Mircea Lucescu:„Din România, n-am pe cine să aduc la Şahtior!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Il Luce“ spune că şi-ar fi dorit să mai transfere jucători din Liga I, dar nivelul ridicat la care a ajuns echipa din Doneţk, nu-i mai permite acest lucru. În cantonamentul din Spania, unde se află cu Şahtior Doneţk, „Il Luce“ acceptă, în ciuda puţinului timp liber pe care îl are la dispoziţie, un interviu. Pune însă două condiţii: „Nu vreau întrebări despre echipa naţională şi nici despre alţii“. Totuşi, pe

„Adevărul": Ce părere aveţi despre avertismentul transmis de UEFA Ucrainei, ţară coorganizatoare a Euro 2012, legat de interferenţele politicului în sport? Se spune că dacă nu se ia în serios avertismentul, cluburile ucrainene vor fi excluse din competiţiile europene...

Mircea Lucescu: Eu habar nu am despre ce e vorba. În Ucraina, nici măcar nu se scrie despre aşa ceva. Nu ştiu la ce se referă. Eu nu am auzit nimic până acum în acest sens.

Cum este lupta în campionat? Cele 12 puncte avans faţă de locul doi, ocupat de Dinamo Kiev, vă fac deja campioni?

Nu, în niciun caz. Încercăm să menţinem ritmul foarte ridicat. Se fac multe investiţii în fotbalul ucrainean, acum în preajma organizării Campionatului European. Se restructurează totul, se construiesc stadioane noi, oraşele devin mai primitoare, s-au construit aeroporturi, drumuri... Odată cu aceste investiţii, a crescut şi nivelul valoric al echipelor, pentru că s-au cheltuit bani şi pentru calitatea jucătorilor transferaţi. Sigur, noi avem o conjunctură favorabilă, pentru că am început înaintea celorlalţi. Am construit un stadion extraordinar, care ne-a ajutat să şi câştigăm multe meciuri, pentru că se umple mereu la partidele de acasă. De un an şi jumătate nu am mai pierdut un meci acasă, indiferent că a fost internaţional sau în campionat.

Returul...

Mă aştept la o reacţie serioasă din partea celorlalte echipe. Mă refer la Dnepr, care îl are antrenor pe Juande Ramos acum. Apoi, e Metalist Harkov, de la care mă aştept să confirme investiţiile făcute în ultimii ani. Acum au şi cumpărat doi jucători, pe care au dat 15 milioane de euro. Mă aştept la o reacţie foarte tare de la Dinamo Kiev, echipă cu tradiţie, cu istorie bogată, titluri câştigate şi mai ales că provine din Capitală. De aceea, nu consider că cele 12 puncte avans faţă de locul doi sunt suficiente pentru a spune că Şahtior are deja titlul acontat.

Care este situaţia lui Raţ la echipă?

Foarte bună. Nu sunt probleme. Mai stau eu cu gura pe Răzvan, că el aşa este. Are nevoie de cineva care să-l stimuleze din când în când. Altfel, nu are probleme. Joacă bine. La ultimul meci, cel cu Braga, a marcat gol, a dat pasă de gol. Mai are momente când uită pe unde se află şi este surprins de reacţia adversarului.

S-a spus că Mutu ar putea ajunge la Şahtior...

Aaa, asta a fost o discuţie, dar când el juca la Chelsea. De foarte mult timp. De atunci nu s-a mai pus problema.

Şi atunci, când şi ce români o să mai luaţi la Doneţk?

Aş fi luat şi acum, dar nu mai pot. Şahtior a ajuns atât de sus încât a depăşit nivelul valoric al fotbalului românesc. E greu să găseşti un jucător, doi, care să se impună la o formaţie ca Şahtiorul de acum.

image

În Liga Campionilor, urmează „dubla" cu AS

Roma. Cum vedeţi meciurile cu italienii?

Va fi greu. Se joacă în luna februarie, când ei vor disputa meciuri în campionat şi în cupă la fiecare trei zile. Vor avea un ritm foarte bun. În plus, cei de la Roma au beneficiat şi de climă, ceea ce nu se poate spune despre noi. La Doneţk, jucăm pe frig, pe zăpadă, pe terenuri dificile. Italienii au un avantaj extraordinar. Preocuparea noastră este să aducem echipa în vârf de formă, din punct de vedere fizic, la ora jocului cu Roma. Avem şi noi o şansă şi încă una destul de importantă. Dacă trecem de Roma, totul e posibil. Din partea a doua a lunii martie, totul se schimbă. Începe campionatul şi la noi, avem meciuri importante. Motivaţia este maximă. Aşa s-a întâmplat şi când am câştigat Cupa UEFA. După ce am trecut de Tottenham, a fost mai uşor. 

„Sabău poate antrena Brescia"

Ioan Ovidiu Sabău are gânduri mari pentru viitor

Sabău a declarat că vrea să antreneze Brescia, că e visul lui. Credeţi că poate?

De ce nu? E greu să-i dau eu sfaturi, dar ar trebui ca rezultatele pe care le obţine cu echipele româneşti să-l convingă pe Corioni (n.r. - patronul clubului) să-şi îndrepte atenţia spre el. În general, preşedinţii formaţiilor italiene se uită să vadă ce au făcut foştii lor jucători. Important e ca Sabău să obţină rezultate. Ziarele vor scrie despre el, iar Corioni va şti, cu siguranţă, ce face. Sabău are toate condiţiile pentru a ajunge antrenor la Brescia. Cunoaşte ambianţa, oraşul, oamenii. Este perfect posibil să-şi îndeplinească visul.

Dănuţ Lupu spunea că dumneavoastră i-aţi învăţat fotbalul-spectacol, cu mingea la picior, iar acum sunt numai atleţi în campionatul României...

Ce pot să spun? Fiecare antrenor are ideile lui de fotbal. Acesta a fost stilul meu, al echipei Dinamo, al echipei naţionale, al Hunedoarei. Dacă ar fi fost un club din Bucureşti, Corvinul câştiga campionatul la pas. Pentru că juca cel mai spectaculos, dădea cele mai multe goluri, avea fotbalişti foarte tineri. Era un stil de joc construit în ani de zile, ca şi la naţională, iar la Dinamo şi mai clar. De aceea, consider că atenţia trebuie acordată acestui aspect. Dar, acum nu mai există preocuparea dinainte pentru creşterea copiilor şi a juniorilor. Înainte de Revoluţie, aşa cum a fost, cu Partidul, se acorda o atenţie deosebită activităţii sportive a sectorului juvenil. Nu întâmplător am avut performanţe, fără să avem bani sau condiţii extraordinare. Pentru că se acorda atenţie! După 1989, s-a rupt ceva. Necesitatea de a câştiga cu orice preţ şi imediat titluri, care să te ducă în cupele europene, de unde vin banii, a dus la cumpărarea de jucători consacraţi, capabili să-ţi îndeplinească rapid obiectivele. Cu fotbaliştii tineri este un risc. Evoluţia lor nu este liniară, necesită timp şi multă muncă şi câştigul nici aşa nu este sigur...

Apropo de jucători tineri. Andone vă copiază acum modelul, la Dinamo. S-au vândut o mulţime de jucători, marea majoritate vedete: cei doi Cristea, Marius Niculae, N'Doye şi alţii. Credeţi în noul proiect de la Dinamo?

Depinde ce jucători are Ando la dispoziţie. Fotbaliştii tineri pot fi trei, patru şi, de fiecare dată, în fiecare an, să mai aduci câte unul, doi. Eu ca să construiesc Dinamo am avut nevoie de nucleul de la Hunedoara, care mă cunoştea şi îmi ştia stilul. Aceşti băieţi au transmis celorlalţi ce trebuie făcut, şi-au ajutat noii colegi să înţeleagă sarcinile de joc, respectul între ei. Erau profesionişti la cel mai mare nivel. Tot în timp am făcut şi echipa de la Hunedoara. Nici acolo nu am început direct cu tineri. I-am introdus pe parcurs, până au devenit titulari de neînlocuit. Ulterior, a fost uşor să facă acelaşi lucru la Dinamo şi la naţională. Aşa că a promova tineri nu înseamnă să iei 11 jucători tineri şi să începi să-i antrenezi. Trebuie timp şi răbdare. Uitaţi-vă şi la Barcelona, tot pe rând au ajuns toţi titulari. Unul pe an. A fost Messi, ulterior
Pedro, Bojan...

Rednic a dus 10 jucători români la Lankaran. Vrea să facă o colonie cum aţi făcut dumneavoastră la Brescia...

Mă bucur. Dacă el are încredere în cei pe care i-a dus, iar campionatul îi permite să facă o echipă competitivă, de ce nu? Prezenţa unor jucători români acum poate atrage după sine alţi fotbalişti români. Ceea ce va fi bine pentru noi, căci ei tot acasă revin. Cu banii câştigaţi acolo, vor putea investi, ulterior, în fotbalul de acasă. Ne fac şi o imagine internaţională foarte bună. Îi felicit şi pe Rednic, şi pe Hagi, pentru faptul că reuşesc să ducă după ei jucători români. 

„Guardiola şi-a dat seama că eu am avut dreptate"

Ce şanse are Şahtior Doneţk să câştige Liga Campionilor?

Indiferent ce echipă vom întâlni, avem şanse. Vedeţi Arsenalul cât de bine joacă, dar noi i-am bătut. Nici de Barcelona nu ne e frică. I-am mai bătut, şi încă pe „Camp Nou".

Apropo de Barcelona, aţi avut un conflict cu Guardiola, în toamna lui 2008...

Nu am avut niciun conflict. Dacă aveam conflicte cu el, Cigrinski nu mai ajungea la Barcelona. Şi-a dat şi el seama că aveam dreptate. Nu ne-am certat. A fost reacţia mea după meci, la cald, în faţa unei echipe care nu a ştiut să piardă, renunţând la cel mai important lucru din fotbal, mai ales pentru cluburile mari, fair-play-ul. Ei trebuiau să ne dea mingea înapoi, la faza aceea când Marquez l-a lovit cu pumnul pe Szelezniev, iar arbitrul trebuia să-l elimine. Dar, greu un arbitru dă afară un jucător al unei mari echipe. Doar dacă două cluburi importante joacă între ele, poate. Iar ce-a făcut Bojan la faza respectivă... Nici lui Messi nu-i venea să creadă... A fost un moment penibil, pe care sunt convins că şi ei îl regretă. Sigur, şi mie îmi pare rău acum, că am avut reacţia aceea după meci. Dar trebuia să atragem atenţia că şi noi suntem o echipă ce merită să fie respectată.
Ulterior, am câştigat pe „Camp Nou", iar apoi am jucat Supercupa Europei cu Barcelona, unde, dacă arbitrul avea curaj să dea penalty la Adriano, altul ar fi fost rezultatul. Oricum, Barcelona are o echipă extraordinară! Nu-mi vine să cred, când mă uit la Campionatul Spaniei, cu câtă uşurinţă câştigă meciurile...

Jurnaliştii spanioli spun că liga din Spania s-a transformat în campionatul Scoţiei. Doar două echipe mai contează...

Este adevărat. Pentru că Real şi Barcelona atrag toate veniturile. E normal ca aceste formaţii să aibă bani pentru a cumpăra cei mai buni jucători de pe planetă. Nu mai există niciun fel de echilibru în campionatul spaniol. În momentul de faţă, lupta dintre Barcelona şi Real Madrid este atât de puternică. E adevărat, joacă la cea mai înaltă tensiune. Motivaţia lor este dusă la extrem, nu-şi pot permite să piardă nici măcar un punct. Acesta este motivul pentru care cred că Barcelona şi Real pot juca foarte lejer finala Ligii Campionilor în acest sezon. Asta dacă nu se întâlnesc mai devreme. Totuşi, nu văd cine le-ar putea elimina.

Palmaresul antrenorului Mircea Lucescu

- Două titluri de campion al României (1990 - Dinamo, 1999 - Rapid)
- Două titluri de campion al Turciei (2002 - Galatasaray, 2003 - Beşiktaş)
- Patru titluri de campion al Ucrainei (2005, 2006, 2008, 2010 - Şahtior)
- Trei Cupe ale României (1986, 1990 - Dinamo, 1998 - Rapid)
- Două Cupe ale Ucrainei (2004, 2008 - Şahtior)
- O Supercupă a României (1999 - Rapid)
- Trei Supercupe ale Ucrainei (2005, 2008, 2010 - Şahtior)
- O Cupă UEFA (2009 - Şahtior)
- O Supercupă a Europei (2000 - Galatasaray)
- O Cupă Anglo-Italiană (1994 - Brescia)
- O promovare în Serie A (1992 - Brescia)
- O promovare în Divizia A (1980 - Corvinul)

Mircea Lucescu

- Data şi locul naşterii: 29 iulie 1945, Bucureşti

- Cariera de jucător: Dinamo (1963-1965, 1967-1977, 1990), Sportul Studenţesc (1965-1967), Corvinul Hunedoara
(1977-1982)

- Selecţii / goluri la echipa naţională: 70 / 9

Echipe antrenate:
- Corvinul Hunedoara
(1979-1982)
- echipa naţională (1981-1985)
- Dinamo (1985-1990)
- Pisa (1990-1991)
- Brescia (1991-1996)
- AC Reggiana (1996-1997)
- Rapid (1997- decembrie 1998, martie 1999- 2000)
- Inter Milano (decembrie 1998 - martie 1999)
- Galatasaray (2000-2002),
- Beşiktaş (2002-2004)
- Şahtior Doneţk (din 2004)
- O calificare la Euro (1984 - România)

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite