Mondialul viitorului se naşte din nisipurile Qatarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă gazda CM 2022, Qatar, o ţară mică din Golful Persic, dar cu foarte mulţi bani, numai buni de cheltuit pe spinarea FIFA. Qatarienii au de toate pentru a organiza cel mai bun Mondial din istorie. Le lipseşte însă un singur lucru: pasiunea pentru fotbal. Dar au 11 ani să rezolve şi această problemă.

O ţară cât două judeţe ale României va găzdui a 22-a ediţie a Cupei Mondiale. Coincidenţă sau poate nu, chiar în anul 2022. Acest stat  micuţ, cu o lungime de 160 km şi o lăţime de 80 km, care şi-a câştigat independenţa abia în 1971, va organiza cel mai tare eveniment sportiv al planetei, în timp ce la noi, din 1989 până acum, s-au construit opt kilometri de metrou.

„Şi o să avem, în curând, şi un stadion modern. Doar unul însă, pe când aici sunt şapte la o populaţie de un milion şi jumătate de locuitori! De aceea mă irită ignoranţa unora de la noi care spun despre Qatar că e o ţară înapoiată. L-am văzut pe unul la televizor care zicea că aici ziarul se citeşte invers. Dacă prostia ar durea...", afirmă amărât Cosmin Olăroiu.

E românul cel mai în măsură se vorbească despre gazda CM 2022, având în vedere că a trăit aici în ultimii doi ani, unde a pregătit Al-Sadd Doha şi s-a împlicat direct în dezvoltarea fotbalului.

Cum arată însă Qatar la ora actuală? Ca orice ţară din Golful Persic, dar care deţine ceva unic şi sfidează întreaga planetă: o economie în creştere şi bani, foarte, foarte mulţi bani! Atât de mulţi, încât cei de aici au trebuit să se gândească bine pentru a găsi soluţii de a-i cheltui, iar una dintre ele a fost organizarea Mondialului.

Nu construiesc clădiri, ci oraşe!

Având în vedere că dispune de resurse uriaşe de gaze naturale şi de petrol, iar populaţia e foarte mică,  Qatar se dezvoltă într-un ritm ameţitor. „Aici, viitorul sună bine de tot. Cine are cap va investi aici şi, cu siguranţă, nu va regreta", e de părere Oli. Centrul capitalei Doha seamănă deja cu Manhattan, având zeci de zgârâie-nori, iar ceea ce se construieşte în restul ţării pare desprins din filmele SF.

Nu se ridică câte un bloc pe ici, pe colo, ci se construiesc oraşe! „Pearl Doha", unde Olăroiu îşi va achiziţiona un apartament de 600.000 de euro, dar şi „Lusail" sunt două proiecte care îţi aduc aminte de filmele americane în care regizorul şi-a imaginat cum va arăta lumea în anul 2054!

Crichetul, sportul naţional

Dacă luăm în considerare doar partea economică şi viteza cu care se dezvoltă, Qatar a fost o alegere mai mult decât inspirată pentru găzduirea Mondialului. Şi totuşi, lipseşte ceva: pasiunea pentru sport şi mai cu seamă pentru fotbal! E, probabil, singurul lucru pe care qatarienii nu-l pot cumpăra cu bani. Guvernul a investit masiv în construirea unor săli şi stadioane ultra moderne, dar localnicii le ignoră.

Cel mai popular sport e crichetul, iar la fotbal, partidele din campionatul intern, unde spectatorii au ocazia să vadă vedete precum brazilianul Juninho, spaniolul Gabri sau olandezul Melchiot, se dispută cu arenele goale.

„În doi ani, la Al-Sadd, rareori am avut stadionul plin. Cel mai mult au venit vreo 12.000 de spectatori, când am jucat cu Al-Hilal în Liga Campionilor Asiei, însă atunci vreo 7.000 erau saudiţi! În aceste condiţii, fără public, e greu să progresezi în fotbal. Jucătorul qatarien nu e învăţat să joace în faţa unor tribune pline, sub presiune, iar, atunci când iese din ţară şi intră pe un stadion plin ochi, clachează psihic", explică Olăroiu.

Deocamdată, nu există „febra fotbalului"

O altă dovadă a lipsei de entuziasm pentru fotbal este ceea ce se întâmplă în aceste zile în Cupa Asiei. Competiţia numărul unu a continentului e găzduită de Qatar, însă pe străzi nu există acea „febră a fotbalului", nicio atmosferă care să-ţi indice că în oraş are loc un eveniment sportiv de amploare, iar stadioanele sunt pe jumătate goale.

Pentru a evita o situaţie ruşinoasă în care stadioanele să rămână goale la CM 2022, qatarienii au luat măsuri încă de pe acum. La fiecare meci al naţionalei în Cupa Asiei sunt aduşi elevi de la diverse şcoli, care primesc tot arsenalul necesar unui „ultras" şi care scandează, dirijaţi de un lider, „Viva Qatar!".

Va fi o Cupă Mondială a Golfului?

Ceea ce iniţial ar fi trebuit să fie un Campionat Mondial organizat vara în Qatar are şanse mari să se transforme într-un turneu final programat iarna în toate ţările care înconjoară Golful Persic.

Dacă mutarea Mondialului în lunile cu temperaturi decente era o idee mai veche, posibilitatea ca meciurile să fie organizate şi de state precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Bahrein şi Kuweit a apărut recent. „Sper să fie o Cupă Mondială a Golfului", a spus Michel Platini. Deocamdată, şeicii din Qatar nici nu vor să audă de această variantă, însă până în 2022 se pot schimba multe.

Românii vor construi stadioanele pentru 2022

Arenele din Qatar impresionează prin curăţenie   Fotografii: Amir Kiarash



Stadioanele Qatarului rivalizează cu cele din Anglia, Germania şi Italia. Şi sunt de o curăţenie incredibilă, care te şochează, mai ales dacă vii aici din Bucureşti, unde te poţi aşeza pe scaunul tău, numai după ce l-ai acoperit cu ceva, să nu-ţi nenoroceşti hainele.

Şi în Qatar se sparg seminţe în timpul partidelor, şi aici, după meciuri, oamenii se suie pe scaune în drum spre ieşire, însă diferenţa faţă de noi este că, aici, până la următorul meci, se face o curăţenie temeinică, iar atunci când intri pe arenă sau în toaleta stadionului, ai impresia că te afli într-un hotel de lux.

Deşi au deja arene care pot găzdui şi mâine meciuri din Cupa Mondială, arabii nu sunt mulţumiţi. Dintre stadioanele existente acum, unele vor fi dărâmate şi reconstruite de la zero, în timp ce altele vor fi renovate complet. În plus, în oraşul SF, Lusail, va fi ridicată o arenă cu o capacitate de peste 85.000 de locuri, unde se vor juca meciul de deschidere şi finala CM 2022.

Printre cei care vor contribui la executarea planului ambiţios al Qatarului se vor număra şi românii, mai precis, cei care lucrează în construcţii. De altfel, aici, există o comunitate românească chiar numeroasă, dacă e să ne raportăm la populaţia ţării. Am întâlnit vânzătoare la magazine scumpe, românce care lucrează la hoteluri de cinci stele, dar şi specialişti angajaţi în rafinării.

„Nu pot să zic că îmi place în Qatar, dar stau pentru bani. Se câştigă foarte bine. Nici nu se compară cu România. Îmi permit să lucrez aici în perioade de câte patru luni, iar apoi să vin acasă, să iau o pauză de două, trei luni, după care să mă întorc în Qatar", ne-a spus un român, care lucrează în oraşul Al-Khor, la 60-70 de kilometri de Doha. 

Organizează, dacă nu te poţi califica!

image

Olăroiu vrea să-şi cumpere un apartament în Doha



Pe lângă investiţiile în infrastructură, în ultimii ani, ţara a găzduit o serie de evenimente de importanţă majoră. În 2006, Doha a organizat Jocurile Asiatice, o competiţie care echivalează cu Olimpiada, însă la nivel de continent. Pentru desfăşurarea ei s-a ridicat, chiar în mijlocul deşertului, un cartier ultra modern, care a găzduit sportivii din ţările participante.

În aceste zile, în Qatar, se desfăşoară Cupa Asiei. În plus, anual, micuţul stat din Golful Persic organizează turnee puternice de tenis cu participarea unor vedete de talie mondială, precum Federer şi Nadal. La fotbal, în Qatar se joacă, în mod regulat, meciuri amicale tari, precum Brazilia - Argentina, statul cheltuind milioane de euro pentru a invita aceste formaţii la Doha.

Cu toate acestea şi în ciuda faptului că sunt angajaţi tehnicieni reputaţi ca Olăroiu, Henk Ten Cate, Co Adriannse ori Bruno Metsu, în Qatar nivelul fotbalului rămâne „subţire", chiar şi sub alte ţări din zonă precum Arabia Saudită, Iordania sau Irak. Qatar nu s-a calificat niciodată la un turneu final de Cupă Mondială şi sunt şanse mari să debuteze în competiţie abia în 2022 din postura de ţară gazdă!

 Ar fi o premieră nu prea onorantă de care qatarienii pot scăpa, totuşi, dacă vor ajunge la Mondialul din 2014 din Brazilia sau la cel din 2018 din Rusia. „După părerea mea, sunt şanse mici să se califice pentru vreunul dintre aceste turnee fiindcă următoarele două generaţii de fotbalişti vor fi de tranziţie, în vederea pregătirii unei formaţii puternice pentru CM 2022", crede fostul tehnician al Stelei.

"După părerea mea, Qatar are şanse mici să se califice pentru turneele finale viitoare."
Cosmin Olăroiu
antrenor

Inedit despre Qatar

-Dintre toate ţările arabe din zona Golfului Persic, aici, femeile au cele mai multe drepturi. Pot conduce, au voie la stadion şi au slujbe chiar importante.
O femeie adulteră este condamnată la moarte prin lapidare.
-Bărbaţii qatarieni se salută, frecându-şi nasurile unul la celălalt! Explicaţia? Imită vulturul, care e considerat o păsăre sfântă în Qatar.
-Consumul de alcool este interzis. Băuturile alcoolice sunt confiscate, la sosire, în aeroport. În oraş, doar anumite hoteluri, dar şi restaurante din cartierul „Pearl Doha", au voie să servească băuturi alcoolice.
-Toate cluburile de fotbal sunt finanţate de Comitetul Olimpic şi n-au altă sursă de venit. Antrenorii şi fotbaliştii îşi primesc salariile din partea acestei organizaţii, care este condusă de Sheikh Jassim, în vârsta de 34 de ani. Tatăl său este Emirul din Qatar şi conduce ţara. Actualul Emir a ajuns la putere în 1995, după ce şi-a dat jos tatăl, în urma unei lovituri de stat!
-Sunt trei oraşe mari: Doha, Al-Khor şi Al-Wakra. 90% din populaţie trăieşte în Capitală. În traducere, Doha înseamnă „Copacul mare". Acest oraş este împărţit în mai multe cartiere, printre care Al-Sadd, Al-Rayyan sau Al-Gharafa.
-Nu există cale ferată. Statul a semnat însă un contract cu „Deutsche Bahn", prin care nemţii s-au angajat să construiască o reţea dezvoltată de transport, care va include şi metroul suspendat până în 2022.
-Datorită amenzilor drastice, accidentele de circulaţie sunt extrem de rare în Qatar. Spre exemplu, un şofer care trece pe roşu va fi „ars la buzunar" cu 1.500 de euro.

image

Credincioşii din Qatar se roagă chiar pe trotuare

image

Clădirile din Doha sunt printre cele mai moderne din lume

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite