civil. „Dacă se lasă de fotbal, Chelsea ia praful de pe tobă“, a spus impresarul Victor Becali.

3 Se supune deciziei, va începe să plătească o parte din bani, iar la finalul carierei va deschide un proces civil.

4 Va negocia cu Chelsea diminuarea sumei, englezii fiind conştienţi că procesul ar dura mai mulţi ani.

Sancţiune fără precedent

Cele 17 milioane de euro solicitate de Chelsea reprezintă un precedent periculos pentru lumea fotbalului. De asemenea, Mutu se poate „lăuda“ cu faptul că deţine prima poziţie într-o ierarhie bazată pe valoarea despăgubirilor impuse fotbaliştilor. Până acum, topul era dominat de Matuzalem, cu 12 milioane de euro datorate lui Şahtior, şi de Ariel Ortega, pus să achite 11 milioane de dolari turcilor de la Fenerbahce.

Îşi pierde toată averea?

image

Mutu (dreapta) nu vrea să plece de la Fiorentina



După căsătoria cu Consuelo, Mutu s-a făcut băiat de casă. El a început să-şi aleagă mai bine prietenii şi să investească în diverse activităţi comerciale.

Astfel, „Briliantul“ a devenit acţionar la firma de îmbrăcăminte Souvenir Clubbing, la vinul care îi poartă şi numele, „Dieci di Mutu“, dar şi la uleiul „Il Dieci“. El şi-a clădit un adevărat imperiu la Florenţa, acolo unde a devenit extrem de iubit de către susţinătorii echipei Fiorentina. Datorită afacerilor pe care le deţine în zona oraşului Firenze, fotbalistul nici nu a dorit să plece de la echipă, refuzând oferte mult mai avantajoase.

Cu toate astea, suma solicitată de cei de la Chelsea l-ar duce în sapă de lemn pe fostul jucător de pe „Stamford Bridge“, care chiar dacă şi-ar vinde toate proprietăţile de până acum, nu ar putea plăti datoria.Considerat cel mai în formă fotbalist român al momentului, Mutu (30 de ani) are trei copii, din care doi sunt făcuţi cu actuala soţie Consuelo. Primul urmaş, Mario, este din relaţia pe care a avut-o cu Alexandra, prima nevastă.

Cum datoria pe care trebuie să o plătească londonezilor este de peste 17.000.000 de euro, iar averea estimată a fotbalistului se învârte în jurul sumei de 13.000.000 de euro, rezultă un minus de patru milioane de euro, care nu se ştie în ce fel va fi achitat.

Salvarea poate veni de la socru

Leonardo Berrido (70 de ani), socrul lui Adrian Mutu, este un influent om de afaceri în Republica Dominicană. El a fost acuzat că şi-a ucis prima soţie în stradă, în 1981, pe motiv că a fost înşelat. În vara lui 2008, cu doar câteva zile înainte de a-şi încheia mandatul de manager general al Băncii Naţionale pentru Locuinţe, a modificat un articol din regulamentul intern, prin care şi-a asigurat o pensie lunară de 27.250 de euro.

image



Chetă pentru Mutu

Căpitanul Fiorentinei, Dario Dainelli, a spus ieri că întreaga echipă va strânge bani pentru a-l ajuta pe Mutu să-şi plătească amenda. Altfel, la antrenamentul de aseară, aproximativ 200 de suporteri ai Fiorentinei s-au prezentat la baza de pregătire „San Piero Sieve“ pentru a-l susţine pe român. „Vai Adrian, grande Adrian!“, au fost scandările fanilor. Sprijinul acestora a fost resimţit imediat de Mutu, care le-a mulţumit printr-un salut.Andrea Della Valle, preşedintele Fiorentinei, a spus: „Suntem alături de el, dar nu-i mărim salariul“.

17 milioane de euro înseamnă...

0,0026% din PIB-ul Republicii Dominicane.

Datoriile clubului Rapid în sezonul trecut.

Preţul la care a fost vândut combinatul Laminorul Brăila.

17% din bugetul Ministerului Turismului.

Salariul mediu al unui român pe 4.386 de ani.

283 de apartamente cumpărate prin programul „Prima Casă“.

Valoarea a 18.000 de prime de casare prin programul „Rabla“.

Valoarea bunurilor cumpărate de români pe internet în primele trei luni ale anului.

Investiţia în penitenciarul Pantelimon, cea mai modernă închisoare din ţară.

Cheltuielile pentru punerea în funcţiune a zece benzinării performante.

Cheltuielile anuale cu irigarea suprafeţelor agricole din România.

Profitul CEC în primele şase luni.

Tot scandalul a început de la povestea cu drogurile

image

La câteva clipe după ce a fost suspendat


Necazurile lui Mutu au început în urmă cu şase ani. Adică, la puţin timp după ce mijlocaşul a semnat un contract cu Chelsea Londra.

Iulie 2003 – Cu toate că fusese învestit căpitan la AC Parma (Italia), piteşteanul semnează cu Chelsea. Gruparea engleză plăteşte 15,8 milioane de lire sterline pentru transferul românului.

Septembrie 2004 – Mutu este depistat pozitiv (cocaină) la un test antidoping comandat de Chelsea.

29 octombrie 2004 – Federaţia Engleză de Fotbal îl suspendă pe român timp de şapte luni şi îl amendează cu 20.000 de lire sterline. Chelsea îl concediază pe Mutu.

12 ianuarie 2005 – Mutu semnează cu Juventus Torino, însă nu poate evolua timp de cinci luni, fiind suspendat.

7 mai 2008 – Camera pentru Rezolvarea Disputelor din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal decide ca Mutu să plătească fostului său club Chelsea despăgubiri în valoare totală de 17.173.990 de euro. Londonezii susţin că au înregistrat pierderi de 13 milioane de lire sterline în urma cazului Mutu.

Octombrie 2008 – Mutu a depus la Tribunalul de Arbitraj în Sport (TAS) un memoriu prin care cerea anularea deciziei FIFA.

7 mai 2009 – Memoriul depus la TAS de fotbalistul român este analizat de un complet format din preşedintele Luigi Fumagalli (Italia), Jean-Jacques Bertrand (Franţa) şi Dirk-Reiner Martens (Germania). Verdictul este amânat.

31 iulie 2009 – TAS respinge apelul, astfel că Mutu este obligat să plătească despăgubirile solicitate de Chelsea Londra.

image
image

Nu mi se pare corectă decizia TAS. Dacă tot l-au pedepsit ar fi trebuit să-i reţină doar banii câştigaţi cât a jucat la Chelsea.

image


Răzvan Lucescu
selecţioner România

image
image

De acum, fotbaliştii vor fi pândiţi atunci când beau sau fumează. Federaţia va încerca să-l ajute pe Mutu.

image


Mircea Sandu
preşedinte FRF

image
image

Adrian nu trebuie să plătească mâine nimic. Va urma un alt proces, în civil. S-a dat un exemplu pentru că el este român.

image


Cristian Sârbu
avocatul lui Mutu

image
image

Dacă rămânea alături de mine şi de Gică Popescu, nu se întâmpla asta.A ales altceva şi uitaţi unde a ajuns acum.

image


Victor Becali
ex-impresar Mutu

image
image

Englezilor nu le-a picat bine că Adi a ajuns mai întâi la Juventus şi apoi la Fiorentina, fără ca ei să primească vreun ban.

image


Cosmin Olăroiu
antrenor Al-Sadd Doha

image
image

Adi plăteşte acum pentru o greşeală a tinereţii. E un tip destul de tare, dar nu ştiu cum va reacţiona după această lovitură.

image


Ioan Andone
antrenor Al-Ahli Dubai

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite