Mulţumit dacă ar fi avut ce să vadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Michel Platini a fost, ieri, în vizită de lucru la stadionul „Lia Manoliu”, dar nu a văzut decât schiţe. Delegaţia UEFA venită la Bucureşti să inspecteze stadionul „Lia Manoliu”, nu prea a avut ce vedea. Şeful de la UEFA a privit în gol doar către o „fru­museţe” de fundaţie la tribuna I.

Se munceşte cu drag şi spor la „Naţional Arena”, aşa cum se va numi stadionul de 55.000 de locuri, noua mândrie a românilor. Nimic mai greşit. De acest lucru s-a convins şi Michel Platini, venit într-o scurtă vizită la Bucureşti. Totul avansează destul de lent.

După aproape un an de la debutul lucrărilor, constructorii se pot lăuda cu o fundaţie în dreptul tribunei I. De altfel, singurul lucru care sare în ochi. Se spune că programul într-o zi este de peste 10 ore şi că arena va fi gata în august 2010. În mod normal, peste două luni ar trebui să apară primele niveluri din cele şase proiectate, după cum au precizat responsabilii constructori.

Aceştia au dat asigurări că nu există niciun fel de întârzieri şi că stadionul va fi predat la termenul stabilit.

Sandu a uitat de Platini\

Momentul apariţiei lui Platini s-a lăsat aşteptat minute bune, poate şi din cauza unei ploi sâcâitoare de toamnă. Însoţit de o delegaţie foarte numeroasă, bossul de la UEFA a păşit stinger la intrarea pe şantier, fiind lăsat în urmă de Mircea Sandu.

Preşedintele FRF şi-a dat seama de acest aspect, revenind la braţul conducătorului forului european. Preţ de minute bune, în care au făcut un tur de stadion printre betoniere, Platini n-a avut ce să admire, discuţiile probabil îndreptându-se către promisiuni de viitor: finala Cupei UEFA din 2012 şi o candidatură la Euro 2020, alături de Bulgaria.

Un aspect interesant a fost numărul muncitorilor care n-a depăşit cu mult numărul persoanelor venite în inspecţie. În plus, jumătate dintre constructori făceau drumuri în gol de înainte şi înapoi. Unii şi-au făcut curaj şi s-au apropiat pentru un autograf cu semnătura Platini. Întrebat dacă oficialul francez a fost mulţumit, Mircea Sandu a replicat că va veni şi mulţumirea atunci când va fi gata stadionul.

Nu se va fuma pe noul stadion

Lucrările de reabilitare a complexului au început la finele lui 2006 şi trebuie să fie gata în mai 2010, dar au fost întrerupte din cauza lipsei de muncitori. Dacă iniţial lucrările au început cu 20-30 de muncitori, se preconizează ca numărul lor să ajungă la 250-300. Noul stadion va face parte din categoria “elită”, iar spectatorii nu vor avea voie să fumeze în interiorul arenei.

Stadionul Naţional din complexul “Lia Manoliu” va avea nocturnă de 1.400 de lucşi şi 55.000 de locuri, după modelul celui din Frankfurt. De asemenea, complexul va avea un restaurant pentru 1.000 de persoane, suprafaţa totală construită fiind de 107.260 metri pătraţi. Parcările din interiorul campusului vor dispune de 2.700 de locuri, iar cele exterioare, de 4.800 de locuri, deci în total o capacitate de 6.500 de locuri de parcare.

Ulterior, s-a decis ca numărul locurilor de parcare să ajungă la  9.000, astfel că se vor realiza şi parcări subterane. Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 143,2 milioane euro, iar banii vor veni din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dar şi de la ­Guvern.

Arena nu va avea pistă de atletism

Noua arena de fotbal nu va avea pistă de atletism, stadionul fiind destinat în exclusivitate fotbalului. “Nu va fi pistă la stadion, va rămâne o arenă de fotbal. Primarul Capitalei (n.r. - Sorin Oprescu) a avut o întrevedere cu preşedintele federaţiei de atletism şi, dacă se găsesc soluţii juridice, Primăria va construi la Stadionul Tineretului o arenă de atletism”, a declarat Sandu nu cu mult timp în urmă.

image

Nu va fi pistă la stadion, va rămâne o arenă de fotbal. Primăria va construi la Stadionul Tineretului o arenă de atletism

image


Mircea Sandu
preşedinte FRF

image

Va trebui să facem o analiză financiară pentru că multe lucrări s-au făcut pe vorbe

image


Sorin Oprescu
primar Bucureşti

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite