„Mircea Sandu nu poate fi înfrânt!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialistul crede că preşedintele FRF, şi dacă va candida 2000 de ani, va triumfa în actualul sistem din fotbalul românesc. La final de an, Ion Crăciunescu, fostul arbitru internaţional, a făcut pentru „Adevărul” o analiză dură a ceea ce s-a întâmplat în fotbalul românesc şi anticipează ce va fi.

Adevărul: Cum s-a văzut fotbalul românesc din poziţia dumneavoastră de observator?

Ion Crăciunescu:
A fost o parte bună prin faptul că echipa naţională a participat la Campionatul European, dar şi o mare dezamăgire prin ce s-a întâmplat la sfârşit de an.

Scandalul a atins apogeul. Au apărut lucruri care nu prea s-au mai văzut până acum, iar în 2009 se va continua. Cred că or să fie dezvăluiri extraordinare.

Vă referiţi la stenogramele de la DNA?

Da. Cred că sunt doar un mic început. Sunt o glumă faţă de ce o să urmeze. Fotbalul românesc încă ascunde foarte multe lucruri murdare.

Cluburile vor avea de suferit?

Da. Se poate ajunge la retrogradări, cum a fost şi în Italia sau în Polonia, şi la lucruri mult mai grave. Anul 2009 va fi un an al scandalului şi al curăţirii fotbalului românesc.

În 2009 vor avea loc alegeri la FRF. Credeţi că va câştiga din nou Mircea Sandu funcţia de preşedinte?

Pe sistemul de acum, da. 2.000 de ani dacă va candida, va ieşi învingător mereu. Probabil un cutremur în fotbalul românesc de talia celor care s-au petrecut şi în alte ţări ar trebui să-l determine pe Mircea Sandu să plece.

Dacă am fi o ţară normală... Mircea Sandu vrea să-l bată pe Papa de la Vatican, se gândeşte dacă poate să-i doboare recordul.

Cine ar putea să-l învingă?

Sunt mulţi. Dar în sistemul actual nu poate nimeni.

Credeţi că sunt implicaţi în scandalul stenogramelor DNA şi arbitri?

Sunt multe persoane din fotbal, printre ei fiind şi unii arbitri. Să nu credeţi că ei sunt în vârf, dar există unii arbitri implicaţi în sistem.

Cum vi s-au părut arbitrajele româneşti anul acesta?

Au fost unele greşeli care au constituit noutăţi în arbitrajul românesc, pe necunoaştere de regulament, vezi cazul lui Istvan Kovacs cu nocturna de la Iaşi.

Alţii s-a integrat foarte bine în sistem şi sunt protejaţi de acesta, vezi cazul Aurelian Bogaciu sau Augustus Constantin. Bogaciu a „punctat” etapă de etapă.

Cum comentaţi prestaţia lui Augustus Constantin, fiul preşedintelui CCA?

Au fost mult prea multe greşeli făcute, nepermise pentru un arbitru FIFA. Are vreo opt sau nouă meciuri în care a făcut erori foarte mari.

Penal-ty-ul acordat gazdelor la Poli Iaşi – CFR Cluj, când clujenii au vrut să se retragă de pe teren. Penalty-ul făcut de Neşu la Iaşi cu Steaua.

Golul anulat Universităţii Craiova cu Rapid. Erorile de la Gaz Metan Mediaş – Pandurii. Nu ştiu dacă le-a făcut voit, dar sunt nepermise pentru potenţialul lui.

Care sunt primii trei arbitri ai anului 2008, în opinia dumneavoastră?

Cristi Balaj şi Alexandru Tudor, cum vreţi să-i puneţi. Poate a fost mai bun Balaj anul acesta. Apoi l-aş pune pe Alexandru Deaconu. Deşi a greşit grav la Rapid – Steaua din campionatul trecut, este în primii trei. 

image

Până acum, mizeriile au fost ascunse sub preş, dar cred că anul viitor începe să se deşire ghemul. Poate se va începe  curăţenia în fotbalul românesc!

image



Ion Crăciunescu fost arbitru FIFA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite